Nataša Jeremić (foto: Press tim - Vuk Jeremić)
Nataša Jeremić (foto: Press tim - Vuk Jeremić)
24.03.2017, 11:00

Napad na Natašu Jeremić je napad na vladavinu prava!

č: | fb:

"Prljavo", u predizbornoj kampanji ili bilo gde, za moralnu je osudu. Pod uslovom da nije za krivično gonjenje! Tada nije ni za "izvinjenje", odnosno praštanje... Tako je uvek pa i u "slučaju" Nataše Jeremić, koju je potpredsednik SNS Milenko Jovanov javno optužio da je glavni narko-bos kod nas. Bez ijedne reči u prilog optužnici, osim podrazumevanog: "Kad vam ja kažem!".

 

Nataša se normalno rasplakala, a predsednik SNS normalno izvinio. Podsećajući da je Jovanov, normalno, uzvratio na napade "Dosovskih kandidata" na njegovog brata. Nije dodao već uobičajeno, u ovom slučaju: "Ne dam Jovanova!". A nije ni morao, znamo kako se odnosi prema "prijateljima". Dodatak: "Niko neće napadati porodicu!", ima nastavak. Osim kad je bude napadao! I tačka, idemo dalje? Nikako!

 

Nije isto izraziti sumnju u nečiju (Andrejevu) legalnost poslova, imovine.., i reći da je neko (Nataša) šef narko-klana! Prst na čelo: znate li šta znači javno reći da je neko ne diler droge, nego šef narko-klana? Nije li taj "targetiran", nije li neko iz porodica narkomana "obavešten", ko je pravi krivac i time "za odstrel"? Nikakva "razumevanja" i "pravdanja", ne poništavaju tu činjenicu! Ne mora se biti odličan student prava što je Vučić neosporno bio, pa znati da ni "napadnuti" ne može uzvratiti napadom.

 

U državi a ne "družini", zaštitu mora potražiti na sudu. Uzvraćanje napadom od strane nekog drugog, neozbiljan je izgovor za običan napad! Da Nataša nije supruga predsedničkog kandidata, i da Andrej nije brat Premijera, ne bi ni bilo njihovog javnog sumnjičenja? Naravno! A ne bi bilo ni Vučićevog izvinjenja, Nataši? Naravno! Pa šta i sa jednim i sa drugim? Zakon ne postoji samo za nečiju suprugu i nečijeg brata. Što nije bilo izvinjenja Andreju, neka vidi Andrej sa onima koji su ga sumnjičili. Razume se, i sa sudom.

U tom smislu ne stoje ni izjave tipa: razumemo i solidarni smo sa Natašom, bez obzira na to što ne podržavamo njenog muža! Optužena je ona, i pravna zaštita sleduje njoj! Da li je udata i za koga je udata, ni najmanje ne menja tešku optužbu. Svako treba da sudi postupku, a ne čoveku. Da se zgrane nad bilo čijim koji to zaslužuje, kako bi kasnija sudska osuda zaista imala efekta. I da bi se mogao postideti svojih postupaka, ako su istovrsni!

 

Normalno je to što Nataša nije prihvatila Vučićevo izvinjenje. Nije on ni rekao, to što je rečeno! U afektu je rekla i što nije trebala: da je Vučić "autor" rečenog, jer u njegovoj stranci niko ne govori bez njegove saglasnosti. Ali joj je Vučić išao na ruku: istrčavao je pred rudu i izvinjavao se umesto Jovanova. Pogotovu što ga prethodno, nije smenio. "Slučaj" ne treba da prepusti mužu i predizbornoj kampanji. Zbog sebe i drugih dobro je da tuži Jovanova i shodno važećim pravnim propisima, sudski ga "odere". Za nauk drugima i za koliko-toliko vaskrsenje vladavine prava!

 

A ako "dranja" ne bude, neka se vidi odsustvo vladavine prava... Uostalom, izvinjenje je često dobar štos, jer ne obezbeđuje povraćaj u prethodno stanje. Optužite za vrlo krupan greh pa se izvinite, kažete da ste rekli u afektu, u strasti političke borbe? Uberete neki poen, eto, za razliku od "njih", umete da se izvinite! A sumnja ostaje: mora da tu nečeg ima, čim je rečeno... Nema veze što ostaje izvinjenje: čovek se izvinio zbog radi eventualnosti, raznoraznih medija, nevladinih organizacija, Soroša i ko zna koga...

 

Bez sudskog epiloga: kuda ovo vodi, mada je daleko već dovelo? Šta kad se ovako bude praktikovalo "u lokalu", prema malim i anonimnim ljudima koji nisu braća ili supruge predsedničkog kandidata?

               

 

Blogovi