Centar za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Centar za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
23.06.2014, 13:49

“Slobodna zona”

č: | fb:

Filmski festival “Slobodna zona”stigao je i u Valjevo. Publika će u Holu Centra za kulturu od večeras do 29. juna svake večeri od 20 časova, moći da vidi sedam angažovanih igranih i dokumentarnih filmova, koji su uzburkali festivalsku i bioskopsku publiku širom sveta, a tokom 2013. osvajali nagrade na najvažnijim svetskim festivalima.

Publika će večeras moći da pogleda pobednika beogradskog festivala po glasovima publike, film „The Lunchbox, indijskog reditelja Riteša Batre. Ostvarenje u kome mala zabuna oko kutija za hranu izaziva veliko čudo koje dovodi do iznenadnog prijateljstva i ljubavi između dvoje potpunih stranaca.

Film kojim je svečano otvorena Slobodna zona i koji je doživeo četiri festivalske reprize na zahtev publike „Perveznjakov vodič kroz ideologiju rediteljke Sofi Fajns, biće prikazan u utorak.

Najnoviji film čuvenog britanskog reditelja Kena LoučaDuh 45-te”, na repertoaru je u sredu od 20 časova. U ovim ekonomski kriznim vremenima, ovaj film predstavlja važan podsetnik na veliki san o boljem i socijalno pravednijem društvu u Velikoj Britaniji posle Drugog svetskog rata,

Publika će imati priliku da vidi i belgijskog kandidata za Oskara u kategoriji za najbolji strani igrani film "Prekinuti krug”, Feliksa van Groningena. Uzbudljiva ljubavna priča začinjena  muzičkom pratnjom fantastične blu gras muzike je na programu u četvrtak.

Posebnu pažnju publike privukao je veliki festivalski hit, dokumentarni film „Gangster te voli”, Nebojše Slijepčevića koji trenutno puni bioskope širom Hrvatske, a u Valjevu će biti prikazan u petak.

Među odabranim ostvarenjima koja će biti prikazana u okviru Turneje nalazi se i igrani film izuzetne vizuelne lepote koja je u kontrastu sa temom koju nam predstavlja. „Časovi harmonije”, kazahstanskog reditelja Emila Baigazina prikazuje temu koja je veoma važna i za nas u Srbiji, a to je nasilje u srednjim školama. Biće prikazan u subotu.

U ovoj selekciji, na repertoaru je u nedelju poslednjeg festivalskog dana,  našao se bivši ruski reprezentativac u umetničkom klizanju, Andrej Grijacev, ovoga puta u ulozi reditelja, koji je osvojio publiku širom planеte svojim rediteljskim umećem u filmu „Sutra”, gde prati jedan od najprovokativnijih umetničko-aktivističkih parova na svetu Vojna (Rat) i njihove radikalne akcije i performanse koji su često na samoj granici između umetnosti i kriminala.

Valjevo je među 40 gradova  u Srbiji, koji su domaćini “Slobodne zone”.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 14 sati 45 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 17 sati 22 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara