Slobodan Gvozdenović (2018.) (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Gvozdenović (2018.) (foto: Đorđe Đoković)
04.02.2019, 07:52

Gradonačelniče, ne može Vam niko ništa...

č: | fb:

Osnovni zahtev na protestu Udruženja boraca rata od 1990. godine, koji je održan u petak na Gradskom trgu, bio je smena gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića.

 

Međutim, svu medijsku pažnju sa ovog događaja privukao je incident koji se desio na kraju protesta kada se predsednik Udruženja boraca Ljubomir Bradić obraćao novinarima i kada je došlo do navodnog napada na "novinara".

 

Nameće se zaključak da je od ovog slučajnog ili namernog incidenta najveću korist imao gradonačelnik Slobodan Gvozdenović s obzirom na to da niko više ne pominje zahtev za njegovu smenu.

 

Nameće se i pitanje zašto se gradonačelnik plaši da će ga smeniti borci, njegovi nekadašnji saborci iz Pobede za Valjevo, koji su svojevremeno svojim telima branili njega i njegovu politiku u Skupštini grada?

 

Zašto se gradonačelnik Slobodan Gvozdenović sada plaši da će biti smenjen, ako već nije smenjen ranije?

 

Recimo, kada su pohapšeni načelnik i službenici Gradske uprave zbog sumnje da su nameštali tendere; kada je bivšoj vlasnici Radio Valjeva Doris Aćimović, inače majci Marka Aćimovića "napadnutog novinara", oprostio dug od preko pola miliona dinara zbog štete načinjene u zgradi gde je nekada bilo Radio Valjevo...

 

Zatim, kada je vraćajući se sa letovanja, privatno, slupao službeni automobil; kada je iz tekuće budžetske rezerve potrošio blizu 100 miliona dinara a samo za mesec dana deset miliona za razna plaćanja među kojima 590.000 dinara za osveživače prostorija...

 

Kada je milion dinara potrošio na reprezentaciju, i to bez javne nabavke; kada je za film Lazara Ristovskog samovoljno iz budžeta uzeo 3,7 miliona dinara; kada je dva intervjua platio 800.000 dinara; kada je pokušao ponovo da namesti tender za kupovinu automobila "dacia"; kada je u rezervoar službenih kola, čija je zapremina 50 litara, uspevao da sipa 61 litar...

 

Zatim kada je, prema izveštaju državnog revizora, plaćao usluge i radove bez zaključenih ugovora i to u iznosu od 20,7 miliona dinara...

 

Zato gradonačelniče ako, zbog svega navedenog i još mnogo toga o čemu su Kolubarske.rs pisale, do sada niste smenjeni zašto se plašite protesta i šetnje boraca i Ljubomira Bradića koga ste nekada "puštali" na novinare, a danas "novinare puštate" na Bradića?

 

Dok je Aleksandra Vučića i Darka Glišića, sve da izađe na protest i celo Valjevo, ne može Vam niko ništa! Sve dok Vi radite za Aleksandra Vučića i Darka Glišića nemate razloga da se plašite! Ali, ako kojim slučajem počnete da radite za građane Valjeva, e to bi već bio razlog za strah.

  

Za koga radi  "novinar" Marko Aćimović?

 

Borci su na protestu u petak, navodno, "napali" jedno lice koje je skup snimalo mobilnim telefonom, i tek kada je došlo do incidenta i nakon pitanja organizatora "ko si ti", lice je odgovorilo: "Radio Valjevo i Kolubarski.info" i uzviknulo "imam pravo da snimam!".

 

Sutradan iz saopštenja policije doznali smo da se zove Marko Aćimović i da je "novinar", koji je "pokušao da izveštava sa javnog skupa".

 

Za valjevsku javnost, posebno u novinarskim krugovima, nepoznat "novinar", otuda su krenula nagađanja da li je Marko Aćimović zaista novinar koji je došao da izveštava sa skupa ili je provokator koji je došao sa namerom da napravi probleme na protestnom skupu?

 

Možda je neko iz Radio Valjeva i Kolubarski.info poslao Marka Aćimovića da snima mobilnim telefonom protestni skup, ali Marko Aćimović sigurno nije novinar Radio Valjeva.

 

Radio Valjevo jeste 2015. godine kupila Markova majka Doris Aćimović, ali je privatizacija raskinuta, a zbog prezaduženosti i trajne nesposobnosti pokrenut je stečajni postupak Informativnog preduzeća Radio Valjevo, tako da je danas u stečaju.

 

Međutim, i pored raskinute privatizacije i pokretanja stečaja, porodica Aćimović smatra da je Radio Valjevo i dalje u njihovim rukama, što potvrđuje odgovor Marka Aćimovića da je "on Radio Valjevo". A to navodi na zaključak da se i nakon pokretanja stečaja ništa nije promenilo. Umesto Registra akcija i stečajnog upravnika, kako zakon nalaže, imovinom-frekvencijom 95,8 MHz upravljaju isti oni ljudi koji su Radio Valjevo odveli u stečaj i napravili milionski gubitak.

 

Prema izjavi Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, Radio Valjevo od pokretanja stečaja nema zaključenih ugovora niti ostvaruje prihode po bilo kom osnovu, tako da ni sa Markom Aćimovićem nema zaključen ugovor o radu niti ugovor o angažovanju kao honorarnog saradnika.

 

Međutim, Marko Aćimović je u ime "Global media broadcast d.o.o. Beograd" zaključio ugovor sa Gradom odnosno gradonačelnikom Slobodanom Gvozdenovićem 23. maja 2018. godine gde se obavezao da kao izvršilac za potrebe naručioca, a "u cilju blagovremenog i potpunog informisanja o pitanjima od značaja za grad Valjevo priprema tekstove za zvanični sajt Grada". Za te usluge naručilac će izvršiocu plaćati 50.000 dinara svakog meseca bez obzira na broj "informativnih tekstova", precizirano je u ugovoru. 

 

Možda je to razlog zbog čega je izvođač usluga, "novinar", hrabro kidisao na okupljene borce na protestu, a za to vreme je naručilac pratio izvođenje usluge iz kabineta, dok je poput nadzornog organa, sa uzvišene pozicije, sve kontrolisao Zoran Majdak direktor Radio Valjeva pre stečaja, koji se u jednom trenutku umešao da ometa policiju u uspostavljanju reda.

 

Ceo događaj je izgledao kao dobro ugovoren posao između naručioca i izvršioca. 

 

Zoran Majdak

Zoran Majdak (Foto: Đorđe Đoković)

Marko Aćimović i Zoran Majdak

Marko Aćimović i Zoran Majdak (Foto: Đorđe Đoković)

 

Pitanja na koja javnost očekuje odgovore

 

"Napad na novinara" sigurno će dobiti sudski epilog, s obzirom na to da su trojica učesnika protesta osumnjičena za napad i pretnje.

 

Verujem da će javnost tada saznati šta se zapravo dešavalo u petak na protestu koji je organizovalo Udruženje boraca rata od 1990. godine i dobiti odgovore na nekoliko pitanja:

 

  • Da li su osumnjičeni borci Marku Aćimoviću "zadali više udaraca", kako je saopštila policija ili je Marko Aćimović dobio jedan udarac u stomak, kako je izjavio za Vujić televiziju?
  • Ukoliko udarac po ruci spada u "više zadatih udaraca", zbog čega nije priveden u policiju i Ljubomir Bradić koji je Aćimovića udario po ruci, kako je "napadnuti novinar" izjavio za Vujić televiziju?
  • Da li je Marko Aćimović napadnut ispred zgrade Gradske uprave, kako je saoštila policija, ili na Gradskom trgu gde je organizovan protest?
  • Gde je Marku Aćimoviću ukazana lekarska pomoć, s obzirom na to da je za Vujić televiziju rekao da je "kolima hitne pomoći prevezen u Urgentni centar gde mu je ukazana lekarska pomoć", a nakon minut je rekao da je "nakon pregleda u Domu zdravlja otišao u policijsku stanicu"?
  • Da li je direktorka Doma zdravlja dr Branka Antić na protestu boraca na Gradskom trgu bila kao učesnik protesta, kao posmatrač, slučajni prolaznik ili se tu "našla" kao direktor Doma zdravlja da pozove hitnu pomoć u slučaju da neko "napadne novinara"? 
  • Da li će javnosti biti dostupan snimak na kome se vidi kako i ko je udario u stomak Marka Aćimovića, s obzirom na to da se ni na jednom dostupnom snimku ovdašnjih televizija ne vidi taj udarac, osim što se vidi i čuje Marko Aćimovć koji govori policajcu, koji je bio pored njega: "Jesi li video da me udario u stomak"? Šta je policajac odgovorio, pogledajte na snimku.

 

 

Blogovi