Divčibare (most) (foto: Kolubarske,rs)
Divčibare (most) (foto: Kolubarske,rs)
23.07.2017, 07:25

Pohod neznalica

č: | fb:

Ove subote, 22. jula, na plus 34 seo sam za sto oko tri popodne. A onda je počeo da mi zvoni telefon.

Sa Divčibara su me zvala dva bivša klijenta i zamolila me da govorim sa inspektorima Poreske uprave koji su, uprkos zakonu, nenajavljeni započeli tzv. terensku kontrolu. Kako sam tim ljudima vodio knjige zaključno sa prošlom godinom i kako je njihov novi knjigovođa (sram ga bilo!) otišao sa porodicom na more usred jula, bilo mi je prirodno da sa, meni nepoznatim, inspektorima porazgovaram o njihovim zahtevima.

 

Najpre da vam odam tajnu koju inspektori u pohodu na kriminogene ugostitelje ne znaju. Član 15. važećeg  Zakona o inspekcijskom nadzoru nalaže da pre početka kontrole inspektor prikuplja podatke o obvezniku putem informacionog sistema i drugih državnih baza podataka. Da li ti ljudi ne znaju za ovaj propis, ili im je cilj da svoje nalogodavce obraduju što većim efektima izvršenih kontrola, tek oni ulaze u postupak terenske kontrole sa nalogom u kojem je neko u Beogradu ocenio (baš me zanima kako?) da se radi o obvezniku sa srednjim rizikom da će, zamislite, oštetiti državu.

 

(Zakon o inspekcijskom nadzoru, inače, u članu 6 dopušta vanredne kontrole samo kod obveznika gde je procenjeni rizik visok ili kritičan, ali za to nisu krivi inspektori neznalice, već njihovi nalogodavci-neznalice).

 

I tako zvoni meni telefon i dva inspektora i jedna inspektorka (nisu našli za shodno da se predstave) pitaju mene kako to da obveznik nema tzv. List dnevnog prometa ugostitelja, a to je ona knjiga zbog koje mogu da vam zatvore lokal na sedam-osam dana ako se ustanovi da vam u šanku nedostaju dva ili tri piva. Ja im, manje-više strpljivo, objašnjavam da obveznici kod kojih su ušli vode dvojno knjigovodstvo, a da List dnevnog prometa moraju da imaju samo ugostitelji koji rade po Pravilniku o tzv.prostom knjigvodstvu.

 

Prvi fantomski sagovornik me ozbiljno ubeđuje da je obveznik preduzetnik i da ne može da vodi dvojno knjigovodstvo, na što ga ja pitam da li je on slučajno od skora inspektor kada ne poznaje osnovne stvari. Preuzima me drugi sagovornik koji zna za razlike između prostog i dvojnog knjigovodstva, ali ne zna kako da reši problem obveznika bez knjige po kojoj bi za manjak mogli da zatvore lokal.

 

Objasnio sam čoveku kako sve to može da se razreši na obostrano zadovoljstvo i ljubazno se na kraju pozdravili.

 

Prineo sam viljušku ustima... i telefon mi je opet zazvonio.

 

Fantomska dama sa druge strane takođe nije verovala da postoje obveznici koji ne moraju da imaju List dnevnog prometa ugostitelja. Moguće da ni ja nisam bio baš ljubazan, ali imam utisak da će ona svoju kontrolu nastaviti onako kako ona misli da treba.

 

Uprkos odredbama bar dva zakona koje će pogaziti...

 

Dakle, neznalice su u pohodu. Da bi nas sutra ili prekosutra neko važno lice obavestilo kako je stotinak ugostitelja iz sive zone otišlo na odmor jer su im lokali zatvoreni usred turističke sezone. 

 

 

POHOD NEZNALICA

(prvi nastavak)

 

Moje predosećanje pokazalo se kao tačno: neznalice koje su se našle kod drugog mog bivšeg klijenta odlučile su da ostanu neznalice do kraja. I pored izjave vlasnika da se vodi dvojno knjigovodstvo, i pored predočenog Pravilnika o računovodstvu koji radnja ima, oni su u zapisnik uneli da obveznik nema List dnevnog prometa ugostitelja.

 

Sledeći korak su primedbe na ovakav zapisnik na koje obveznik ima pravo pre donošenje rešenja. Pitanje je za kladionicu: da li će moderne dahije ostati čvrste u svom neznanju ili će zatražiti savet od nekog u njihovoj službi koji zna malo više...

Blogovi