Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
30.06.2018, 07:27

Devedeset godina od početka izlaženja "Glasa Valjeva"

č: | fb:

U poslednjih 130 godina u našem gradu izlazilo je više desetina, listova, časopisa i sličnih publikacija. Jedan od najznačajnijih, bez dileme, je "Glas Valjeva", koji je počeo izlaziti na današnji dan pre devedeset godina. Bio je to list za društvena, privredna i kulturna pitanja, i težio je da bude nezavisan i vanpartijski. Izdavala su ga različita privredna udruženja i grupe građana.

 

Izlazio je u dve etape. Prvi put od 30. juna 1928. do 26. januara 1936. godine, a drugi put od 6. marta 1940. do 1. aprila 1941. godine. Prirodno menjala se i njegova fizionomija, uređivačka politika i dinamika izlaženja. U prvoj etapi izlazio je sedmično, najpre subotom a potom nedeljom. Za vreme druge etape izlazio je tri puta mesečno. Njegovi urednici su bili: gimnazijski profesor i književnik Jovan Babić (1928), profesor Srednje poljoprivredne škole i pisac stručnih radova Milutin Niketić (1928-1929), advokat Momčilo Mitrović (1929-1930), učitelj Nedeljko S. Savić ( 1930-1936) i pravnik Vladeta J. Mladenović (1940-1941).

 

Za ondašnje prilike bio je to kvalitetan i veoma zanimljiv list.  U prilog ovoj konstataciji ide i činjenica da ga je beogradski „Novinarski glasnik“ na svojoj vrednosnoj rang listi među 32 lista koji su izlazili u tadašnjoj Drinskoj banovini, kojoj smo i mi pripadili, stavio na zavidno  četvrto mesto. Kao takav imao je više stotina pretplatnika među svim slojevima stanovnika. U njemu su dominirala aktuelna društvena, privredna i kulturna pitanja.Povremeno je objavljivao književne radove, priloge o ljudima i događajima iz zavičajne prošlosti, sportske rezultate, stručne savete itd. Zanimljivo je da fotografije nisu objavljivane, a da su i u njemu oglasi zauzimali dosta prostora.

 

Sa njim je sarađivalo nekoliko desetina saradnika, među kojima je bilo najviše prosvetnih radnika, lekara i sveštenika. Naravno bilo je i drugih profesija a prilozi profesionalnih novinara bili su prava retkost. Najaktivniji saradnik bio je ovdašnji trgovac izvoznik i poznati socijalista Miljko Korać, koji  je ubijen na parlamentarnim izborima 11. decembra 1938. godine, koji se bavio raznovrsnom problematikom. Među aktivnije saradnike spadali su: profesor i antropogeograf Ljubomir Pavlović, lekar dr Miloš Miša Pantić, advokat Pera Marković, sveštenik iz Uba Ljubomir Ljuba Kostić, zemljoradnik Dragojlo Dudić, profesor i gimnazijski direktor u penziji Luka I. Lazarević i drugi. Neretko bilo je polemike i među saradnicima lista pa i pisama čitalaca.

 

Posebno je zanimljivo da je njegovo izlaženje oba puta prinudno prekidano. Najpre, zbog više policijskih i tužilačkih zabrana koje su bile posledica ocena da pojedini  njegovi tekstovi nisu bili u skladu sa interesima vladajućeg režima. Zbog toga su urednik, predstavnik vlasnika lista, pa i štamparka Anica Slavuj dolazili pod udar zakonskih odredbi, te bili kažnjavani i zatvorskim kaznama. Drugi put list je prestao da izlazi zbog fašističke agresije Nemačke na našu zemlju.

 

Svi brojevi ovog lista su sačuvani i mogu se prelistavati i čitati u Matičnoj biblioteci "Ljubomir Nenadović", Međuopštinskom istorijskom  arhivu Valjevo i možda još po negde.

Blogovi