Narodni muzej Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Narodni muzej Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
21.04.2015, 07:48

Za ustanove kulture 7,5 miliona dinara

č: | fb:

Ministarstvo kulture i informisanja u ovoj godini sa 7,5 miliona dinara finansiraće 13 projekata sa kojima je konkurisalo šest ustanova kulture iz Valjeva, saopšteno je na kionferenciji za novinare u Gradskoj upravi. „To je prvi put da će Ministarstvo finansirati toliko projekata ovdšnjih ustanova kulture, što znači da su dobro urađeni i osmišljeni, i da je Ministarstvo prepoznalo njihov značaj”, kaže načelnica Gradske uprave Jelica Stojanović, uz podsećanje da su četiri valjevske ustanove kulture, pre tri godine, dobile status od nacionalnog značaja. „To je dokaz da je rad naših ustanova kulture opravdao to priznanje, a da će sredstva dobijena za projekte upotpuniti njihove programske sadržaje, koji se većim delom finansiraju iz budžeta”, dodala je ona.

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare (Foto: Đorđe Đoković)

Ministarstvo kulture i informisanja ove godine finansiraće četiri projekta sa kojima je konkurisao valjevski Muzej, po tri projekta Biblioteke i Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Iz republičke kase obezbeđen je novac za po dva projekta Međuopštinskog istorijskiog arhiva i Centra za kulturu, dok će po prvi put ove godine biti finansiran projekat Moderne galerije.

Najviše novca 2.555.000 dinara, dobio je Zavod za zaštitu spomenika kulture za projekat istraživanja srpskih vojničkih grobalja i spomenika kulture u Istanbulu, kao i za izradu projektne dokumentacije za hram u Slavkovici i za kriptu u crkvi u Bogatiću. 

Međuopštinski istorijski arhiv dobio je 1.910.000 dinara, i to 1.700.000 za digitalizaciju arhivske građe i nabavku skenera, dok je 210.000 dinara opredeljeno za kupovinu arhivskih kutija.

Ministarstvo informisanja i kulture će sa 1.307.000 dinara finansirati četiri projekta Narodnog muzeja, s tim da su tri projekta direktna, dok je u četvrtom Muzej partner Narodnoj biblioteci iz Osečine. Prvi projekat je “Valjevo 1914-1915.grad bolnica” drugi element, a  reč je o manjoj mobilnoj izložbi o Valjevu gradu bolnici, koja će putovati širom Srbije, i biće predstavljena na srpskom i engleskom jeziku. U okviru tog projekta planirana je izrada sajta na kome će biti predstavljen virtuelni muzej Valjeva kao grada bolnice. Drugi projekat je konzervacija predmeta iz umetničke zbirke, treći je istraživanje o društvenom životu u valjevskom kraju u XX veku, a četvrti projekat se odnosi na običaj prela u Osečini. 

Centar za kulturu sa 750.000 dinara koliko je dobio iz državne kase finansiraće Džez fest, koji se održava već 31 godinu, i dečju lutkarsku predstavu, koju će Centar za kulturu realizovati u saradnji sa “Puls teatrom” iz Lazarevca. 

Ministarstvo kulture i informisanja sa 540.000 dinara finansiraće tri projekta Biblioteke „LJubomir Nenadović”. Dva projekta su iz oblasti kulturnog nasleđa, a jedan je vezan za savremeno stvaralaštvo.

Moderna galerija, koja ove godine obeležava tri decenije postojanja, prvi put je dobila novac od Ministarstva kulture i informisanja. Za projekat ove jedinstvene kulturne institucije izdvojeno je 540.000 dinara.

Jelica Stojanović

Jelica Stojanović (Foto: Đorđe Đoković)

Vezu između Grada i odluke Ministarstva kulture da finansira 13 projekata ovdašnjih ustanova kulture, objasnila je načelnica Jelica Stojanović. „Grad je osnivač ustanova kulture čiji rad finansiramo i pratimo, tako da smo zajedničkim i timskim radom postigli uspeh da naše projekte Ministarstvo oceni kao dobre i izabere za sufinansiranje”.

Pored šest gradskih ustanova kulture, koje su za 13 projekata iz republičke kase dobile 7,5 miliona, Ministarstvo kulture i informisanja finansiraće sa 600.000 dinara dva projekta, "Parkoskop" i "Oglednu galeriju", Valjevske kulturne mreže (VAKUM) i projekat Studia M.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 1 sati 24 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 4 sati 13 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.