Aleksandar Vučić u Kosovskoj Mitrovici (foto: screenshot rts)
Aleksandar Vučić u Kosovskoj Mitrovici (foto: screenshot rts)
10.09.2018, 08:11

Poseta Vučića Kosovu – još jedno veliko ništa

č: | fb:

Dogodila se i ta istorijska poseta Vučića Kosovu. Naravno da nije bilo lako i jednostavno, jer kod njega ništa nije jednostavno, takoreći i odlazak na pišanje zahteva detaljnu dramaturgiju, uz direktan televizijski prenos. Tako bilo i ovoga puta, Holivud može da uči, kako se uz loše parametre postiže rekordna gledanost. Dakle, bila je to još jedna vrhunska akciona komendija, u režiji Vučića i njegovih eksperata za manipulaciju.

         

Kad se činilo da neće na Kosovo, u Briselu nije hteo da se sastane sa Tačijem, u direktnom televizijskom prenosu je saopštio da će da ide. I to prvo na Gazivode, što je bio razlog nesporazuma, i dodatnog rada na scenariju, vele da je Amerika insistirala da mu se dozvoli da dođe na Gazivode. I Vučić je krenuo, tačno 8. septembra, istog dana kada je krunisan Dušan Silni 1331. godine. Pa vidite da li je to slučajno.

         

Prvi dan je protekao kako se poželeti može, Vučić je slao miroljubive poruke, sve je bilo pokriveno kamerama, svi su bili na licu mesta sa predsednikom, čak je i "Pink" privremeno ukinuo "Zadrugu", Vučić je tukao sve rekorde gledanosti. Onda se, naravno nenadano, dogodila epizoda "Banje", Albanci su blokirali put koji je vodio do sela u dreničkoj oblasti. Kao najhrabriji lider, Vučić je uzviknuo: Vi ostanide, ja idem! Vulin je napustio TV studio, uz poruku: Ne pitajte me kako će Srbija reagovati ako napadnu predsednika! Predsednik, ipak, nije otišao u Banje, meštanima sela se obratio preko telefona, postrojeni narod, sve sa decom, je plakao slušajući svog prerdsednika, koji im nije došao u posetu "da ne bi ugrozio njihovu bezbednost". Kulminacija bezčašća i manipulacije.

         

Onda se dogodio istorijski govor predsednika u Kosovskoj Mitrovici, kad nego tačno u podne. Bilo je mnogo bilborda "Dobro došao, predsedniče", postera i zastava sa istom porukom (što je deo pomoći Srbima na Kosovu), bilo je oko 10 000 naroda, koji je stigao sa Kosova, ali i autobusima iz centralne, istočne i južne Srbije. Svi su bilo prisutni, jedino ne bilo predstavnika Crkve, koja bojkotovala predsednika, vele da su dečanski monasi, sa vladikom Teodosijem, pobegli u Novi Pazar.

         

Pa šta je rekao Vučić gospodin u svom najvažnijem govoru, najavljivano je da će pred Srbima sa Kosova izneti plan za Kosovo. Nije rekao ništa, rekao je da rešenje nije na vidiku, nema nacrta rešenja, nismo ni blizu njega, ali da moli boga da ga bude, te da mu je namera da obezbedi kompromisno rešenje. I rekao je: Kada budemo imali šta da vam kažemo oko rešenja, nećemo saopštiti ni u Beogradu, ni u Briselu, nego vama ovde.

         

Ako nije doneo rešenje, doneo je pare, obećao je investicije za svih deset srpskih opština, kao i oblasti gde su Srbi manjina, uložiće se više nego ikad, stotine miliona evra, a samo za plate Srba na Kosovu Srbija godišnje izdvaja 71 milion evra. Svi su aplaudirali. I svi su, na primeru brojnih bilborda, hiljada plakata i zastavica sa predsednikovim likom, mogli da vide da se već ulaže više nego ikad.

         

Istorijski i najvažniji govor najvećeg predsednika je repriziran odmah po okončanju. Predsednikov analitičar, Krstić gospodin, je u studiju rekao da je poseta bila "kompleksna". Na istu temu se javio i od pameti nezavisni "Informer", sa prve strane, uz Vučićevu sliku, javlja: Neće nam oteti naše Kosovo!

         

Blogovi