Bora Todorović u Balkan ekspresu
Bora Todorović u Balkan ekspresu
07.08.2015, 07:59

Vreme muzičara

č: | fb:

Nikada više, kao ovih dana, nije mi bila na umu omiljena mi replika iz filma „Balkan ekspres“.

  • A jesi li ti muzičar?
  • Ne, nisam muzičar!
  • Nisi?
  • Jesam!
  • A, jesi.
  • Ma ne, kažem nisam.  

Ta replika prevedena na naše prilike glasila bi oavko: Da li je Grad kupio protivgradne rakete? Ne, nije. Nije? Jeste! A, jeste!? Ma ne, kažem, nije! Ili, da li je pripremljena odluka o komunalnom redu? Ne, nije. Nije? Jeste! A, jeste!? Ma ne, kažem nije! 

Jeste li kupili protivgradne rakete? 

Pljuštao je grad po našem Gradu u nedelju. Kažu, vremenska nepogoda. Tačno. Ali, nepogoda koja je mogla da se spreči ili bar ublaži. Mogla, ali nije. Ko je zatajio tek ćemo saznati. Ali, dan posle grada i nevremena, nije se moglo saznati kolika je šteta, koliko nam je automobila oštećeno po kojima je dobovao grad, šeferšajbni i prozora polupano, crepova odletelo, drveća polomljeno... zašto nije ispaljeno više raketa, koliko ih je bilo, da li ih uopšte ima, koliko je ostalo za neko sledeće nevreme...?

Gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić se, po običaju, nije oglasio. Nije imao potrebu da se, u ponedeljak dan posle oluje i grada, obrati sugrađanima i da im kaže, bilo šta, makar i – „dragi sugrađani žao mi je, i mada nismo mi krivi, Grad će pomoći koliko može“. Možda od te rečenice ne bi imali veliku korist, ali to je osnovni red, to nalaže pravilo službe, jer Stanko Terzić je Prvi čovek ovog Grada, koji je slupao grad! Da se, kojim slučajem, Gradonačelnik oglasio, možda bi imali prave odgovore i ne bi smo (novinari) tumarali od jednog do drugog nadležnog organa vlasti pokušavajući da dobijemo odgovore na jednostavna pitanja.

Član Gradskog veća Nikola Radojičić je u ponedeljak, prepodne, novinarima rekao da su protivgradne stanice ostale bez raketa i da će Grad kupiti 37 protivgradnih raketa, za šta će biti izdvojeno milion dinara. Javna nabavka je tek završena, a protivgradne rakete biće kupljene od valjevskog “Krušika”.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač je isti dan, skoro u isto vreme, rekao da i pored toga što nabavka protivgradnih raketa nije u nadležnosti lokalne samouprave, Grad  je prošle nedelje, kada je okončana javna nabavka, kupio 40 komada protivgradnih raketa. U Gradsku upravu u petak 31. jula stiglo je obaveštenje iz RHMZ da raspolaže sa 680 protivgradnih raketa za teritoriju koju pokriva Meteorološki centatr Valjevo.

U saopštenju sa sednice Štaba za vanredne situacije, koje je medijima dostavljeno u ponedeljak oko 14 časova, piše da je grad Valjevo sproveo postupak javne nabavke protivgradnih raketa i da će od valjevskog „Krušika”, kao najpovoljnijeg ponuđača, biti nabavljeno 37 protivgradnih raketa.

Samo dan kasnije, u utorak, iz Gradske uprave medijima je poslato obaveštenje da je Sektoru za vanredne situacije - Radarskom centru „Blizonjski vis“ danas predato 37 protivgradnih raketa, koje je grad Valjevo nabavio od fabrike „Krušik“.

Znači, Grad je nabavio. Ali kada? Prošle nedelje, u ponedeljak, u utorak. Pre oluje, posle oluje? Gradski čelnici kažu, „zar je bitno kada, nabavili smo, a osim toga, Grad nije u obavezi da kupuje protivgradne rakete. To je isključiva nadležnost i obaveza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ)”.

Ako je obaveza RHMZ-a zašto gradsko rukovodstvo ne traži njihovu odgovornost, zašto nije podiglo glas u zaštitu sugrađana kojima je grad polupao kola i kuće? Zašto gradsko rukovodstvo javno ne pita RHMZ sa koliko protivgradnih raketa su branili Valjevo u nedelju, a sa koliko ostale opštine, sa koliko su protivgradnih raketa raspolagali u nedelju, a par dana ranije su znali da će nevreme zadesiti Valjevo...? I, konačno, zašto gradsko rukovodstvo ne pita RHMZ zbog čega očekuju da lokalna samouprava kupuje protivgradne rakete, kada je to njihova obaveza?

Jeste li doneli odluku o komunalnom redu?

Na pitanje novinara zašto odluka o komunalnom redu, ni posle dva meseca, nije usvojena u Skupštini grada, direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić kaže da je odluka pripremljena, ali da ne zna zbog čega je do sada nisu usvojili članovi Gradskog veća. 

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač odgovara da je Gradsko veće nije usvojilo jer je nadležno odeljenje još uvek nije pripremilo. Načelnik Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Aleksandar Vujić Subotić kaže da je odluka još uvek u pripremi, ima nekih stvari da se dorade, biće po uzoru na Beograd i Novi Sad. Očekuje da će uskoro biti spremna za usvajanje.

Načelnik komunalne policije Siniša Đurić, čije je Odeljenje radilo na pripremi odluke zajedno sa odeljenjima za inspekcijske poslove i za poslove organa Grada, kaže da je odluka pripremljena i bila je spremna za usvajanje u Skupštini grada još krajem juna.

Imam utisak da sam na početku. Da li je odluka pripremljena ili ne? Možda da pozovem Gradonačelnika. On sigurno zna odgovor. 

Blogovi