Detalj pilot epizode „Glas iz davnina“
Detalj pilot epizode „Glas iz davnina“
15.02.2015, 19:15

„Sprega sa prošlošću je vraćanje u postojbinu“

č: | fb:

Jedan zanimljiv projekat je prikazan Valjevcima, kroz koji je pokazana prošlost, ali i poslata poruka da je mladim ljudima budućnost u Valjevu. Pilot epizoda „Glas iz davnina“, koju potpisuje mlada Valjevka, dramaturg, Dragana Jakovljević, prikazana je sinoć u restoranu „Zlatibor“. Ova prva, autorka veruje ne i poslednja, epizoda je rađena po motivima vesti koje su objavljene 14. februara 1932. godine u „Glasu Valjeva“. Dragana je, kako reče, pokušala da domašta okolnosti koje su dovele do vesti i da napravi zaplet.

Premijera pilot epizode „Glas iz davnina“

Premijera pilot epizode „Glas iz davnina“ (Foto: Đorđe Đoković)

Oživljeni su likovi Nedeljka Savića i Miljka Koraća, a vesti od pre 83 godine su poslužile kao matrica za pravljenje igrane strukture.

 „Moj junak Nedeljko Savić, koji je bio urednik lista „Glas Valjeva“ i ja radimo istu stvar. Naime, Savić je pokrenuo inicijativu da edukuje nepismeno stanovništvo tako što će javno čitati vesti, želeći da na taj način informacije napravi dostupnim i za one koji ne znaju da čitaju. Moja ideja je slična, s tim što se ja ne obraćam nepismenom stanovništvu, nego svima nama koji smo preterano zaglupljeni mnogim medijskim sadržajima. Zato ovaj moj projekat ima određeni edukativni značaj. Sveodoci smo da nestaju i da se gase neka kultna mesta u Valjevu, koja su gradu davala identitet, kao na primer kafane, poput  Šofer bara i Centrala. Upravo ovim filmom želim da skrenem pažnju i probudim svest građana na kulturno-istorijske vrednosti grada i na identitet Valjeva koji sve više bledi“, objašnjava Dragana.

Pilot epizoda, igranog serijala „Glas iz davnina“, koja je urađena u saradnji sa TV Valjevo plus, treba da testira ne samo javno mnjenje nego i kapacitet grada i ustanova kulture.Pilot epizoda, kako joj i ime govori, služi da testira različite gradske institucije i druge ustanove i preduzeća u pružanju podrške i obezbeđivanju sredstava za realizovanje ovog projekta, već i samo građanstvo Valjeva i njihovu volju i želju da ovakav projekat oživi”, kaže mlada autorka.

Dragana Jakovljević

Dragana Jakovljević (Foto: Đorđe Đoković)

Ona naglašava da je ova epizda rađena sa entuzijazmom, voljom i ličnim sredstvima, ali to nije dovoljno da bi srerijal bio nastavljen. Nastavak zavisi od finansijske pomoći. „Sledeće epizode, ukoliko obezbedimo novac, imaće sličan koncept. Oživećemo jednu nedelju iz 1932, ili koju godinu kasnije, jer su vesti iz tog perioda više nego zanimljive“, kaže Dragana Jakovljević.

 „Nekoliko puta je pominjano da je ovo pilot projekat, međutim taj pilot je toliko spretan da će odleteti do velikih visina“, rekao je, nakon prikazivanja Petar Stanojlović, reditelj RTS-a. On smatra da je pilot epizoda značajna iz mnogo razloga i naglašava da će o tome pričati emotivno, jer emotivno nadvisuje profesionalno, kao što je i ovaj koncept nadvisio sve ono što profesija znači.

„Ovaj projekat je vapaj mladih ljudi, prvo autorke, pa i svih ostalih, da se pošto-poto zadrže u Valjevu. Ova sprega sa prošlošću je zapravo vraćanje u svoju postojbinu, potreba da se ovde živi i da se ovde stvara. To je velika šansa lokalnih sredina koje lako mogu postati globalne. Ovo je jedna matrica izražavanja, koja može da zaživi u celoj Srbiji. Raduje me da je pobedila samoinicijativa. Obraćam se svima da pomognu, ne samo da se napravi ovaj i sličan film, nego da pomognu da neko ostane ovde“, poručio je Petar Stanojlović reditelj RTS-a.

Premijera pilot epizode „Glas iz davnina“

Premijera pilot epizode „Glas iz davnina“ (Foto: Đorđe Đoković)

Pilot epizoda „Glas iz davnina“ je značajna iz više razloga - ne samo kao namera mlade autorke da približi prošlost, koju će sačuvati od zaborava, nego je značajna i zbog toga što pokazuje da mladi, kreativni ljudi žele da ostanu u Valjevu i tu, u svom gradu, stvaraju. Jedina obaveza nas starijih je da im u toj nakani pomognemo.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 2 sati 41 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 9 sati 38 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 9 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara