Registracija Prijava preko FB
Divčibare (ilustracija) (foto: Kolubarske,rs)
Divčibare (ilustracija) (foto: Kolubarske,rs)
29.07.2017, 07:03

POHOD NEZNALICA (nastavak)

č: | fb:

Dobio sam sa Divčibara zapisnik broj 47-00132...../2017-107-1 od 22. jula 2017. Piše da je terenska kontrola započela  bez dostavljanja prethodnog obaveštenja obvezniku (po članu 17. stav 4. Zakona o inspekcijskom nadzoru), a prema Vanrednom planu Ministarstva finansija broj 4010002-02833/16-01 od 23.08.2016.godine.

 

U članu 17. stav 4. Zakona o inspekcijskom nadzoru jasno piše da se razlozi za izostavljanje naloga unose u zapisnik, a kada nalog nije izdat u zapisnik se unose razlozi za izostavljanje obaveštenja. Mogući razlozi nabrojani u zakonu kreću se od potrebe za neodložnim postupanjem i bojazni po ostvarenje cilja kontrole, do zaštite života ili zdravlja ljudi, imovine, prava i interesa zaposlenih, privrede, životne sredine, biljnog i životinjskog sveta, komunalnog reda i bezbednosti itd.

 

Kako je nemoguće da mali privrednik sa Divčibara predstavlja flagrantnu opasnost po sve ono što je nabrojano u stavu 4 (a da još nije u zatvoru), očekivao sam da se neki od opravdanih razloga za izostavljanje obaveštenja pojave u zapisniku kako to zakon zahteva. Nema ih, ako ne računamo tzv. Vanredni plan Ministarstva finansija.

 

Ali, ako je taj plan zaista u avgustu 2016. predvideo sve one ozbiljne pretnje  po državu, privredu i društvo od strane našeg malog privrednika, onda je akcija inspekcije od 22. jula 2017. beznadežno zakasnila, zar ne?

 

Još jedna „sitnica“: Član 15 Zakona o inspekcijskom nadzoru obavezuje inspektora da pre početka kontrole po službenoj dužnosti prikupi relevantne podatke o nadziranom subjektu i od drugih državnih organa.

 

Da su nenajavljene inspektorske neznalice u svom pohodu na Divčibare poštovale zakon, videle bi na zvaničnom sajtu Agencije za privredne registre da obveznik vodi dvojno knjigovodstvo i da se njegovi završni računi na ovom mestu već godinama objavljuju.

 

Obveznik je u tom smislu dao čak posebnu izjavu, upozorivši inspektore da pogrešno primenjuju propise. Kod naših neznalica to nije pomoglo. U zapisniku je ostala formulacija da se „ne vodi knjiga Dnevni promet ugostitelja“. A ta knjiga je predviđena samo „Pravilnikom o poslovnim knjigama i iskazivanju finansijskih rezultata po sistemu prostog knjigovodstva“ iz 2004.godine. Taj Pravilnik ne važi i ne može da važi za obveznike koji kao mikro pravna lica vode dvojno knjigovodstvo...

  

Sledi, naravno, pismeni prigovor na zapisnik. U zakonskom roku od pet radnih dana, a ne u roku "od dva dana" kako su neznalice u svom aktu navele.

 

A sledi i nastavak...

 

 1. Maximus

  "Lovac na jelene"? Pa ne bi moga vola u dupe prstom da pogodi....ahahahaa!

 2. Bleki

  Dragi nervozni gospodine,izlaz za Vas je sledeći: kao svaki savesni informer (engl. policijski dostavljač) obavestite što pre nadležne pismenim putem o svim mojim zločinima itd. I navratite kod mene na kafu kad budete raspoloženi,da vidite gde i kako žive strani plaćenici. Adresa je poznata policiji, jednom je to mesto i pretresala.
  Nisam ljut na Vas. Samo na sistem koji proizvodi takve osobe...
  Kafa će biti sasvim u redu,ne brinite.

 3. Lovac na jelene

  Opet Ti !
  Pametnom čoveku je dovoljno jednom reči a ...
  Pitam se : " jesi li tako bio savestan u DOS-u kad ste uništavali, pljačkali, prodavali uz debele provizije sve što je vredelo " ?
  Budi iskren i reci : " koliko si imao klijenata sa Tvojom suprugom pre DOS-A a koliko kad si bio deo zlocinacke i antisrpske koalicije " ?
  Ti i Tvoja supruga ste dobro unovčili ljubav sa DOS-om.
  Tu dodajem Tvog kolegu Slavka Mitrovica koji je preko " premazanog " brata Siniše dobio mnoge poslove .
  Iščekujes odgovor !

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Blogovi

 • Putem idu Turci...

  "Oholost malih sastoji se u tome da neprestano govore o sebi, oholost velikih je u tome da o sebi ne govore nikada", Fransoa Volter.[...] dalje | blog

  Zlatno doba Pre 3 dana 16 sati u Zlatno doba

 • Ko o čemu Vulin o stidu!

  "Srbija se ne stidi onih koji su je branili", reče ministar Vulin. Što osta živ je u redu ili smo na njega navikli, ali nije u redu što je to[...] dalje | blog

  Bez kraja Pre 8 dana 13 sati u Bez kraja

 • Svest u nesvesti

  "Postoje dva problema vezana za opstanak naše vrste, nuklearni rat i ekološka katastrofa, a mi grabimo prema njima. Svesno", Noam Čomski[...] dalje | blog

  Zlatno doba Pre 10 dana 16 sati u Zlatno doba

 • Opravdanje uvek postoji, a da li je uvek opravdano?

  Po ko zna koji put u Valjevu su u isti dan i u isto vreme, normalno na dva mesta, "zakazana" dva vredna događaja. Pritom "kulturna" a ne[...] dalje | blog

  Bez kraja Pre 13 dana 11 sati u Bez kraja