Registracija Prijava preko FB

Tema: poljoprivreda i selo

 • Šljiva (foto: Đorđe Đoković)
  Porodica Simić iz osečanskog sela Gornje Crniljevo

  Čokoladiranje suvih šljiva - diplomski rad primenjen u praksi

  Porodica Simić, iz sela Gornje Crniljevo, uspela je da od tradicionalnog domaćinstva, koje je nekada sušilo tek nekoliko tona suve šljive, postane veliki proizvođač sa ozbiljnim prerađivačkim kapacitetima. Najmlađi član Darko Simić zadužen je za čokoladiranje finalnog proizvoda.

 • Jagode (foto: Đorđe Đoković)
  Plastenička proizvodnja na Ubu

  Porodica Jezdimirović: Kako do dobrog ploda jagode?

  Porodica Jezdimirović iz sela Brgule, nedaleko od Uba, već pet godina se bavi plasteničkom proizvodnjom jagoda. Nenad Jezdimoirvić kaže da su se za to odlučili prevashodno zbog cene, jer jagoda ispod najlona stiže 15-20 dana ranije od poljske i ima značajno jaču cenu

 • Romanovska rasa ovaca (foto: farmatadici.rs)
  Ovčarstvo kod Tadića glavni profit

  Farma romanovskih ovaca u Jasenici

  Porodica Tadić iz Jasenice, sela nadomak Valjeva, pravi je primer kako se znanje može primeniti u praksi, i sa znanjem i radom obezbediti sigurnu i stabilnu proizvodnju. Oni su uzgajivači romanovske rase ovaca...

 • Suva šljiva (foto: Milica Lukić)
  Novi proizvodi iz "Belfarma"

  Čokoladirana suva šljiva "Podgorko"

  U selu Belotić, nadomak Osečine, osnovana je 2006. godine porodična firma "Belfarma", čija je osnovna delatnost otkup i trgovina svežim i zamrznutim voćem. Naša sagovornica, Snežana Ranković, direktorka firme priča da su pre pet godina počeli da suše šljivu, a sa gotovim proizvodima pojavili su se na tržištu pre tri godine.

 • Rakija Dekada (foto: podrumlukic.rs)
  Domaća rakija iz sela Babajić stigla i na inostrano tržište

  Podrum Lukić - tradicija duga više od jednog veka

  Mnoge generacije porodice Lukić iz sela Babajić, nedaleko od Ljiga, bave se proizvodnjom i preradom voća i grožđa. Zaštitni znak podruma Lukić jeste rakija koja je stara deset godina poznata pod nazivom rakija "Dekada".

 • Branko Janković (foto: kozanostra.rs)
  Farma koza u Gunjacima – i ljubav i biznis

  Poljoprivreda iz ugla poznatog glumca

  Glumac Branko Janković u svom rodnom selu Gunjaci, nadomak Valjeva, ima farmu koja broji oko 150 koza rase Alpina, od čijeg mleka proizvodi visokokvalitetan sir, kajmak i surutku. Kozji sir i kajmak, proizvodi po starim tradicionalnim receptima njegove prabake.

 • Sir sa dodatkom voća (foto: Milica Lukić)
  Ljiljana Janjić kombinuje neobične ukuse

  Kolači i torte od sira!

  Ljiljana Janjić, ne samo da pravi odličan domaći sir, nego i kombinuje neobične ukuse, i pravi kolače i torte od sira. Priča za Kolubarske.rs da je sve počelo sasvim slučajno kada je ukućanima napravila sir od kravljeg mleka sa pečenim susamom i svi su bili oduševljeni.

 • Đorđe Radovanović (foto: Milica Lukić)
  Porodica Radovanović iz Valjeva

  Oprobali se u pčelarstvu i uspeli

  Porodica Radovanović iz Valjeva skoro dve decenije se uspešno bavi pčelarstvom. "Imamo odlične proizvode, uporni smo i uvek očekujemo dobre rezultate", kaže Đorđe Radovanović i dodaje da nije bitno koja je vrsta meda, nego da li je med pravi.

 • Maline (foto: Đorđe Đoković)
  Ovoga jutra na "zelenoj pijaci"

  Prve maline ovogodišnjeg roda

  Jutros su na valjevskoj "zelenoj pijaci" prve maline ovogodišnjeg roda prodavane po 300 dinara kilogram. Doneli su ih proizvođači iz okolnih sela, koja su na nadmorskoj visini od oko 400 metara. Maline su se pojavile, saznajemo, i u ljiškim prodavnicama, gde su stigle od proizvođača iz sela Moravaca.

 • Sela valjevskog kraja (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
  Bolest goveda i ovaca

  „Plavi jezik“ uzima danak u Kolubarskim selima

  Bolest goveda i ovaca "plavi jezik" širi se Kolubarskim selima. Nakon što je, pre desetak dana, zbog pojave ove virusne bolesti osečansko selo Dragodol proglašeno zaraženim, kada je u jednom domaćinstvu potvrđeno prisustvo ovog virusa, u međuvremenu otkriven je u još nekoliko poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Kolubarskog okruga.