Dobrivoje Grujičić i Berislav Vekić  (foto: Đorđe Đoković)
Dobrivoje Grujičić i Berislav Vekić (foto: Đorđe Đoković)
29.06.2015, 07:48

Nisu prvi redovi za vas gospodo u crnim odelima

č: | fb:

Na rekonstruisanom Odeljenju neurologije valjevske bolnice u četvrertak beše neviđena gužva. Najviše je bilo belih mantila, što je logično, ali ništa manje beše crnih odela i kravata. Bio je to važan trenutak za valjevsku bolnicu, a posebno za zaposlene na neurologiji, kojima se ispunio, kako rekoše, višedecenijski san da posle skoro pedeset godina dobiju, i pacijenti i oni, bolje uslove za lečenje i rad dostojne čoveka.

U prvim redovima su bili oni koji su najmanje zaslužni za novi izgled neurologije - menadžment bolnice, koji uopšte nije mario za ruinirano odeljenje sve dok nije pokrenuta akcija i dok se tužne i ružne slike neurologije nisu pojavile na TV Prva. U prvim redovima beše i predstavnik Ministarstva zdravlja, koje godinama nije odgovaralo na molbe i vapaj zaposlenih za pomoć ovom odeljenju. U prvim redovima su bili i predstavnici Valjeva, drugih opština Kolubarskog okruga i narodni poslanik, koji su okretali glavu od neurologije.

Da su se oni pitali i da se na njih čekalo, neurologija bi u narednih pedeset godina izgledala duplo gore nego što je bila pre renoviranja. Ali, to im nije smetalo da se prvi prošetaju renoviranim hodnikom i sobama, da pitaju pacijente – “jel’ vam se sviđa” i da znalački prokomentarišu kako su sad “kupatilo i wc sređeni i lepi”.

 

Dobrivoje Grujičić i Berislav Vekić

Dobrivoje Grujičić i Berislav Vekić (Foto: Đorđe Đoković)

Sređeno je i lepo zahvaljujući, pre svega, inicijativi zaposlenih na čelu sa načelnicom dr Vesnom Milev, koji su odlučili da ne čakajući ni Državu ni Grad, problem reše sami. Tako su krajem prošle godine pokrenuli akciju za prikupljanje sredstava za rekonstrukciju svog odeljenja i tada su od novca, koliko su sami prikupili, uspeli da zamene tri prozora, ulazna vrata i okreče hodnik. Potom se uključuju “Blic” fondacija i emisija “Veče sa Ivanom Ivanovićem” TV Prva, i krajem februara otpočinje akcija u kojoj su brojni donatori i građani prikupili 5,3 miliona dinara. Tek tada se u akciju uključuje i menadžment valjevske bolnice, koji obezbeđuje, od svojih donatora (valjevskih firmi), još pet miliona dinara i tako neurologija dobija novi, humaniji izgled.

Za rekonstrukciju Odeljenja neurologije bilo je potrebno samo 10,3 miliona dinara. Da li je potrebno opisati koliko su to “ogromne” pare za budžet Srbije, za budžet Valjeva i ostalih opština Kolubarskog okruga? 

 

Neurologija u februaru (levo) i Neurologija danas (desno)

Neurologija u februaru (levo) i Neurologija danas (desno) (Foto: Đorđe Đoković)

I tako je akcijom zaposlenih, fondacije i televizije, prikupljen novac za renoviranje Odeljenja neurologije, koje je izgrađeno 1967.godine, u koje skoro pola veka nije ulagano, i pored toga što su zaposleni bezbroj puta tražili novac za sanaciju najneophodnijeg. Na te zahteve decenijama nisu odgovarali ni Ministarstvo zdravlja, ni grad Valjevo, niti se menadžment bolnice potrudio da obezbedi novac za sanaciju.

Međutim, najponosniji i najrečitiji, u danu svečanog otvaranja rekonstruisanog Odeljenja, bili su direktor Bolnice i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja. “Mi smo radove počeli u drugoj polovini februara. Ovo je bio vrlo veliki, zahtevan i ogroman posao, koji smo mi brzo završili. Rekonstrukcija je podrazumevala, bukvalno, sve što je trebalo da se uradi, ostali su goli zidovi”, rekao je direktor Bolnice dr Dobrivoje Grujičić podsećajući da od 1967. godine, kada je izgrađena bolnica, nije bilo ulaganja, “osim nekog održavanja koje nije bilo adekvatno”. 

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić iskoristio je priliku da kaže da je Opšta bolnica Valjevo jedna je od deset bolnica u Srbiji, koja je u prošloj godini dobila najviše novca iz budžeta Ministarstva zdravlja. On je obećao da će Ministarstvo obezbediti novac za kupovinu opreme, “pre svega nabavku monitora, koji su neophodni za Odeljenje neurologije”.

 

Dobrivoje Grujičić i Berislav Vekić

Dobrivoje Grujičić i Berislav Vekić (Foto: Đorđe Đoković)

Zaključak. Državni sekretar je morao nečim da opravda svoj dolazak i obilazak neurologije. Ili u prevodu - kad već nismo pomogli u rekonstrukciji, onda bar da kupimo te monitore. Možda? 

Blogovi