Gradski mešoviti hor Abrašević sa gostima (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Gradski mešoviti hor Abrašević sa gostima (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
20.11.2014, 15:18

Koncert posvećen Stevanu Mokranjcu

č: | fb:

U okviru programa obeležavanja 144 godine Valjevske gimnazije, u Centru za kulturu u 19 časova, biće održan koncert posvećen Strevanu Mokranjcu. Muzičko veče su pripremili Muzikološko društvo Srbije i valjevski horovi, pod dirigentskom palicom Dragana Vasiljevića.

„Stevan Mokranjac je autor koga svi srpski, ali ne samo srpski, dirigenti gotovo uredno imaju na svom programu. Otuda večerašnji koncert nije toliko izuzetan, međutim, jeste zbog toga što će, na inicijativu Valjevske gimnazije, u toku jedne večeri pet naših horova nastupiti isključivo sa delima Mokranjca”, kaže dirigent Dragan Vasiljević. Mokranjčeva dela izvešće dečji i hor odraslih valjevske crlve „Hadži Ruvim”, osnovni i srednjoškolski horovi Muzičke škole i gradski mešoviti hor „Abrašević”.

Vasiljević najavljuje da će večerašnji koncert sadržati duhovna i svetovna dela raznolika po sadržaju, ali velika i značajna u svakom svom segmentu, od  kopmozicija pisanih za dvoglasni ili troglasni dečiji hor do odlomaka iz Mokranjčeve liturgije, opela i rukoveti.

Dirigent izražava zadovoljstvo što smo uspeli, kako reče, zahvaljujući pre svega Valjevskoj gimnaziji, da organizujemo ovakav koncert. „Ne verujem da će bilo koji grad stogodišnjicu smrti velikog srpskog kompozitora obeležiti nastupom čak pet horova u jednoj večeri. Mi smo smatrali da je večerašnji koncert pravi način obeležavanja ovakovog datuma”, kaže Dragan Vasiljević.

Četvrtak veče će biti svojevrsni omaž Mokranjcu, jer će nakon koncerta. u Galeriju znamenitih u Valjevskoj gimnaziji biti pridodat i portret Stevana Mokranjca.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 1 sati 15 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 3 sati 52 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar