Glasanje (foto: Đorđe Đoković)
Glasanje (foto: Đorđe Đoković)
30.04.2016, 08:04

KAKO SMO SE TO BIRALI?

č: | fb:

Moram da priznam da sam neprijatno iznenadjen nivoom i kvaltetom izbornog procesa koji nam se na 118 mesta prošle nedelje odvijao pred očima. Za utehu Valjevcima, u Nišu i još ponegde bivalo je i gore.

Ponadao sam se da je učionica gde ja glasam samo loš izuzetak, ali sam uskoro shvatio da pred sobom imam nova izborna pravila koja veoma slikovito dočaravaju Srbiju kako hrli u Evropu. Kao rak.

Na primer, umesto paravana koji bi trebalo da obezbede tajnost glasanja video sam makete od žutih kartonskih kutija. A možda je to za pametne bila poruka da su i ovi izbori samo maketa pravih izbora?

Ništa strašno, reći ćete. I nije. A potom sam ugledao izjavu predsednika Gradske izborne komisije da će negde glasanje biti ponovljeno, zato što su (pazite ovo!) “zapisnici sa dva biračka mesta aljkavi i loše urađeni i iz njih se ne vidi izborni rezultat.”

Pretpostavljam da je upravo predsednik GIK potpisao rešenje kojim su imenovani zvanični predsednici i članovi tih biračkih odbora. Da li je neko namerno želeo na tim mestima aljkave Iikove koji ne razlikuju digitron od mobilnog telefona?

Ni predstavnike stranaka u tim biračkim odborima ne amnestiram; oni su takođe dopustili da sa biračkog mesta ode zapisnik u kojem se “ne vidi izborni rezultat”... Zato što mislim da su izbori ozbiljan posao i njime ne treba da se bave diletanti čije poznavanje izbornog postupka može da stane na člansku kartu.

Glasanje, naravno, neće biti ponovljeno. Da li je predsednik Gradske izborne komisije naknadno uspeo da “vidi” izborni rezultat? Ili je dopustio da umesto njega to učini neko drugi sa boljim “vidom”? Postoji, najzad, i treća varijanta: možda se rezultat  “vidi” tek kada se stave odgovarajuće naočare.

Još jedan izborni biser; niko nije objasnio (ili ja to bar nisam čuo) kako i zašto je u dobrom delu grada nestalo struje usred prebrojavanja glasova.

Honi soit qui mal y pense…

 

 

 

 

 

 

 

 

Blogovi