Plakat (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Plakat (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
26.09.2017, 08:54

Policija i politika

č: | fb:

Ove dve vrlo moderne reči imaju zajednički starogrčki koren, a od skora u Srbiji neki ih (ponovo) sve češće mešaju, pa političari rade posao policije, dok ova pokorno uskače da političarima na vlasti pruži čvrstu ruku podrške.

 

Negde sredinom 2000. godine priveden sam na jedan od "informativnih razgovora" i prva informacija koju je  inspektor tražio bila je "a zašto TI radiš OVO"?

 

Objasnio sam mu da to što pita nije njegov posao. Ako sam počinio prekršaj ili nešto gore, njegov posao je da me sasluša o tome, utvrdi činjenice i potom obavesti nadležnog sudiju za prekršaje ili tužioca. ZAŠTO ja radim OVO ili ONO nije posao kojim treba da se bavi policija, iz prostog razloga što su motivi ONOGA što sam tada radio bili čisto politički.

 

Gledao sam, kao i svi mi, tokom marta ove godine kako stotine i hiljade plakata sa slikom kandidata, koji je već bio poprilično ravnopravniji od ostalih, prekrivaju sva dozvoljena i naročito nedozvoljena mesta, kao što su, na primer, ulične svetiljke, kućice trafostanica i slično. Aktiviste, spremne da i svoje živote polože u ovom poslu, nadležne službe nisu ni opominjale da se krše nekakvi propisi.

 

Kao penzioner, sa viškom slobodnog vremena, pitao sam pismeno Policijsku upravu Valjevo da li su njeni pripadnici zapazili ovakvo kršenje propisa i da li su šta preduzimali povodom toga? Nije im se baš dalo da odgovore, pa je morao da interveniše i Šabić, ali je odgovor konačno stigao. U njemu me ovlašćeno lice najpre obaveštava da je za ovakve poslove nadležna komunalna policija (sasvim tačno!).

 

A onda jedna zanimljiva rečenica: "Na osnovu dopunskog izveštaja PU u Valjevu od 26. 6. 2017. utvrđuje se da službenici PU Valjevo između 1. marta i 2.aprila ove godine NISU PRIMETILI kršenje propisa o mestima predvidjenim za plakate".

 

Uzalud trud stotina aktivista, uzalud kilogrami lepka i hiljade plakata. Bili su prosto nevidljvi za Policijsku upravu Valjevo. Mora da njihov predsednički kandidat sada žali za uludo protraćenim parama!

 

Ali su zato dva naša sugrađanina dobila od iste te PU Valjevo prekršajne prijave zato što su, u danima između 1. marta i 2. aprila, "nevidljive" plakate SKIDALI  sa bandera i drugih nepredviđenih mesta, uredno ih pakovali u vreće i odlagali u za to predviđene kontejnere.

 

Ne znam da li su ih pitali zašto TO rade? Verovatno jesu…

 

 

 

 

 

Blogovi