Slikarska kolonija (foto: Đorđe Đoković)
Slikarska kolonija (foto: Đorđe Đoković)
24.09.2014, 21:37

Lepota zlatnog doba

č: | fb:

U dvorištu Internacionalnog umetničkog studija pred očima publike, slučajnih i namernih posetilaca, osnovaca iz susedne škole, nastajali su pejzaži naslikani veštom rukom umetnika amatera ili kako rekoše „umetnika iz ljubavi“. Deset slikara, veselim bojama što je bilo sasvim u skladu sa njihovim optimizmom netipičnim za treće doba, veštim potezima preneli su na platno deo Valjeva.

Darija Ranković i Momčilo Perunović 

Darija Ranković i Momčilo Perunović (Foto: Đorđe Đoković)

Na štafelaju platno i već prepoznatljiv model – „Kantar“. Momčilo Perunović iz Beograda koji ima 67 godina, energiju, aktivnost i planove, na kojima bi mu mnogi pozavideli, reče mi da „zviždi u trenucima zadovoljstva“. Slikanje je samo jedno od zadovoljstava koje nosi još od detinjstva.

„Iskreno, ja sam u osnovnoj školi slikao bolje nego sad. Međutim, moj otac nije imao razumevanja da mi dozvoli da studiram slikarstvo, smatrajući da je to gubljenje vremena, da to može biti hobi, ali ne i posao od koga se živi. Ipak, bavio sam se grafičkim dizajnom i to deset godina pre penzionisanja, što mi je takođe predstavljalo zadovoljstvo. Ponosan sam na kalendar, koji sam dizajnirao za fudbalski klub Partizan za 2001. godinu“, kaže Perunović. Pored slikanja igra šah, fudbal, a često uz gitaru i pesmu zabavlja društvo.

Sava Prvulović  

Sava Prvulović (Foto: Đorđe Đoković)

Sava Prvulović iz, kako reče, potopljenog Obrenovca ima 70 godina, a slika više od pola veka. Do sada je naslikao preko 500, polovinu je poklonio ili prodao, ostatak je u ličnoj kolekciji, a nekoliko slika je poplavljeno i zagubljeno. Sava je inače oficir u penziji, a slikarstvo je hobi, jedan od nekoliko.

„Ljubav prema slikarstvu otkrio sam u ranoj mladosti, ali intezivno slikam poslednje 22 godine, od kada sam u penziji. Pored slikanja, bavim se računarima, igram preferans, a najveći hobi su mi mojih pet unuka“, kaže Sava i dodaje da ovako organizovane likovne sekcije i kolonije daju priliku, ne samo za slikanje, nego i za druženje, upoznavanje novih ljudi, gradova, predela.

Radmila Kićanović

Radmila Kićanović (Foto: Đorđe Đoković)

Radmila Kićanović, gospođa sa stilom, širokim osmehom i sa 77 godina, ne priznaje „treće doba”.  Osim što slika, bavi se rekreativno i sportom, igra šah. Slikarstvo je ljubav iz detinjstva. Ni njoj se nije ispunila želja da joj to bude profesija. „Od slika se nećeš najesti”, rekli su joj roditelji, koji nisu dozvolili da upiše školu slikanja. Danas slika za svoju dušu i u tome uživa, a kroz slikarstvo se druži sa, kako reče, kolegama, umetnicima.

Slikarska kolonija

Slikarska kolonija (Foto: Đorđe Đoković)

Festival "Zlatno doba"

Internacionalni umetnički studio „Radovan Trnavac Mića” bio je domaćin članovima likovnih sekcija beogradskih dnevnih centara, klubova za starije i domova za stare. Oni su učesnici kolonije pod nazivom „Obojite život“, koja je deo Festivala stvaralaštva starijih „Zlatno doba“, a koji organizuju Dnevni centri i klubovi Gerontološkog centra Beograd. Cilj festivala, koji je ove godne održan pod sloganom „Uključite stvaralaštvo – isključite TV“, je aktivacija, afirmacija i promocija amaterskog stvaralaštva starijih, kao i negovanje i prenošenje kulturne baštine.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 4 sati 19 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 6 sati 56 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar