Stara železnička stanica (foto: Đorđe Đoković)
Stara železnička stanica (foto: Đorđe Đoković)
31.10.2017, 09:54

Ne samo "počisti prvo pred svojom kućom", nego i sredi je!

č: | fb:

Jedan od nekadašnjih znakova raspoznavanja pa i ukrasa Valjeva, zgrada železničke stanice, još se ne raspada. Solidna je to gradnja! Ali vidi se da postaje ako ne ruglo Valjeva, onda znak raspoznavanja odnosa prema takozvanom javnom, društvenom ili opštinskom, svejedno. I onih kojima su puna usta brige za njega, od koje žive ili bar pravdaju svoje mesto u javnom životu! Uključujući one koji svakodnevno borave u toj zgradi, i iz nje odlaze da nas obaveštavaju o toj brizi.

 

Mislim na ovdašnju Demokratsku stranku koja tu ima "sedište", o čemu nas odavno obaveštava tabla na odgovarajućem delu fasade. Što je još gore: još jedna sa druge strane, itekako vidljiva sa veoma prometnih "duplih traka", trotoara i "buvljaka". Za razliku od prve, ona je tu i jedina! Kome pripada ta zgrada, prolazniku što znači i biraču, nije važno. To i ne  vidi, ali vidi ko je i kako koristi! Ne izgleda li kako cela zgrada pripada Demokratskoj stranci, ili da je koristi samo ona?

 

Ne zaboravimo da je ta stranka bila i na vlasti, ne samo u državi nego i u Valjevu! Ako bi im neko i zamerao da su "narodnim parama" renovirali dotičnu zgradu, čitavu (da se ne kaže kako su mislili samo na sebe), imali bi odgovor. Čim zgrada nije srušena jer ima odgovarajuću istorijsku, kulturnu itd. vrednost, trebalo je renovirati. I svaka čast nama, što smo se toga setili! Ovako, prolazniku i biraču mogu na pamet pasti neugodne misli o Demokratskoj stranci.

Ako ne u "nacionalnoj kulturi" onda bar u nacionalnoj svesti, prisutno je: "S kim si, onaki si!". U ovom slučaju: stara si i zapuštena, nikome ne trebaš! Pogotovu kad se ne vidi razlika između "tebe i njega", čitave zgrade i dela koji koristi stranka... Tu je i ono: "Ko nije za sebe, nije ni za druge!". U ovom slučaju, ako "demokrate" mogu jako dugo da borave, svakako nešto i rade u prostoru sklonom propasti, ne misle li da u takvom treba da borave, rade, žive i "ostali"? A tek ono još gore: "Spolja gladac, a unutra jadac!". Primenjeno na ovaj slučaj: zar misle da im je jadac očigledno dobar, kad ne nude ni gladac?

 

Ne moramo se sećati propuštenog dok su bili na vlasti, ali šta sa pitanjem koje se nužno postavlja: Šta će raditi ako opet dođu na vlast? Kako im verovati, i omogućiti da dođu? Na osnovu osuđivanja aktuelne vlasti i obećavanja da će biti drukčiji? (Slabo govore da će biti drukčiji od sebe samih, kad su bili na vlasti).

 

Nije li samo priča tolika spremnost na rad zarad opšteg boljitka, čak na žrtvovanje, bez spremnosti da se lično i grupno uradi nešto konkretno, vidljivo pa i opipljivo! (Novi malter je sasvim opipljiv). A nema je, pošto u tako ozbiljnoj i staroj stranci, "stožeru opozicije", verovatno ima odgovarajućih majstora ili ljudi spremnih da odvoje neku kintu za majstore! Ne za neki prilično apstraktan "opšti interes" odnosno "opšte dobro", ili konkretno i duboko humano ali ne baš prijatno dobrovoljno davanje krvi, nego za svoju "drugu kuću", svoj "drugi krov nad glavom".

Blogovi