Non sexas carota  (Ilustracija) (foto: Ruben Perez)
Non sexas carota (Ilustracija) (foto: Ruben Perez)
23.10.2016, 09:06

Izbor

č: | fb:

Uz`o deda svog unuka, met`o ga u krilo... A unuk, rešio da se ženi... Nadošlo mu, d`izvinete... Hoće, samo ne zna protiv koga. Mama sa brkovima i tata sa glavom vepra kapitalca koji razmišljaju samo onom polovinom mozga zaduženom za algebru i geometriju, napunili mu uši kako mlada mora da bude: pod jedan - materijalno apsolutno dobrostojeća, pod dva - zdrava kao bela ajkula iz dubina Pacifika, pod tri - tehnički verzirana u sve domaćinske poslove kao desetobojac u desetoboj,  pod četiri - zauvek okrenuta deci i kući (da je ne interesuju godišnjice braka, Osmi martovi i ostale gluposti) i pod pet - da je fakultetski obrazovana sa prosečnom ocenom 9,80 (po mogućstvu medicinski ili elektrotehnički fakultet Beogradskog univerzuteta).

 

Rekli mu, "to je ono malo što mi očekujemo od tebe, sva preostala sloboda izbora – eto ti je, pa radi šta hoćeš"... Video mali da, ako sluša roditelje, hitno mora u vezu sa kadrovicima za svemirske programe jer takve mladice su, uglavnom, na njihovim spiskovima. Zato sede u autobus i ode na dodatne konsultacije u Barzilovicu, kod dede koji se retko viđa sa njegovom neobrijanoim mamom i svinjoglavim tatom. 

 

Deda, svestan ozbiljnosti trenutka, nasu dve zabranjene voćne rakije. Zabranjene, unuku zato što je unuk a dedi zato što je deda. Međutim, jbg, ni Rusi ne bi odbranili Staljingrad da nije bilo Vodke...

 

"Nisam pametan", reče mali koji će uskoro postati mladoženja. "Nije teško", reče deda koji će uskoro postati spomenik.

 

"Slušaj, najvažnije ti je da ona zna da priča viceve i da ume da peva! O tome strogo vodi računa! Vicevi i pevanje! Dobro zapamti! Samo se sa tim čovek rađa, sve drugo može da nauči! Džaba ti od njenog kuvanja ako večeru soli suzama. Džaba ti ako je iz bogate familije jer tada si, osim nje, oženio i njenog brata, i sestru, i majku, i oca, i celu familiju od koje je takva napravljena... Džaba ti što pere prozore ako se kroz njih zagleda u daljinu pa se jedva vrati, a ti ne znaš jel`pravila malu pauzu il` mislila da zauvek ode. Džaba ti od njenog peglanja ako glave ne diže i glasa ne pušta, k`o da si je naterao. Džaba od njene škole, ako sama sebi smeta da je naplati, i od njene lepote ako se stidi da ti je pokaže. Džaba ti što je s` decom ako im u glave sadi sumnju a u grudi strah. Džaba ti što ti u kući vekuje ako je u mraku i kad` svetlo upališ. Džaba ti ako sedi bez razgovora i radi bez radosti. Džaba ti ako je zdrava a tužna, jer zdravlje će postajati sve manje a tuga sve veća. Džaba ti sve ako ne zna da priča viceve i ako ne ume da peva. Jer, tada nikada neće uspeti da te izroni kad potoneš. I još gore, pokvariće ti svaku pesmu u koju se umeša".

 

Blogovi