Izložba Stogodišnjica Velikog rata (foto: Đorđe Đoković)
Izložba Stogodišnjica Velikog rata (foto: Đorđe Đoković)
17.12.2015, 13:50

Stradanje se ne sme zaboraviti

č: | fb:

Izložba fotografija „Srbija i Braničevo u Velikom ratu 1914 -1918“ predstavljena je publici u Valjevu. Izložbu su priredili međuopštinski istorijski arhiv Požarevac i Vojni arhiv iz Beograda među kojima su dr Bojan Dimitrijević, mr Marijana Mraović, Jasmina Živković i mr Dragana Miloradović. Posle dvadeset gradova u kojima je izložba bila predstavljena našla se i pred publikom u Valjevu.

„Ova izložba od 16 celina je nastala studioznim korišćenjem literature, 270 originalnih dokumenata. Mnogi su prvi put istraženi, objavljeni i daju novi pogled na Veliki rat, prvi deo izložbe se odnosi na Srbiju u Velikom ratu,“ kaže Zorica Jeremić Šević, etnolog arhivista. Ona je dodala da svaki grad može da se pozabavi svojim učešćem u Velikom ratu i dopuni ovu izložbu. „Naše Valjevo bi moglo da obradi temu bolnice u Valjevu i lečenju tifusa, uz sećanje na sve medicinare koji su živote dali zarad lečenja ove teške bolesti,“  predložila je Zorica Jeremić Šević.

Milorad Radojičić, Zorica Jeremić Šević i Milorad Gospavić

Milorad Radojičić, Zorica Jeremić Šević i Milorad Gospavić (Foto: Đorđe Đoković)

Milorad Radojičić, predsednik Okružnog odbora Udruženja potomaka ratnika 1912 -1920, izrazio je zahvalnost međuopštinskom istorijskom arhivu u Požarevcu koji je pripremio multidisciplinarni projekat uz kvalitetnu izložbu koju prati dokumentarni film, napravili su monografiju i album starih fotografija.

Milorad Gospović, predsednik Gradskog odbora Udruženja potomaka ratnika 1912 -1920, smatra da u Valjevu nedostaje spomenik Drinskoj diviziji. „Ova izložba doprinosi ideji da se otrgne od zaborava vreme stradanja i da se sačuva uspomena na ljude koji su ratovali, da se datumi ispoštuju i da spomenici ne zarastu u korov, kako bismo našu istoriju čuvali za naše mlade generacije“, rekao je Gospović. 

Izložba Stogodišnjica Velikog rata

Izložba Stogodišnjica Velikog rata (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 59 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 3 sati 48 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.