Zakatančeno (foto: Đorđe Đoković)
Zakatančeno (foto: Đorđe Đoković)
05.05.2018, 07:21

Lažne diplome

č: | fb:

Javnost je zaprepašćena, ljudi ne mogu da veruju da je to tačno, ali i to se dogodilo. Odnosno, i to je moralo da se dogodi. Javljeno, čak je i RTS to preneo kao čudo neviđeno, da je u Vršcu otkriveno žensko čeljade koje dve godine radilo kao pedijatar, sa falsifikovanom diplomom Medicinskog fakulteta u Novom sadu. Usput otkriveno - nakon što je bolnica uputila Ministarstvu zdravlja zahtev za specijalizaciju lažne doktorice, koja je ćerka "uglednih medicinskih radnika" – da je dotična, osim diplome medicinskog fakulteta, falsifikovala i uverenje o položenom stručnom ispitu.

 

Tako se realizovala prognoza profesora Miodraga Zeca, koji je, govoreći o tome u koju će nas sve propast odvesti vikend doktorske diplome i disertacije, rekao da ne treba sutra da se iznenadimo ako takvi hirurzi, pred operaciju, recimo, slepog creva, konsultuju Gugl, da vide o čemu se tu radi.

 

Ovoga puta država je reagovala, možda i zato što je lažna doktorka izabrala da bude baš pedijatar, da leči decu. Lično ministar Lončar, hirurg - za koga je, iznerviran smenom sa mesta direktora "Dedinja", dr Boško Đukanović rekao da je i njegova baba bolji hirurg od ministra – poručio da će ubuduće biti stroža kontrola diploma prilikom zapošljavanja zdravstvenih radnika, te da drugi ne treba ni da pomisle da nešto slično urade, jer će do svakoga od njih doći, i da će svaki sumnjiv slučaj diplome biti proveren.

 

Treba li građani da budu mirni, da ih sutra neće iznenaditi drugi lažni doktor, arhitekta, informatičar, optimisti, i oni koji prate koje su specijalizacije lažne i vikend diplome, bi rekli da nema razloga za tu vrstu brige, mada treba biti na oprezu, preovlađuju specijalisti opšte prakse, razni masteri za "uslužni biznis", te menageri za ovo i ono, uostalom jeste li čuli da neka starleta koja namerila bude ambasador, ima specijalizaciju pedijatra, jok, sve to megamenageri megafakulteta i sličnih ispostava koje vikendom štancuju diplome.

 

Dakle, vaskoliki narod nema brine, ta nije ministar policije lažni doktor pedijatrije, niti je to gradonačelnik Beograda, da se pomenu samo najdrastičniji slučajevi, a toga je ihaha. Uostalom, nije bivši predsenik države Nikolić za vikend stekao diplomu pedijatra, niti je doktor pedijatrije guvernerka Jorgovanka, još manje su lažni pedijatri pečenjar iz Obrenovca, koji je na čelu EPS-a, ili master Gašić, kome ne mogu nađu ni diplomu gimnazije, koji upravlja tajnim službama, a pedijatar svakako nije ni ministar Đorđević, koji šoferiro kod Jorgovanke dok ova nije bila doktorica, nauka, ne pedijatrije.

 

A koliko je tek bivših pečenjara, vlasnika SZTR, raznosača i raznosačica kafe, koji su se vredno, za jedan, ili nekoliko vikenda, doškolovali, koji se imenuju bez rasprave, jer kao takvi ispunjavaju sve uslove, i sad su načelnici po opštinama, direktori javnih preduzeća, muzeja, biblioteka, agencija za razni razvoj i napredak...

 

Dobra stvar u svemu je što svi ti nosioci master diploma za Uslužni i drugi biznis ne leče ljude, tako nikome neće fali dlaka sa glave. A to što će zbog sve da fali, i to na golemo, državi i društvu, ko te pita, i koga briga, treba još neko, kad je vlast zauzeta sobom i svojom promocijom, da razmišlja i o takvim temama kao što su država, društvo, zdravstvo, školstvo, socijalna zaštita...

         

Blogovi