Aleksandar Vučić i Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
Aleksandar Vučić i Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
05.12.2016, 09:49

Kratko pamćenje

č: | fb:

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović su u četvrtak na obeležavanju jubileja fabrike "Gorenje" u Valjevu pokazali da pamćenje može biti kratko, da su neuspesi prethodne vlasti isključivo njihovi, a uspesi su rezervisani samo za nas, da se uz dobru manipulaciju lako zaboravljaju činjenice i sve ono što je ranije govoreno i rađeno i da je u politici sve dozvoljeno i sve moguće. A da li je?

 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u fabrici "Gorenje", koja je otvorena pre deset godina, dakle u vreme "pljačkaške i lopovske vlasti", izrazio zadovoljstvo što "Gorenje u Valjevu već deset godina uspešno posluje i što je jedan od stubova napretka Valjeva". On je rekao i da nam "nikada nije dovoljno investicija, jer su nas oni koji su došli dve hiljadite ostavili gladne, gole i bose, ništa nam nisu ostavili osim pljačkaških privatizacija".

 

Ako su već bile "pljačkaške privatizacije", ako je prethodna vlast bila "lopovska", kako premijer Aleksandar Vučić tvrdi već četiri godine, a nema razloga da mu ne verujemo, zbog čega ti "pljačkaši" nisu u zatvoru? Vreme je da građani Srbije saznaju istinu: nema dokaza da su lopovi; nisu lopovi, a mi to samo pričamo u nedostatku nekih drugih priča jer priča o lopovima uvek pali; ima dokaza da su lopovi, ali...

 

A upravo u vreme tih posle dve hiljadite i zahvaljujući njima je "Gorenje" došlo u Valjevo i otvorilo fabriku, a da im pritom niko nije nudio 10.000 evra za svako novo radno mesto niti ih je oslobađao od poreza, taksi... Premijer je u danu obeležavanja deset godina uspešnog poslovanja "Gorenja" u Valjevu, taj podatak zaboravio, prećutao, ali je ljutito podsetio da su nas "ostavili gladne, gole i bose".

 

Uz premijera u fabrici "Gorenje" bio je i gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović, koji je takođe Slovencima čestitao jubilej uz želju da još "dugo uspešno posluju u Valjevu". Gvozdenović je, ne tako davno, 2008. godine kada je bio na čelu GG "Pobeda za Valjevo", poručio da će "kada dođe na vlast Gorenje motkom oterati iz Valjeva", da "Valjevu nisu potrebne strane kompanije", da će "zaustaviti i pohapsiti lopovsku vlast koja strancima sve daje džabe". U predizbornoj kampanji u maju 2008. godine poručio je: "Obećavamo vam bespoštednu borbu protiv kriminala, obećavamo vam prave investicije a ne Gorenje i Vali..."

 

Slične poruke Gvozdenović je slao do pre nekoliko godina uz povike na prethodnu "lopovsku i tajkunsku vlast u Valjevu" i na te povike i kritike, kao i na obećanje da će ih "sve pohapsiti kada dođe na vlast", prikupljao je političke poene i glasove birača.

A onda je Slobodan Gvozdenović postao gradonačelnik, obukao crno odelo na pruge i belu košulju sa crvenom kravatom i zaboravio sve nekada izrečeno. Verujući da su se i drugi presvukli i zaboravili. Bez pardona i stida, stao je pored predsednika "Gorenje Grupe" g. Bobinca, i uz čvrst stisak ruke čestitajući desetogodišnjicu uspešnog poslovanja obećao da "Gorenje" uvek može da računa na Valjevo!".

 

Gvozdenović sada nije poručio da će "Gorenje motkom oterati iz Valjeva", nego je rekao da "gradska vlada svoj mandat vidi kao ozbiljnu šansu da naš sistem proizvodi više dobrih, a manje jeftinih političkih parola, više budućnosti, a manje prošlosti".

 

 

A počelo je 2003. godine...

 

16. oktobra 2006. godine vest dana, i izvan granica Valjeva, glasila je da je jedan od najvećih evropskih proizvođača aparata za domaćinstvo, fabrika "Gorenje" iz Velenja izgradila i to na ledini novu fabriku frižidera i zamrzivača.

 

Razgovori, pregovori, dogovori između uprave Gorenja i valjevske vlasti počeli su još 2003. godine. Na čelu valjevske opštine demokrate - redsednik Opštine Tomislav Milanović i predsednik Izvršnog saveta Žarko Kovač. Merkali su Slovenci lokacije i napuštene fabrike u Čačku, Kraljevu, Zaječaru... ali su ipak izabrali Valjevo zbog blizine Beograda, železničke pruge, ali i zbog "efikasnosti i fleksibilnosti valjevske vlasti".

 

Opština Valjevo i "Gorenje" su 16. marta 2004. godine potpisali Ugovor kojim valjevska opština daje 5,5 hektara zemljišta na 99 godina zakupa. "Gorenje" je za to platilo oko 50 miliona dinara. Ugovorom je predviđeno da Opština omogući priključak na postojeću putnu i železničku infrastrukturu, a da "Gorenje" investira u radove na priključcima za vodu i kanalizaciju i izgradnju trafo stanice. Ugovorom je definisano da u prvoj fazi bude izgrađena proizvodna hala od 13.000 kvadratnih metara, da u roku od dve godine od potpisa ugovora o zakupu zemljišta "Gorenje" zaposli 200 radnika. Potpisnici za "Gorenje" Franc Košec, član Uprave slovenačke firme, a u ime Opštine Valjevo Žarko Kovač, predsednik Izvršnog odbora.

 

"Po ovlašćenju Izvršnog odbora potpisan je ugovor da će Gorenje izgraditi svoje kapacitete. Znam da će biti puno protivnika, ali to je epohalno delo za Valjevo i ono će promeniti privrednu sliku Valjeva i nadoknadiće sve ono što je Valjevo bilo nekada", izjavio je krajem maja 2004. godine Žarko Kovač.

 

"Jedan od značajnih razloga što smo se odlučili za Valjevo jest lokalna vlast, jer smo videli da su ljudi željni da nešto naprave i da budu dosta fleksibilni i da to što dogovore brzo i urade. Valjevo je veoma dobra logistička baza, ne samo za Srbiju, već i za jug i jugoistok. Analizirali smo sve velike sisteme i one koji rade gotove proizvode i koji rade komponente“, ispričao je predsednik Uprave Gorenja Franjo Bobinac, novinaru Slobodanu Rakoviću, koji je u reviji Kolubara zabeležio i ovo:


"Za srpske uslove i običaje posve neobično, 1. marta ove godine, u Valjevu je počela gradnja fabrike rashladnih uređaja Gorenja. Nije bilo uobičajenog polaganja kamena temeljca, prigodnih govora, ministara i drugih zvanica sa skupim odelima i šarenim kravatama, koji nevešti rukovanju lopatom pokušavaju da u unapred iskopanu jamu ubace lopatu-dve betona. Izostala je i konferencija za štampu, koktel i sve što uz svečanost postavljanja temelja ide... Za tačno šest meseci, kako je planirano, svi građevinski i drugi radovi su završeni.


15. septembar 2006. – Sve teče po planu. Interesovanje Valjevaca za prijem radnika bilo je ogromno. Na jedno slobodno mesto javljalo se i deset kandidata. Kako je vreme odmicalo interesovanje, zbog plata koje nisu kao slovenačke, pomalo je splašnjavalo. Obuka novih radnika bila je kratka i efikasna. Montaža opreme počela je krajem avgusta. Prvi zamrzivač Madi in Serbia, sa proizvodnih traka sišao je 15. septembra. 


16. oktobar 2006.  – Svečanu crveno-plavo-belu vrpcu, zajedno su, u četiri ruke, presekli predsednik uprave "Gorenja" Franjo Bobinac i srpski ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, Milan Parivodić. Bilo je i ‘leba i soli’, ali i šampanjca.

"Ova fabika nije samo za lokalno, već za tržište 60 zemalja sveta u koje Gorenje izvozi. U toku ove godine proizvešćemo 50.000, a u sledećoj 400.000 aparata pod svim robnim markama Gorenja. Ciljni kapacitet je milion aparata godišnje, a posao će u Valjevu dobiti 1.000 radnika", rekao je, na odličnom srpskom jeziku Franjo Bobinac, predsednik Uprave "Gorenja”"na otvaranju fabrike u Valjevu.

Izveden je i prigodan kultrno-umetnički program (folklor iz Velenja i Valjeva, valjevski hor i slovenačka pop grupa). Zabeležili smo da su među gostima u prvom redu bili ministar Parivodić i ministar u ostavci Dinkić, sa svojim valjevskim G 17+ partijskim drugovima, slovenački ambasador u Beogradu Miroslav Luci, Vidosava Džagić, predsednik Regionalne privredne komore... U drugom redu je bio gradonačelnik dr Jovan Tomić, sa saradnicima i načelnikom Kolubarskog okruga. Nije bilo predstavnika sveštenstva. Bio je i koktel na kome je bilo i srpske i slovenačke i mediteranske kuhinje“.

 

Druga fabrika rashladnih uređaja kompanije Gorenje u Valjevu je otvorena 9. jula 2013. godine, najveća fabrika frižidera u regionu, u koju je investiran 21 milion evra, a zajedno sa prvom zapošljavaće 1.100 ljudi.

Svečanu traku presekli su predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, predsednik Uprave "Gorenja" Franjo Bobinac i gradonacelnik Valjeva Stanko Terzić.

Prema ugovoru slovenačka kompanija će za svako novo radno mesto od države Srbije dobiti 10.000 EUR subvencija, a u narednih deset godina lokalnoj samoupravi neće plaćati komunalne takse i poreze.

 

U danu proslave deset godina fabrike "Gorenje" u Valjevu potpisan je Memorandum, čiji sadržaj nije obelodanjen, osim što je premijer Aleksandar Vučić rekao da će biti otvoreno 300 novih radnih mesta i 12 miliona evra novih investicija. Prema najavi premijera za 300 novih radnih mesta će iz državne kase biti obezbeđene subvencije. Iznos će tek biti određen, kako reče premijer Aleksandar Vučić "o tome ćemo se lako dogovoriti".

 

 

 

 

 

 

Blogovi