Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
05.01.2018, 11:19

Sa optimizmom, u Novu godinu! Sve dosadašnje su prošle, pa će i ona...

č: | fb:

Minula godina sasvim je dobra, posebno zbog navike da se o pokojnicima govori sve najbolje... I ne samo to, u njoj je bilo posebnih uspeha, vrednih pominjanja. Tako je jedan književnik, uspeo da poštovaocima napuni Biblioteku! Došli su mu na komemoraciju...

 

Vlast je uredno podsećala Mioničane, na mogućnost ponovnog zemljotresa. Već drugi put, organizovala im je vanredne opštinske izbore. Neke opozicione stranke su pokazale da ne misle samo na sebe, neučestvovanjem na izborima otkinule su od usta i  prepustile vladajućim strankama nekoliko birača.

 

A ovdašnja vlast ozbiljno je shvatila decentralizaciju, i Novu godinu dočekala na Divčibarama a ne u Valjevu. Strašnog "vršnjačkog nasilja", nije bilo mnogo. Prebijanje matorih od strane matorih, u to ne spada!

 

Zlonamerna je tvrdnja o tmurnom Valjevu zbog zagađenja. I dalje je belo, u delima Radovana Beli-Markovića. A ni Bolnica nije najveći zagađivač. Kao svaka ozbiljna firma, ne čeka da joj drugi obezbeđuju uslove za dalje postojanje i proširenje. Nijedan raniji, nije davao izjave kao sadašnji gradonačelnik? Normalno, oni su bili samo predsednici opštine! Samo zlonamerni pričaju, i da vlast i opozicija ne mogu ni o čemu da se slože. Svi su se odbornici, osim jednog, složili da dupliraju naknadu za prisustvo sednici. Pozitivno orijentisani, vide i da je odsustvo javnog dočeka na ulici ili trgu, doprinos toliko traženoj privatnoj inicijativi. Povratak domu, porodičnim vrednostima... Ima i dugoročnih planova koji su prebačeni. Reka Kolubara je razvalila i više nego što je planirala.

 

Naravno da dolazeća godina, obećava! Bar izvesno vreme, na pitanje: "Šta ima novo?", odgovor će biti: "Nova godina!". A ne dosadašnje "Ništa!", odnosno "Ništa novo, sve je staro ili polovno!". A pošto smo siti "revolucija", "preokreta", "lomova", "novih početaka", dobro je što između stare i nove praktično nema razlika. Stara obećanja i zaklinjanja,  mogu se mirno koristiti kao nova. Posebno će jasan pogled na budućnost, imati stanari budućeg staračkog doma. Između dva groblja... Verovatno će bar izvesno vreme, zvrjati prazno ili stajati započeto: Valjevska banka, stambena zgrada u Kolubari Dva, Dom vojske, starački dom, proširivanje mreže daljinskog grejanja, doskorašnja zgrada "Napreda" i Radio-Valjeva, kej Kolubare...

 

Ali nema razloga za pesimizam! Čim se približe izbori, radovi će biti nastavljeni. A nekih javnih radova, garantovano će biti. Menjaće se polupane i naprsle ploče oko Vojvodinog i Desankinog spomenika, čistiti lišće, prati ulice... Matija Bećković će se i dalje efektno sprdati sa crnogorskom nacijom, i crnogorskim jezikom. Vodeći računa da dođe u Valjevo, a ne u Lovćenac... Na vidiku je izlazak iz krize morala, sve je više poštovanja onog: "Poštuj oca i mater svoju!", kako bi se duže živelo od njihovih penzija... Na političkom planu, biće formiranja novih stranaka. Nekima je teško da ostanu u onoj u kojoj su, a u ostalima već su bili! Razmišlja se i o inicijativi riba, da se ukinu Sveti Nikola i Badnji dan. Mada će teško proći, jer bi to navelo prasiće da traže ukidanje obe Nove godine, i Jovanjdana.

 

A i budžet Valjeva, biće veći od onog Šapca ili Užica. Što bi rekao Oliver Dragojević: "Bit će ića, bit će pića", zna se kome "bit će srića!".

 

Što bismo razrešavali bilo koju aferu? Biće zaboravljena, čim se pojavi nova...

Sve se menja! Nekad su žene patile što se muževi njima bave manje nego svojim automobilima. Danas, mobilnim telefonima.

Ako za nekog muškarca svi kažu da je "muška kurva", čemu protesti kad se za neku ženu kaže "ženski svetac"?

"Rodna ravnopravnost", lepo napreduje. I očevi imaju pravo na porodiljsko bolovanje, a očekuje se i pravo na abortiranje.

Neki naprednjak se zaprepastio čuvši da "Ja sam Bog i Otac tvoj", nije rekao Aleksandar Vučić...

A šta ako "Četiri S", znače: "Samo (stalno) sranje Srbinu sleduje"?

 

Šta s tim, što ima lažnih imalaca doktorskih diploma? Koliko je lažnih imalaca mantija?

Na "belu kugu", koja će u istoriju odneti Srbe, najviše upozoravaju stari koje može da "odnese" i obična prehlada.

Bog je umro uzalud. Zamenili su ga brojni mali bogovi.

Srbin ima svoje svetitelje, Srbin ima svoje puste želje...

I u dolazećoj godini, nikad nećemo priznati "Republiku Kosovo!". Ni otići u Prištinu...

Dosta sa tom kuknjavom, o odsustvu „rodne ravnopravnosti“ žena „na funkcijama“!

Teško vam pada izgledan gubitak "kolevke srpstva", Kosova? A znate li šta je, uopšte, "kolevka"? I gde vam je krevetić, nosiljka, kolica?

 

Odsustvo rodne ravnopravnosti muškaraca u kuhinjama takođe je evidentno, pa nikom ništa!

Baš je dobro što žene mahom nose pantalone! Stariji muškarci imaju opravdanje što više "ne jure suknje".

Zli jezici ili dobro obavešteni, kažu da su privatni fakulteti, bez obzira šta njihovi vlasnici pričaju, mnogo dobra stvar. Njihovi studenti ne mogu da odu nikud van Srbije.

Poklonu se u zube ne gleda, ako je zoo-vrtu poklonjen tigar ili lav. A ni u cenu, ako je Srbiji poklonjen MIG ili helikopter.

Vlada priznaje prvorazredni značaj prosvete. Zato je prvo prišla smenjivanju direktora škola.

 

Hej naprednjaci, sve vam je u šaci! Al′ ostavite nešto i za nas...

A tek koliko je više ostvareno, u odnosu na okupatorsko vreme!

Vidi se svetlo na kraju tunela! Lomača se baš dobro razgorela.

Ja sam Bog i Otac tvoj, nemoj imati drugog Boga sem mene! Na nebesima. Na zemlji možeš.

Apel za spas Kosova, okupio je intelektualce i vladike. Prvi da nariču za Kosovom, a drugi da mu obave opelo.

Prodaja muda umesto bubrega, ogroman je korak napred! U odnosu na prodavanje magle.

 

Blogovi