Dušan Arsenić (foto: ĐorđeĐoković)
Dušan Arsenić (foto: ĐorđeĐoković)
27.12.2015, 12:24

Dušan Arsenić svestrani stvaralac sa jasnim stavom

č: | fb:

Knjiga „Artmosphera – Presek“ je presek trideset godina rada Dušana Arsenića u oblasti grafičkog dizajna, oglašavanja, scenografije, karikature i uređenja prostora, a mnogi od tih radova su bivali i nagrađivani. Dušan Arsenić kaže da je od ideje da se sve to smesti u knigu do realizacije prošlo puno vremena, a želja je bila da „na jednom mestu okupi svoj višegodišnji rad“.  

Da li je predstavljajući svoj rad u knjizi imao ideju da pokaže i vreme u kome su se rađale i realizovalete ideje? „Iskreno to mi je bila delimično namera, da pokrijem i neki vremenski raspon, period mog stvaralaštva u svim tim oblastima. Mešutim, primarna želja mi je bila da u preseku bude aktuelno i kvalitetno. Ono što su mnogi primetili, a ja se složio sa njima, jeste da sam danas u odnosu na prve godine stvaralački sazreo i da sam poslednjih nekoliko godina dostigao neku zrelost u vizuelnom smislu, tako da je i kvalitet onoga što sam radio na višem nivou nego što je bio ranije. Uostalom prvih godina sam se na neki način učio i prirodno je da čovek vremenom postane bolji“, kaže Arsenić.

Dušan Arsenić

Dušan Arsenić (Foto: ĐorđeĐoković)

„Artmosphera – Presek“ od blizu 200 strana sadrži samo deo stvaralaštva Dušana Arsenića. Prelistavajući knjigu na čijim stranicama je preko 500 ideja pretočenih u delo, ostajem zadivljena, ne samo jedinstvenošću izraza i vanserijskim talentom Dušana Arsenića, nego i brojem ili količinom stvorenog. I nameće mi se pitanje - da li je moguće da jedan čovek sve to stvori, uz zaključak - ako je i od Dušana Arsenića, mnogo je! Skromno u svom prepoznatljivom- nenametljivom stilu, kaže da je krišom i pomalo bojažljivo i on to pomislio i dodaje da je priželjkivao da to neko drugi primeti i kaže.

„Praveći, pre nekoliko godina, jednu prezentaciju shvatio sam šta je sve urađeno i to je bio razlog da nastane ova knjiga. Imao sam potrebu da napravim neku rekapitulaciju, da sve to saberem i pokažem na jednom mestu i da to u knjizi zabeleženo ostane kao neki trag, a ne da bude zapisano samo po hard diskovima i folderima. Uostalom ja kao čovek analognog doba, želeo sam da to zabeležim i sačuvam u mediju koji je meni najbliži, a to je knjiga“, kaže Arsenić.

Osim po raskošnom talentu Dušan Arsenić je drugačiji i bolji, jer je jednako uspešan u više različitih oblasti. Dizajn, scenografija, karikatura... Odgovara mi da ne zna u čemu je tajna. „Dobronamerni ljudi su mi stalno govorili da treba da se opredelim da nađem neki svoj put jer ako budem radio sve rasplinuću se. Međutim, to je poriv na koji ne možete da utičete, kojim ne možete da vladate i kome ne možete da se oduprete. Jednostavno sve su to stvari koje ja volim i ja imam privilegiju da se bavim stvarima koje volim. Ali moram da kažem da ta privilegija ima svoju cenu, a tu cenu najviše plaća moja porodica“, kaže Dušan Arsenić.

Predstavljanje knjige u Gimnaziji

Predstavljanje knjige u Gimnaziji (Foto: Đorđe Đoković)

Na predstavljanju knjige „Artmosphera – Presek“, u prepunoj sali Valjevske gimnazije, govorili su dr Radovam Marjanović, Miroslav Ćiša Ttifunović i Miroslav Jeremić. Primećeno je da ovo veče i veče zajedništva, jer su oko jedne, kako je rečeno lepe stvari, okupljeni Gimnazija, Kulturno prosvetna zajednica i Abrašević, kao i privatna kompanija Bosis. 

Radovan Marjanović

Radovan Marjanović (Foto: ĐorđeĐoković)

Radovan Marjanović uz sve pohvale za izuzetan višegodišnji rad, koji je ostavio i ostaviće značajan trag, ustvrdi da je Dušan Arsenić hendikepiran zbog svoje svestranosti.

„Od svestranog Dulovog dela, od te celine, koja apsolutno zaslužuje ovu monografiju i za neku godinu i prošireno izdanje, ne vide se pojedini Dušani Arsenići. O svakom delu Dulovog dela, o njemu kao grafičkom dizajneru, o njemu kao karikaturisti, scenografu ili nečem četvrtom, petom... mogla bi se napraviti posebna monografija i posebno, svaki od tih delova, prikazivati u formi osvrta i eseja“, kaže dr Radovan Marjanović. Dodaje da je Dušan Arsenić svake godine dobijao priznanja i nagrade za svoj rad. „Posebnu pažnju treba obratiti na oblasti u kojima je dobijao ta priznanja, što potvrđuje njegovu svestranost i uspešnost na mnogim poljima“, poručuje Marjanović.

Miroslav Trifunović

Miroslav Trifunović (Foto: ĐorđeĐoković)

Pozorišni reditelj Miroslav Ćiša Trifunović prisetio se prvog zajedničkog posla kada je, pre 30 godina, kao apsolvent režije radio abraševićevu predstavu „Sabirni centar“, a Arsenić dizajnirao plakat. Od tada do danas na stotine plakata, scenografija..., koji su deo istorije valjevskog pozorišta, i ne samo pozorišta nego istorije Valjeva!

„Dušan Arsenić kao grafički dizajner razume život, razume potrebu ljudi; kao karikaturista je čovek sa jasnim stavom; o Arseniću kao dizajneru pozorišnog plakata najbolje govori to što je višestruki dobitnik Sterijine nagrada za plakat, na najprestižnijem festivalu profesionalnih pozorišta“, kaže reditelj i dodaje da je Arsenić u svoj rad utkao sebe. Trifunović je na poseban način govorio o radosti koju, među akterima pozorišne predstave, izazove maketa scenografije i pozorišni plakat koje je načinio Dušan Arsenić.

Scenografiju za Valjevski muzej, po ideji Vladimira Krivošejva, je uradio Dušan Arsenić. Malo je poznato da je uradio postavku Muzeja trube u Guči i deo muzejske postavke „Šarganske osmice“.

Miroslav Jeremić

Miroslav Jeremić (Foto: ĐorđeĐoković)

Umetnički fotograf Miroslav Jeremić, koji se decenijama sa Arsenićem družio stvarajući, prisetio se zajedničkih poslova u Agenciji „Valjevac“, gde je dobroj atmosferi u velikoj meri doprinosio Arsenić svojim pozitivnim stavom. 

„Agencija Valjevac je bila među vodećim marketinškim agencijama u Srbiji čemu je doprineo i Dušan Arsenić svojim prepoznatljlivim grafičkim stilom“, kaže Jeremić i dodaje da ima još nešto što se ne može videti u kjnizi, a to je da je Dušan Arsenić jedan častan i pošten čovek i veliki Valjevac!

Pozorišni reditelj Miroslav Ćiša Trifunović je zaključio, a skoro svi se složiše, da bi Dušanu Arseniću bilo mnogo bolje da je "Dule iz Londona".

„Jedina Dulova nesreća je to što posle prvih značajnih uspeha nije otišao na dve godine u London. Da je tamo napravio dve izložbe onda bi Valjevo dalo sve moguće pare da napravi Dulu atelje, koji bi bio veliki kao tri svečane sale Valjevske gimnazije, jer bi to bio Dule iz Londona. Da bi ste u ovom gradu uspeli i bili cenjeni, morate biti Dule iz Londona!“

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 5 sati 27 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 8 sati 4 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar