Otvaranje Valjevskih filmskih susreta (foto: Đorđe Đoković)
Otvaranje Valjevskih filmskih susreta (foto: Đorđe Đoković)
04.09.2015, 08:38

Bioskop će u Valjevu da oživi 2017.

č: | fb:

Uz slogan „Bioskop živi" sinoć su otvoreni Valjevski filmski susreti. u organizaciji Valjevske kulturne mreže (VAKUM). Porukom da u Valjevu treba da oživi bioskop, koji je osnovan pre 105 godina, a nemarom, besparicom, nezainteresovanošću..., zatvoren pre deset godina, započeo je četvorodnevni festival sedme umetnosti.

Prve večeri prikazan je „Zadah tela”, jugoslovenski film iz 1983. godine koji je režirao Živojin Pavlović po scenariju Slobodana Golubovića Lemana, Valjevca. Zvaničnom otvaranju festivala, uz odličan nastup tek osnovanog Valjevskog pop hora, prethodilo je otvaranje izložbe u Ogradnoj galeriji Doma vojske koja pokazuje istoriju valjevskog bioskopa i okrugli sto na temu – zašto Valjevo nema aktivan bioskop.

Izložba na Ogradnoj galeriji

Izložba na Ogradnoj galeriji (Foto: Đorđe Đoković)

Na, ne previše posećenom okruglom stolu, rečeno je da pored novca, koga hronično nema, za oživljavanje bioskopa je neophodna publika, koje takođe nema ili je sve manje. S toga, oni koji žele da vrate stalan filmski repertoar u Valjevo, moraju da privuku publiku, pre svega mlade, tako što će im pokazati da je bioskop izbor kulturne manifestacije, stvoriti im svest i naviku da bioskop kao kultura i zabava postoji! „Bioskop treba da postane moderan korzo, koji će biti balans tradicije i novog i zajedništvo”, bila bi ukratko poruka okruglog stola. Ono što ohrabruje jeste da će Valjevo najkasnije do 2017. godine dobiti modernu bioskopsku salu, koja se već nekolikko godina pravi u prostoru bivšeg Doma omladine. Direktor Centra za kulturu Miloš Smiljanić je najavio da će sala, u koju je već uloženo šest miliona dinara, biti završena i opremljena do 2017. godine.

„Znači, Valjevski filmski susreti i sledeće godine”, zaključila je Bojana Andrić uz pitanje u kom prostoru ćemo organizovati Festival s obzirom na to da je bioskop Central vraćen porodici Pašić?

Okrugli sto

Okrugli sto (Foto: Đorđe Đoković)

U okviru Valjevskih filmskih susreta, koji su organizovani na nivou profesionlnih festivala, biće poseban program „Omaž Lemanu”, posvećen Slobodanu Goluboviću Lemanu, Valjevcu koji je zadužio na poseban način srpsku kinematografiju, kada će biti prikazani filmovi u kojima je učestvovao kao scenarista ili asistent reditelja. Večeras od 21.00 čas u bivšem kafeu Bajka projekcija filma „Kako sam sistematski uništen od idiota”.

U bioskopu Central od 21.30 biće prikazan film sa ovogodišnjeg Kanskog festivala „Panama”. Pre te projekcije, od 18.00 časova biće prikazani dokumentarni film „Pogrebnik“ Dragana Niklića i „Dragan Vende“. U muzičkom delu festivala večeras od 23.00 časa u kafeu „Bajka” nastupa Evoks DJ Set.

 

Valjevski filmski susreti

Valjevski filmski susreti (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 21 sati 33 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 21 sati 33 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara