Put za kamenolom (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
Put za kamenolom (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
23.10.2017, 09:14

PRIJEZDIĆ 1002…

č: | fb:

U redu, stigli smo samo do Prijezdića 2, ali se broj 1002 (100002, itd) već nazire. Zapravo, svaki novi broj otkrivaće nove tužno-komične detalje o neradu, neznanju, nemoći i nezainteresovanosti gradske vlasti za male, obične probleme običnih gradjana…

 

Koliko kamenolomi duguju budžetu, građanima Valjeva? Stanari "sivog doma" u Karađorđevoj ulici sležu svojim kolektivnim ramenima. Stižu, ipak, podaci od Ministarstva rudarstva. Naći će se u "Prijezdiću 3"…

 

Kažu nam da je saobraćajna inspekcija periodično kontrolisala ruševine prvog reda koji se zove putni pravac L-1027. Zapisnika o kontrolama nema. Ima li putnih naloga za taj pravac? Nema… Ima li popravki? Nema, naravno.

 

Građani ovog kraja su presavili tabak i tužili Grad Valjevo. Ne sumnjam u ishod tužbe, kada jednog dana dođe na red. Naše pravosuđe, međutim, toliko je zauzeto slučajem "Savamala" da još nekoliko godina neće uspeti da L-1027 stavi u svoje agende.

 

Grad Valjevo uopšte nema tzv. Odluku o naknadi za vanredni prevoz, pa pretovareni kamioni godinama bez pare i dinara "dovode u red" seoske puteve i gradske ulice. Ova porazna činjenica u valjevskom "sivom domu" nikoga ne zanima. Gradonačelnika smo 8. septembra pismeno podsetili da je i ova odluka jedna od njegovih radnih obaveza.

 

Čekamo…

 

Ponašanje službenika Grada sa usmenim i pismenim pritužbama građana mesnih zajednica Prijezdić i Dračić bilo je sramno. I nezakonito.

 

Još jedan posao za koji gradonačelnik prima platu: pismeno smo zatražili da kao šef Gradskog veća pokrene postupak nadzora nad činjenjem i nečinjenjem Gradske uprave u ovom slučaju.

 

Čekamo…

 

Naravno, obaveštena je i Upravna inspekcija, jer je povređen Zakon o upravnom postupku. Na dopis predat 30. avgusta ekspresno je, 10. oktobra, stigao odgovor od Ministarstva državne uprave. Ljubazno su nas obavestili da se radi o nadležnosti Gradskog veća.

 

Baš im hvala na trudu! Videćemo ko je nadležan ako Gradsko veće nikada ne obavi traženi nadzor.

 

Od svega, zapravo, najviše vređaju drskost i bahatost sa kojom su najviši funkcioneri grada Valjeva odbili da potpišu "Etički kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave". Čistih ruku i čista obraza dali su nam na znanje da te gluposti o etici i moralu za njih "neće da važe".

Ponajmanje u javnim nabavkama…

 

Da, još jedan detalj: u aprilu ove godine fizički je napadnuta ekipa TV Valjevo Plus na putu L-1027. Pitali smo 19. juna Policijsku upravu Valjevo šta se posle toga događalo. Odgovor je stigao 7. septembra: policija je još 19. aprila uredno predala krivičnu prijavu broj 241/17 Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu.

 

Pretpostavljam da se ovo tužilaštvo za sada ne bavi "Slučajem Savamala" i da ćemo uskoro saznati kakva je sudbina krivične prijave 241/17…

 

I molim buduće komentatore da mi ne prebacuju kako Srbija ima mnogo većih problema od puta L-1027. Znam.

Jer se i daleko krupniji problemi gradjana "rešavaju" baš na isti ovakav način, zar ne?

 

 

 

Blogovi