Novine (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Novine (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
13.08.2018, 11:40

Dok je na "tabloide" povika, "ozbiljni" su sve neozbiljniji

č: | fb:

Primedbe na račun "tabloida", spadaju u sastavni deo "pristojnosti" i "brige za kulturu". Ništa ne koštaju a lepo zvuče, tako da su bez efekta. Vlasnici i urednici dobro znaju, da ih njihovi čitaoci ne čitaju. Sa vlasnicima i urednicima listova koji ne žele da budu tabloidi ali ni da se liše dela čitalaca kojima su bliski njihov izgled i sadržina, nije tako.

 

Primedbe imaju u vidu, nekad ih i sami iznose, ali bez namere da ih prihvate. Uostalom, njihovi listovi nisu tabloidi! Oni se samo obraćaju "svima", nude "svakome ono što traži". Demokratski otvaraju stupce i stranice za "svaku stranu", posle "reda sivog" (može i "crnog"), ide "red žutog". Za "kritičke intelektualce", i za "narod". Nisu državni ili "javni servis", ali trude se da budu i to!

 

I bilo bi tako, da nije odavno isticane primedbe ne na račun nekih današnjih medija, nego masovne kulture u celini. U pomenutom ima nesumnjive demokratizacije, svaki segment "naroda" zaslužuje da ima ono što ga zanima, pa i laku zabavu tipa "rijalitija" ili informacije o tome šta se dešava sa "selebritijima!". Ne treba ignorisati ni ekonomski interes medija, bez tog segmenta publike bili manje praćeni. Pa i manje plaćeni, "zanimljivi" za oglašivače...

 

Nezgoda je, samo, što to znači homogenizaciju i egalizaciju prezentovanih "sadržaja". Svih, događaja u politici i estradi, ekonomiji i sportu, ljudi iz intelektualnog vrha i "Zadruge!“. Na istom su mestu (mediju), u isto vreme..., što znači jednaki po ozbiljnosti, aktuelnosti, društvenom značaju i vrednosti... A davno je rečeno i kako onog čega nema u medijima, verovatno nema ni u stvarnosti! Obrnuto, "presuđivanje" tek osumnjičenima, i to na naslovnoj strani, preuzimanje je uloge tužilaštva i suda. Da dotični nije kriv, ne bi se ni pisalo da je kriv...

 

U tom smislu, čisti, pravi, pa od strane "ozbiljnih" medija i intelektualaca ozloglašavani "tabloidi", manje su štetni od ovakvih. Svojevrsni su rezervat, imaju svoju i ograničenu publiku! Javno i od strane "kulturnih radnika" omalovažavanu, tako da je mnogi kojima je stalo do imidža"„kulturnih", bar javno izbegavaju... A ovakvi "ozbiljni" mirno se nude svima, i svi ih mirno koriste. Što znači i da formiraju sudove i ukus, shodno njima! Retko ko javno ispoljava rezervu prema njima, ili im nešto zamera. Možda samo Svetislav Basara, mnogo kritičniji ali i intelektualniji od većine tzv. "kritičkih intelektualaca“". Blic mirno i uredno naziva svojom "omiljenom žutarom" navodeći ponekog da pogleda i uporedi njegov i svoj sud.

 

Blogovi