Akumulacija Rovni (foto: Đorđe Đoković)
Akumulacija Rovni (foto: Đorđe Đoković)
04.02.2018, 11:53

"Govor mržnje" postoji, i kad je kod nas...

č: | fb:

U "doba ravnodušnosti", pa i "banalnosti zla" (nešto svakodnevno, "normalno"!), mnogo šta prolazi neprimećeno. Ili bez reakcije kakvu zaslužuje, isto kao da je nema! Reakcija na društvenim mrežama, nije dovoljna. Kao ranije "papir", tako danas "Elektronika trpi sve!". Ali i privatizuje reakciju, koja vodi značajnijim promenama samo ako je zajednička i javna...

 

Dugo vremena, svakog prvog utorka, organizuje se protest i litija zbog "potapanja Gračanice". Izgleda sa sve manje učesnika a pogotovu uspeha, ali zbog toga i sa sve "širim programom" i sve bombastičnijim najavama! Da ne sadrže i po pravu a ne samo bon-tonu veoma uvredljive kvalifikacije graditelja i investitora, svih koji ih podržavaju..., sada čak i budućih korisnika vode iz akumulacije, bila bi to njihova stvar. Marketing, samo neka se rimuje tako da je lako pamtljivo! Ali pogledajmo poslednju najavu, za februarsko okupljanje: "Svetinje i otadžbinu, ni izrodu ni tuđinu!".

 

Teško da oni koji su ovo smislili, odobrili, umnožili i polepili po gradu, prate zbivanja u gradu, opštini i šire! Makar preko lokalnih medija, ne čita se u "Napred"-u samo "Glas Kuzmanovače"?

 

Oni rade to što rade, ubeđeni u svoju ekskluzivnost pošto "služe svetinji". Što da ne, svako može da svetinjom smatra šta god hoće. Ali je religiozan obavezan da to i ne čini, u korist zvaničnih. Svako ima pravo na otadžbinu s tim da je deli sa ostalima, uključujući one koji ne misle kao on. S tim što ovi to ne rade, nije ni "po jada!". Za njih su Obrenovac, Termoelektrana, Lajkovac..., svi koji će koristiti vodu, "izrodi" i "tuđini". To su i seljaci iz Šušeoke i okolnih sela, do kojih uskoro počinje izgradnja cevovoda. Pa i opština Mionica, takoreći predgrađa Valjeva. I preko toga, uključujući zasad prećutni poziv zna se na šta, prelazimo na "ostale informacije"! Prelazi i država. Prelazi i Crkva, ćuteći na vapijuće ogrešenje o ono što uči o bližnjima, uključujući i "neprijatelje svoje"! I to pod njenim znamenjima... Prelazi javno mnjenje, njegovi istaknuti pripadnici, takozvani lideri javnog mnjenja. A sve  prati ostatak "otadžbine", prisvojene od nekoliko desetina ljudi. I sudi o nama ovdašnjima...

 

Stvari ne samo što idu svojim tokom, nego idu sve brže! Nije se primećivalo ili se vrlo slabo primećivalo, ni sve što je prethodilo ubistvu Olivera Ivanovića. Kad se ubistvo desilo, primećivale su se suze. Nimalo slučajno, krokodilske su baš krupne... Pogledajmo i najnoviju privatizaciju od strane Zvezdinih "delija" (da izvine nekadašnje)! Za početak, Košarkaškog kluba Crvena Zvezda. U perspektivi, ko zna čega. Pa i "otadžbine", ako nađu zajednički jezik sa našim "protestantima". A ko ne zna šta sleduje "izrodu", neka se ispomogne onim što sleduje "izdajniku".

 

 

 

Blogovi