Prostorije SNS u Valjevu
Prostorije SNS u Valjevu
20.12.2017, 07:56

Zašto ćute SNS i Darko Glišić?

č: | fb:

Afere potresaju Valjevo, akteri su gradski funkcioneri, među njima i gradonačelnik, a reakcije nema! Niko se ne oglašava, po sistemu ako se ćuti nije se ni desilo.

Pre pola godine uhapšen je načelnik Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove i službenik u toj Gradskoj upravi pod sumnjom primanja i davanja mita, zloupotrebe službenog položaja, zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama i falsifikovanja službenih isprava.

 

Pre  dva i po meseca poverenik za samostalnost javnog tužilaštva dr Goran Ilić podneo je izveštaj Državnom veću tužilaca o tome da je gradonačelnik Valjeva u avgustu pretio osnovnom javnom tužiocu u Valjevu i vređao ga.

 

Pre 16 dana policija je podnela krivične prijave protiv bivšeg i sadašnjeg načelnika Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja.

 

Ćute čelnici grada, ćute njihove partije SNS i SPS - vladajuća koalicija. Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je izjavio da "ne može da govori za medije o incidentu sa osnovnim javnim tužiocem bez odobrenja SNS-a čiji je član".

 

Da li gradonačelnik zaista nema odobrenje svoje partije, da li je to izgovor ili opravdanje za ćutanje, i kakav je stav SNS-a kada je reč o aferama koje potresaju Valjevo, Kolubarske.rs pitale su predsednika IO SNS-a Darka Glišića.

 

Glišiću sam postavila nekoliko pitanja s obzirom na to da je visoki funkcioner naprednjaka, ali i zbog toga što se u nekoliko navrata i slučajeva Slobodan Gvozdenović javno pozivao na Darka Glišića, naglašavajući da ima njegovu podršku.

 

Deset pitanja:

 

  • Kakav je stav SNS-a na pritisak i pretnje koje je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović pre četiri meseca uputio osnovnom javnom tužiocu u Valjevu M.N, da li SNS odobrava ili osuđuje takav postupak i ponašanje, i da li će SNS sankcionisati takvo ponašanje?

 

  • O pritisku i pretnjama koje je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović uputio osnovnom javnom tužiocu u Valjevu M.N, poverenik za samostalnost javnog tužilaštva dr Goran Ilić je obavestio Državno veće tužilaca, i o tome podneo izveštaj 9. oktobra 2017. godine. Taj izveštaj su 27. novembra 2017. prenele Kolubarske.rs, a sutradan i nekoliko nacionalnih medija (N1, Politika, Danas). Zbog čega se Srpska napredna stranka do sada nije oglasila, s obzirom na to da je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović, predsednik GrO SNS-a?

 

  • Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je za televiziju N1 izjavio da "ne može da govori za medije o incidentu sa osnovnim javnim tužiocem bez odobrenja SNS-a čiji je član". Da li je tačno da nema odobrenje stranke? Ukoliko je tačno, zbog čega Gvozdenović nema odobrenje da govori o tome? Ukoliko je tačno, da li to znači da SNS preuzima odgovornost za postupke Slobodana Gvozdenovića?

 

  • Da li je tačno da se Slobodan Gvozdenović dogovorio sa Vama, kao što je to preteći rekao osnovnom javnom tužiocu M.N, da se sa "Darkom Glišićem dogovorio da će otići lično kod ministra pravde i republičkog tužioca pa ćete naje*ati"?

 

  • Da li je tačno da Vi štitite gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića, o čemu se sve više i sve češće priča u Valjevu? Da li je tačno da uživa Vašu "bezrezervnu podršku", kao što je to izjavio u nekoliko navrata, gostujući na VTV i novinarima prilikom obilaska nekih radova?

 

  • S obzirom na to da se gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović, koji je član SNS-a, nije obratio javnosti nakon hapšenja načelnika jedne od dve gradske uprave i službenika za javne nabavke (uhapšeni 21. 06. 2017.), kao ni nakon podnošenja krivičnih prijava protiv bivšeg načelnika, sadašnjeg načelnika i zamenika načelnika (podnete krivične prijave 4.12. 2017.) kakav je stav SNS-a o hapšenjima funkcionera Grada i o podnošenju krivičnih prijava, i da li ste Vi, kao predsednik IO, preduzeli određene mere unutar partije?

 

  • Da li mislite da vođenje krivičnog postupka protiv dva načelnika Gradske uprave u situaciji kada se oni nalaze na funkciji (jedan je aktuelni načelnik, a drugi je njegov zamenik), obezbeđuje fer i pošteno suđenje, odnosno da li smatrate da se u toj situaciji sud nalazi pod određenom vrstom pritiska izvršne vlasti?

 

  • Da li milsite da je, zbog toga što su podnete krivične prijave protiv troje gradskih funkcionera, bilo moralno da podnesu ostavku ili da budu suspendovani bar do okončanja krivičnog postupka ili bar da preporučite suspenziju kao politički stav SNS do okončanja postupka?

 

  • U Zakonu o lokalnoj samoupravi član 44, stav 3 piše da je "gradonačelnik naredbodavac za izvršenje budžeta", što znači da je i odgovoran za trošenje budžetskih para. Imajući to u vidu da li smatrate da i gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović snosi odgovornost za nenamensko trošenje budžetskih sredstava i da bi trebalo i on da snosi sankcije, bar da podnese ostavku na mesto prvog čoveka grada u kome se hapse gradski funkcioneri?

 

  • Da li ste zadovoljni radom Gradskog odbora SNS-a? Ukoliko jeste, šta je to što Vas čini zadovoljnim? Ukoliko niste zadovoljni radom GrO SNS-a,  šta je to što bi trebalo menjati, da li ćete i kada menjati?

 

Na ova pitanja, koja sam pre 11 dana mejlom poslala, predsednik IO SNS-a Darko Glišić do danas nije odgovorio.

 

 

Političari i oni koji su na vlasti izabrali su ćutanje umesto javnosti rada i odgovornosti. Oni očigledno, kada je reč o aferama, zloupotrebama, krivičnim prijavama, hapšenjima, nemaju politički stav, pravdajući se time da ne žele da se mešaju i da utiču na rad pravosudnih organa.

 

Na taj način, prećutno, štite svoje kadrove i članove, umesto da javnim iznošenjem političkog stava, koji se gromoglasno saopštava građanima samo u predizbornoj kampanji, pomognu funkcionisanje pravne države.

 

Narodna izreka kaže da je ćutanje zlato. Ali šta ovim ćutanjem dobijaju građani Valjeva i društvo u celini, i kakve su posledice za sadašnjost i budućnost, o tome se ne govori. A trebalo bi, zato što je ova tema važnija od asfaltiranja jedne ulice, postavljanja bandera, dočeka Nove godine i slično o čemu vlast javnost redovno, preko medija, obaveštava.

 

P. S. Ako neko nekad i negde reši da odgovori na ova pitanja, dodala bih još jedno: da li će opet za sve biti krivi "pojedini novinari", posebno oni "zlonamerni i isfrustrirani"?

Blogovi