Ljuba Popović (foto: Đorđe Đoković)
Ljuba Popović (foto: Đorđe Đoković)
24.10.2014, 14:21

Monografija „Ljuba”

č: | fb:

U Svečanoj sali Valjevske gimnazije večaras od 18.30 biće predstavljena monografija "Ljuba" posvećena poznatom slikaru i akademiku Ljubi Popoviću. U predstavljanju monografije pored Ljube Popovića učestvuju književnik Milan Komnenić, istoričar umetnosti Nataša Kristić i izdavač Petar Živadinović.

Monografiju su pisali vrsni poznavaoci umetnosti, pored Milana Komnenića, Sreto Bošnjak, Dejan Đorić i An Tronš, koja je o Ljubi Popoviću pisala u Francuskoj a njeni tekstovi prevedeni na srpski jezik.

Ljuba Popović, koji živi i radi u Parizu, puni 80 godina, a monografija „Ljuba”, izdavačke kuće Paideia je deseta monografija o našem znamenitom slikaru. „Ljuba je od onih koje oslovljavamo samo sa ličnim imenom i suvišno je izgovarati prezime. I pored toga što je karijera Ljube Popovića, duga pola veka, više Francuska nego naša mi se dičimo da je Ljuba Popović živeo u Valjevu i pohađao Valjevsku gimnaziju”, kaže profesorka Gimnazije Nataša Kristić. 

Galerija velikana Valjevska gimnazije od danas će biti bogatija za još jednog velikana – Ljubu Popovića. Na ulazu u školu nalaze se portreti znamenitih ljudi svetske nauke, kao i onih koji su potekli iz Valjeva, učili Valjevski gimnaziju i napravili velike i uspešne karijere u zemlji i svetu. Među njima je, svakako i Ljuba Popović.

Sutra u 12 sati, u Modernoj galeriji biće otvarena izložba slika Ljube Popovića "LjUBA - tajna na punoj svetlosti".

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 16 sati 53 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 19 sati 29 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara