Registracija Prijava preko FB

Tema: Istraživači

 • Grupa za društvene nauke
  Promocija Grupe za društvene nauke

  “Dođi, vidi, priključi se”

  Grupa za društvene nauke Društva istraživača "Vladimir Mandić Manda" organizuje promociju, kako bi se učenici prvog razreda valjevskih srednjih škola upoznali sa tematikom i metodikom, kao i sa oblašću delovanja Grupe i njihovom priključivanju. Promocija je ove godine pod sloganom “Dođi, vidi, priključi se!”

 • Istraživačka kuća (foto: Mateja Manojlović)
  U okviru Tešnjarskih večeri

  Istraživački matine

  Društvo istraživača „Vladimir Mandić Manda“, u okviru jubilarnih tridesetih Tešnjarskih večeri, organizovalo je Istraživački matine u svojim prostorijama u Istraživačkoj kući. Istraživački matine je manifestacija koja je okupila različite i sve generacije istraživača i približila jedinstven istraživački duh svim posetiocima koji nisu istraživači.

 • Kuća istraživača (foto: Đorđe Đoković)
  Do 14. novembra u Valjevu

  Izložba “Spektri” u Istraživačima

  Izložba “Spektri” posvećena svetlosti svoj put počinje danas u Valjevu u istraživačkoj kući Društvu istraživača „Vladimir Mandić Manda“, a zatim odlazi u druge gradove u Srbiji. Ova izložba će pružiti odgovore na mnoga pitanja o svetlosti i spektrima elektromagnetnog zračenja.

 • Izložba Spektri (foto: Đorđe Đoković)
  U Kući istraživača

  “Spektri” približili nauku

  Izložba “Spektri” posvećena svetlosti otvorena je u istraživačkoj kući Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“, da bi sledećeg meseca svoj put nastavila u drugim gradovima Srbij sa završnicom u Beogradu. Izložba je osnovana u organizaciji Centra za promociju nauke, a u okviru obeležavanja svetske godine svetlosti.

 • Delimično pomračenje Sunca (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
  Delimično pomračenje Sunca

  I Valjevci su uživali u astronomskom fenomenu

  Danas su građani Valjeva i cele Srbije imali priliku da uživaju u jednom lepom astronomskom fenomenu – pomračenju Sunca. Pomračenje Sunca je astronomska pojava do koje dolazi kada se Mesec, kao Zemljin satelit, nađe na liniji Zemlja – Sunce.

 • Mateja Manojlović (foto: Đorđe Đoković)
  Astronomska grupa organizuje

  Posmatranje pomračenja Sunca

  Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“ pratiće delimično pomračenje Sunca, a priliku da prate tu, ne tako čestu pojavu, imaće i građani Valjeva. Mateja Manojlović iz Astronomske grupe istraživača najavljuje da će u ovoj nesvakidašnjoj pojavi moći da uživaju svi oni koji se sutra ( u petak) u 9.30 časova nađu na platou Centra za kulturu.

 • Takmičenje u brzinskom penjanju uz uže
  Balkanski speleološki kamp

  Stotinu učesnika iz osam država

  U Petnici i na Mravinjcima danas se završava tradicionalni Balkanski speleološki kamp sa stotinak učesnika iz osam zemalja regiona, čiji su domaćini speleolozi Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“.

 • IS Petnica (foto: Đorđe Đoković)
  Istraživanja srednjoškolaca u IS “Petnica”

  Od Betovenove “Devete simfonije” do “šutke” hevi metalaca

  Svakoga leta polaznici obrazovnih programa u IS “Petnica” čine prve korake u ovladavanju tehnikama i metodologijom naučnih istraživanja. Srednjoškolci sami biraju teme, uz podršku svojih mentora, koji su, najčešće, prošli sličan put u svom naučnom razvoju. Evo nekoliko primera...

 • Poskoci, ženka i mužjak         (foto: Đorđe Đoković)
  Redakcijski foto-blog

  Upoznajte zmije valjevskog kraja

  Valjevci znaju da u našem kraju ima pet vrsta zmija, od kojih je samo poskok otrovan. Zmije su naši prirodni saveznici u borbi protiv glodara, posebno sada, u situaciji kada se očekuje povećan[...]

 • Đorđe Đoković (foto: Nemanja Bokić)
  Bez panike

  Zmije su naši saveznici

  Strah od zmija sasvim je prirodan, mada se uglavnom paniči bez razloga. Poznavaoci ističu da su zmije zapravo naši saveznici, posebno u borbi protiv glodara. Ne treba naglašavati kolika će njihova uloga biti sada, kada se nakon poplava očekuje povećanje broja glodara. Ljubitelji prirode znaju da u valjevskom kraju ima zmija, važno je samo naučiti kako sa zmijama živeti.