Predstava Policajci (foto: Đorđe Đoković)
Predstava Policajci (foto: Đorđe Đoković)
24.09.2014, 07:17

“Policajci” kao opšta paranoja

č: | fb:

“Abro fest”, sinoć  je otvoren odličnim komadom Slavomira Mrožeka “Policajci”, u režiji Bogdana Trifunovića. Teatrolozi kažu da ovaj tekst igraju samo hrabri pozorišni ansambli. Glumačkoj ekipi i akterima “Abro festa” hrabrost nije manjkala, kao ni želja da sa puno energije, žara i glumačkog majstorstva odigraju komad, koji je napisan u Poljskoj pre 56 godina, a može se smesti u bilo koje vreme i u bilo koju državu. Kada diktatura preuzme vlast i uspostavi potpunu kontrolu prelazi u karikaturalnu fazu u kojoj vlada opšta paranoja, u kojoj zadivljena svojm veličinom izmišlja neprijatelje kako bi opravdala svoje postojanje.

 

Predstava Policajci

Predstava Policajci (Foto: Đorđe Đoković)

Bogdan Trifunović, sinoć u dvostrukoj ulozi reditelja i glumca, kaže da je prvi susret sa “Policajcima”, Slavomira Mrožeka imao pre sedam godina u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

“Čini mi se da je taj tekst više izabrao mene, nego ja njega i tada i danas. Ni nakon sedam godina  ova tema nije izgubila na svojoj aktuelnosti. Jedino što sam malo zreliji, pa je ta zrelost donela i novo viđenje i doživljaj ovog teksta", kaže Trifunović.

Dugim i iskrenim aplauzom publika, očigledno željna pozoršta, nagradila je sjajnu glumačku ekipu “Policajaca”. Igrali su Nikola Jezdić, Uglješa Spasojević, Bogdan Trifunović, Goranka Kalember Lučić, Miroslav Mandić i Zoran Popović. Scenografiju je osmislio Dušan Arsenić, a kostime Branka Šišinački Obradović.

Predstava Policajci

Predstava Policajci (Foto: Đorđe Đoković)

Abro fest se nastavlja u četvrtak, 25. septembra, kada će se publici predstaviti Marko Mak Pantelić, autorskim delom „Sad sam sam“, koje je zapravo master rad na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. 

Ovogodišnji Abro fest okupio je mladu glumačku i rediteljsku ekipu. Sve tri predstave potpisuju mladi reditelji, među njima i Bogdan Trifunović koji ustvrdi da je ovaj deveti Abro fest napredovao u odnosu na prethodne godine i pored manje novca i brojnih teškoća koje prate pozorišne festivale.

“Svako vreme tranzicije je teško, nama predstoji da budemo što bolji u okolnostima u kojima se nalazimo. Poruka je da nema predaje i da se mora gurati napred”, kaže Bogdan Trifunović.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 22 sati 54 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 22 sati 54 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara