Plakat
Plakat
19.09.2014, 11:41

Abro fest sa malo para, a mnogo entuzijazma

č: | fb:

Radno i živo je u Gradskom pozorištu „Abrašević”, gde uveliko traju pripreme za deveti „Abro fest”, koji će ove godine biti održan od 23. do 27. septembra. Pred valjevskom publikom igraće se tri nova pozorišna ostvarenja na velikoj sceni Centra za kulturu. Ova pozorišna manifestacija je jedinstvena i po tome što pruža priliku mladim umetnicima da pokažu svoj talenat, umenje i znanje stečeno na akademiji, uz majstore zanata i pozorišta, koji već decenijama istrajavaju na pozorišnim daskama, reditelja Miroslava Trifunovića, scenografa Dušana Arsenića, kostimigrafa Branku Šišinački Obradović i glumca Branka Antonića.

Branko Antonić

Branko Antonić (Foto: Đorđe Đoković)

Ove godine, umesto četiri kao prethodnih godina, premijerno će biti izvedene tri predstave, kaže producent "Abro festa" Branko Antonić i dodaje da je jedini razlog manjak novca.

- Na žalost zbog finansijskih nevolja, koje su ove godine ozbiljno uzdrmale ovogodišnji „Abro fest”, pripremamo samo tri nove predstave i to uz veliku pomoć sponzora. Budžet nam je duplo manji nego prošle godine. Prethodnih godina „Abro fest” je finansijski pomoglo i Ministarstvo kulture, prošle godine sa 300.000 dinara. Ove godine ta pomoć je izostala, tako da nam je deo novca za festival obezbedio grad, 400.000 dinara. Nažalost i ta sredstva su manja nego prošle godine, kada je manifestacija iz gradske kase finansirana sa 540.000 dinara. Tako da sada sa duplo manje novca pravimo festival i to sa samo jednom predstavom manje, ali priznajem na jedvite jade – kaže Antonić.

Zahvaljujući entuzijazmu valjevskih pozorišnih stvaraoca, prijateljima, skromnom ansamblu, ali i sponzorima, pre svih „Valjevskoj pivari“ i kompaniji „Bosis“, Gradsko pozorište „Abrašević“ proizvelo je dve premijere, dve, u svakom smislu na visokom novou, pozorišne predstave. "Treća predstava je rezultat lepe saradnje, koju nastavljamo i ove godine, sa beogradskim fakultetom dramskih umetnosti", kaže Antonić.

- Prva predstava koju igramo u utorak, 23. septembra je „Policajci“ po motivima Slavomira Mrožeka u režiji Bogdana Trifunovića. To je svevremen tekst, koji tretira pitanje autoritarnih režima, pitanje nesloboda... na jedan duhovit način se obračunava sa despotskim pojavama. U četvrtak, 25. septembra sledi autorsko delo Marka Mak Pantelića „Sad sam sam“, koje je zapravo master rad na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Novo viđenje komedije Nikola Makijavelija „Mandragola“ u režiji Strahinje Antonića, studenta treće godine Fakulteta dramskih umetnosti, zatvoriće ovogodišnji festival u subotu, 27. septembra. „Mandragolu” je „Abrašević” igrao pre više od 25 godina, kada je mandragola bio ljubavni napitak, a sada, ili mandragola novog doba, je novac – kaže Branko Antonić.

Maketa scenografije za predstavu Mandragola, autor Dušan Arsenić

Maketa scenografije za predstavu Mandragola, autor Dušan Arsenić (Foto: Đorđe Đoković)

Umetnički dizajn plakata i ove godine potpisuje majstor dizajna Dušan Aresenić, trostruki dobitnik Sterijine nagrade za pozorišni plakat. Scenigraf predstave „Policajci” i „Mandragola” je takođe Dušan Arsenić, a kostime je dizajnirala, više puta nagrađivana, Branka Šišinački Obradović. U glumačkom ansamblu dve premijerne predstave „Abro festa” su : Katarina Vićentijević, Nikola Jezdić, Marijana Andrić, Uglješa Spasojević, Bogdan Trifunović, Branko Antonić, Goranka Kalember Lučić, Ljubivoje Bube Marković, Stefan Trifunović, Miroslav Mandić, Nikola Ilić i Zoran Popović.

Za razliku od prethodnih godina, kada su predstave igrane na kamernoj sceni, sve tri predstave ovogodišnjeg „Abro festa” biće izvedene na velikoj sceni Centra za kulturu. 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 15 sati 52 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 22 sati 49 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara