Registracija Prijava preko FB

Tema: poljoprivreda i selo

 • Sela valjevskog kraja (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
  Bolest goveda i ovaca

  „Plavi jezik“ uzima danak u Kolubarskim selima

  Bolest goveda i ovaca "plavi jezik" širi se Kolubarskim selima. Nakon što je, pre desetak dana, zbog pojave ove virusne bolesti osečansko selo Dragodol proglašeno zaraženim, kada je u jednom domaćinstvu potvrđeno prisustvo ovog virusa, u međuvremenu otkriven je u još nekoliko poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Kolubarskog okruga.

 • Šipurak (foto: Dejan Davidović)
  Jedini uzgajivač šipurka u Kolubarskom okrugu

  Divlja ruža iz valjevskog kraja

  "Kada sam podigao plantažu šipurka mnogi su me pitali, zašto si zasadio šipurak na njivi kada ga ima na svakom koraku? To je korov! Ja sam im rekao da to nikako ne može biti korov, jer i kamilice i nane ima svugde, pa one nisu korov. Tako i drugih biljaka ima u prirodi pa nisu korov, već su lekovite biljke. Iz tog razloga ja sam se opredelio da sadim šipurak".

 • Vinograd porodice Simić (foto: Dejan Davidović)
  Dobar rod grožđa

  Vinogradi na preko 120 hektara

  Kraj leta obećava dobar rod grožđa, što se vidi i po prvim grozdovima ubranim u valjevskim vinogradima. Prema podacima vinova loza u okrugu se gaji na skoro 120 hektara, a potencijal ovadšnjih zasada je i do 200.000 litara vina.

 • Voćnjak (foto: Đorđe Đoković)
  Poljoprivrednici o plasmanu i otkupnoj ceni voća

  Želimo dugoročne ugovore sa otkupljivačima

  Uz poruku da njihovo okupljanje nije protest niti bilo kakva buna, već skup na kome treba nadležnim institucijama u državi da predoče svoje probleme, u Valjevu je održan okrugli sto na kome su pored proizvođača prisustvovali i predstavnici ministarstva poljoprivrede, Asocijacije ''Plodovi Srbije'', RPK Valjevo, Zadružnog saveza i lokalne samouprave.

 • Bujačić (foto: Đorđe Đoković)
  Iz gradskog budžeta

  Poljoprivrednicima osam miliona dinara

  Za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje na teritoriji Grada Valjeva u gradskom budžetu je namenjeno osam miliona dinara. Ova sredstva su namenjena za kreditnu podršku poljoprivrednim proizvođačima, sufinansiranje investicija u poljoprivredu, kao i za unapređenje obuke u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

 • Dan kupine na Stavama (foto: Dejan Davidović)
  Sa Stava kupinari poručili

  Godina dobra zbog roda, ali loša zbog cene

  Ovu godinu kupinari će pamtiti po izuzetno dobrom i kvalitetnom rodu, ali će želeti da je što brže zaborave zbog izuzetno niske otkupne cene ovog voća. To se moglo čuti na Stavama gde je održana deveta manifestacija ''Dan kupine''.

 • Rakići i berači malina (foto: Dejan Davidović)
  Kod Dulića u Goloj Glavi

  Umesto stočarstva, malinarstvo

  Dobra zarada skrila se u malim crvenim plodovima. ''Crveno zlato'' ali ono koje se bere do kasne jeseni probudilo je iz letargije mnoge, čak i one koji nikada do sada nisu gajili malinu. Remontantne sorte, od kojih najviše ''polka'' i ''polana'' su u ekspanziji, a procene govore da su za poslednjih nekoliko godina samo u Kolubarskom okrugu zauzele skoro 300 hektara.

 • Goveda (foto: Đorđe Đoković)
  U Kolubarskom okrugu

  Počela vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože

  U Kolubarskom okrugu počela je vakcinacija goveda protiv nodularnog dermatitisa, bolesti kvrgave kože, i u naredne tri sedmice u ovdašnjim selima biće vakcinisano oko 57.000 goveda. Prema rečima veterinara, na ovom području nije zabeležen nijedan slučaj ovog oboljenja, ali su radi prevencije svi vlasnici obavezni da vakcinišu svoja grla.

 • Kupinjak (foto: Đorđe Đoković)
  Za sada bez formirane otkupne cene

  Kupina ove godine dobro rodila

  Kolubarski kraj je među prvima u Srbiji po proizvodnji kupine, a svi su izgledi da će na vodećem mestu ostati i narednih godina. Kupina se najviše gaji u valjevskim i osečanskim selima gde je berba već počela. Za proteklih petnaest godina, prema oceni stručnjaka, ova godina je najbolja, jer je tokom prolećnih i letnjih meseci bilo dovoljno padavina, tako da se očekuje i rekordan rod.

 • Maline (foto: Đorđe Đoković)
  Vrućine "presekle" maline

  Sa 140 kilogram malina se plaća 280 dinara

  Rod maline u valjevskom kraju biće prepolovljen u odnosu na očekivani jer su poslednje vrućine negativno uticale na kvalitet plodova, rekli su danas Kolubarskim.rs pojedini otkupljivači.