Radovi u Centru za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Radovi u Centru za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
07.11.2014, 08:31

Emergency exit za premijera Vučića

č: | fb:

Na svečano-radnu sednicu u povodu istorijskog datuma 8. novembra, doduše sa danom zakašnjenja u nedelju 9. novembra, dolazi Republička vlada na čelu sa premijerom Aleksandarom Vučićem. Premijer se ljubazno odazvao pozivu domaćina da, zajedno sa ministrima, dođe u Valjevo i da na istorijski datum, 8. novembra održi sednicu u našoj varoši, a nakon sednice da bude gost na svečanoj akademiji, za koju su se glumci, koji treba da budu kralj Aleksandar, premijer Pašić i vojskovođa Mišić, okupili tek u četvrtak 6. novembra! Možda su pripreme za svečanu akademiju malo odocnele, ali su zato na vreme počele pripreme za doček velikog gosta.

Kao što to obično biva kada dolaze čuveni gosti, pre njih dođe izvidnica da osmotri situaciju - salu, binu, okolinu, ulaz, izlaz… E, izlaz beše problem. Valjevski Centar za kulturu ima jedan glavni ulaz - izlaz, i trebalo bi da ima dva sporedna ulaza - izlaza ili emergency exit. Međutim, na jednom, umesto emergency exit-a, nalazi se kafe Bioskop, dok se drugi emergency exit ne koristi, jer je zapušten i neuredan, tako da je njemu nemoguće prići ni u jednom, a kamoli u slučaju opasnosti.

Premijerova izvidnica zabrinuta zbog samo jednog ulaza, a nijednog emergency exit-a, ljubazno “zamoli” domaćina da osposobi sporedni ulaz - izlaz najkasnije do četvrtka. Kafe Bioskop, iz više razloga, nije za pomeranje i osposobljavanje zato odluka pade na urgentno sređivanje drugog izlaza. “Kakav tender, kakve javne nabavke… Nemamo mi vremena za to. Daj emergency deset, dvadeset, pedeset radnika da emergency srede hol, plafon…da se osposobi izlaz”, povikaše predusretljivi domaćini i emergency obezbediše dve, a možda i tri hiljade evra za sređivanje ulaza, odnosno izlaza za premijera.

Radovi u Centru za kulturu

Radovi u Centru za kulturu (Foto: Đorđe Đoković)

Majstori, sa sve skelama, još za vikend počeše rušenje plafona, brušenje pločica…U sredu postaviše izolaciju i gipsane ploče na plafon, krug ofarbaše u nebesko plavo, uradiše i novu rasvetu… I dok  su majstori uspešno završavali posao pre roka, domaćini ponosno posmatrali osposobljen emergency exit, stiže vest - premijer u Valjevo dolazi u nedelju i nema vremena za svečanu akademiju! Niti će ući, niti izaći iz Centra za kulturu. Džabe ste krečili i krug u plavo bojili!

"Ali, nije 9. nego je 8. novembra u Valjevu u zgradi Višeg suda 1914. godine održana istorijska sednica Srpske vlade i Vrhovne komande na kojoj je odlučeno da se borba protiv Austrougarskog zavojevača nastavi do konačne pobede”, zavapiše očajni domaćini. Pa šta, i Beograd je oslobođen 20. oktobra, a slavilo se četiri dana ranije! Da li je manir "mašenja" datuma ruganje istoriji ili zbog prezauzetosti važnih gostiju ili opsesija sopstvene veličine, ili...?

Radovi u Centru za kulturu

Radovi u Centru za kulturu (Foto: Đorđe Đoković)

Majstori angažovani za sređivanje zaboravljenog i kršom zatrpanog izlaza u Centru za kulturu, podsetiše me na film „Majstori, majstori” iz 1980. godine, Gorana Markovića. Ovaj film dobio je ime po prvom stihu pesme „Majstori u kući” Aleksandra Sekulića. Stihove na kraju filma recituje pijani nastavnik koga glumi Aleksandar Berček.


Majstore zatekoh na krovu stare kuće menjaju slomljen crep

Majstori na krovu, majstori unutra

Majstori, majstori ko vas je zvao

Zašto dirate moj crni krov na kome stoji roda bela

Na kome raste trava kudrava

Moj krov u podnožju dugog veka

Zašto ste mi kuću zauzeli

Zašto ste napali čekićima, ekserima, četkama, bojama

Majstori, majstori, izlazite

Pustite me da sam kuću uređujem

Ne čuju oni

Ukucavaju moje kosti, farbaju mojom krvlju

Iznose iz mog srca nameštaj stari

Nepodnošljivi majstori, njih trideset sede na meni jednom

Doći će, kažu, čuven gost

Loviće maglu po šumarcima, sa tvojom će se kućom sudarati

Mora da bude kao iz bajke

Evo tebi ogledalo češljaj smeh u njemu

Lice ti je poduprto železnom tugom

Majstori, majstori šta ste učinili

To nije moja kuća, to moj gost više nije, to više nisam ja

Blogovi