Valjevo u Velikom ratu 1914 Viđenja onovremene štampe u Srbiji i svetu (foto: Marija Milutinović)
Valjevo u Velikom ratu 1914 Viđenja onovremene štampe u Srbiji i svetu (foto: Marija Milutinović)
18.12.2014, 20:08

O Valjevu od Amerike do Australije

č: | fb:

Projekat “Valjevo u štampi 1914. godine”, Revije “Kolubara” predstavlja pisanje novina, domaćih i stranih, o dešavanjima u Valjevu i okolini na početku Prvog svetskog rata. O tome, šta je o Valjevu u prvim mesecia Velikog rata pisalo u štampi od Amerike do Australije, od Novog Zelenda do Engleske, sakupljeno je i objavljneno u okviru internet izdanja Revije „Kolubara”, na linku valjevo1914.kolubara.info

Kroz istraživanje sakupljeni su brojni tekstovi iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Poljske, Engleske, Irske, Švajcarske, Australije, Novog Zelanda, Sjedinjenih Američkih Država. Čitajući pisanja od pre 100 godina saznajemo o pobedama i porazima, svakodnevnom životu, izgledu grada i okoline, bolesnima i ranjenima, o mrtvima, o vojnom i medicinskom značaju grada u tom periodu, o povlačenjima i ofanzivama, o vojnim i političkim vođama.

Uz novinske tekstove, na sajtu je predstavljena hronologija događaja, slikovni i video sadržaji vezani za Valjevo u ovom periodu, kao i tekstovi koji dodatno osvetljavaju neke od bitnih dešavanja od jula do decembra 1914, a mogu se pretraživati po mesecima, ili po novinama u kojima su objavljeni. Dostupna je i mapa koja pokazuje države odakle potiču novinski tekstovi.

Larisa Ranković

Larisa Ranković

“Naš cilj je bio da kroz onovremene novinske tekstove, objavljene u Srbiji i van nje, prikažemo kako ratna dešavanja tokom prve godine Prvog svetskog rata, tako i svakodnevni život građana Valjeva i okoline u tom periodu. Pobede i porazi na vojnom frontu, rađanja i umiranja, svadbe i rođendani, školski i kulturni život, trgovina i zanatstvo - onoliko koliko su bili prisutni u domaćoj i stranoj štampi”, kaže Larisa Ranković, kći Zdravka Rankovića, koji je preminuo 17. avgusta ove godine, a koji je osmislio projekat „Valjevo u štampi 1914. godine“.

Nažalost nije uspeo da realizuje još jednu jedinstvenu zamisao i ideju, koju bi sigurno pretočio u „Kolubarinu” 60. knjigu. Zdravko je priznavao samo novine i knjige, kako reče „slova na papiru”, ali bi zasigurno bio ponosan i na projekat „Valjevo u štampi 1914. godine” u elektronskom izdanju, koji su realizovala Zdravkova deca, kći Larisa, medijski analitičar i sin Ljubinko, arhteka i web programer. 

- Zdravko je već godinama i u Reviji i u Kalendaru "Kolubara", objavljivao vesti iz novina od pre 100 godina. Sada, kad se navršava sto godina od početka Prvog svetskog rata, u kome se i Valjevo našlo u središtu tragičnih zbivanja, bilo je mogućnosti da se taj koncept i proširi. Povod je bilo i to što smo u čuvenom Njujork Tajmsu našli nekoliko tekstova gde se govori baš o Valjevu. Zdravko je onda smislio da pogledamo gde bi se još moglo naći materijala, posebno u našem okruženju. Sajt Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu je srećom digitalizovao veliki broj tamošnjih novina, i omogućio pretragu po ključnim rečima, pa je posao tako znatno olakšan. Na sajtu naše Narodne biblioteke takođe postoje digitalne verzije novina iz Velikog rata, ali smo tu morali da od strane do strane, iz dana u dan, listamo i tražimo pominjanje Valjeva i mesta u okolini. Ajriš Tajms nam je omogućio slobodan pristup njihovoj arhivi, druge tekstove iz svetske smo našli na sajtovima novina ili na drugim adresama - objašnjava Larisa.

Početna Zdravkova ideja je modifikovana utoliko što je sav materijal, kao i cela Revija Kolubara, sada na sajtu.

- Digitalni medij omogućio je da imamo interaktivnu hronologiju dešavanja, da povežemo i video sadržaje, napravimo mapu zemalja gde su tekstovi objavljivani, i pristup materijalu na više načina - recimo, po mesecima, ili po pojedinačnim novinama. Zdravko na žalost nije dočekao realizaciju ovog projekta, ali je njegova zamisao ostvarena i predata na dalje korišćenje svima kojima pisanja o Valjevu u tim dramatičnim danima mogu biti zanimljiva i korisna- kaže Larisa Ranković.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 13 sati 4 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...