MISS i Feniks u Nemačkoj
MISS i Feniks u Nemačkoj
15.04.2016, 11:05

MISS i Feniks senzacija u Nemačkoj

č: | fb:

Valjevski gudački kvartet MISS i kamerni gudački orkestar Feniks boravili su u nemačkom gradu Pfafenhofenu. Za sedam dana ova dva ansambla  klasične muzike održala su tri koncerta i to dva u Pfafenhofenu ( Gimnazija, Gradska kuća) i jedan u Minhenu u prostoru Srpske pravoslavne crkve. „Nastupi valjevskih gudača doživljeni su kao senzacija“, saglasni su dirigent Feniksa i violinistkinja kvarteta „MISS“, mr Snežane Stevanović.

Nemačka publika bila je fascinirana nivoom sa kojim su učenici izveli muzička dela, kao i idejom zajedničkog muziciranja učenika i profesora koju je Feniks promovisao u svom idejnom konceptu ali i toplinom i specifičnim senzibilitetom srpske muzičke baštine interpertirane od strane kvarteta MISS. Poseban užitak izazvao je nastup dve učenice valjevske muzičke škole, Teodore Rafailović i Jane Rašić koje su u okviru koncerta  izvele kolaž srpskih pesam sa Kosova .

"Ipak, ne mogu da se ne osvrnem na specifičnost koncerta u Minhenu. Taj nastup u fantastično akustičnoj sali Srpskog centra, pred našim ljudima i srpskim konzulom u Minhenu, gospođom Snežanom Miljanić uz prisustvo nemačkih prijatelja, izazvao je jake emocije i specifično izvodjačko nadahnuće u našim ansamblima. Svest o trenutnoj poziciji Srbije u Evropi, osobenost našeg mentaliteta, pozitivan duh srpskog čoveka i u najtežim trenucima, bili su pokretači prave bure u interpretaciji koja je izazvala ovacije, dva bisa i u samoj završnici koncerta frenetičan aplauz publike na nogama“, opisije Snežane Stevanović.

Valjevski gudači u Nemačkoj

Valjevski gudači u Nemačkoj

Boravak gudača valjevske muzičke škole, rezultirao je i uspotavljanjem saradnje sa Gimnazijom u Pfafenhofenu.  U okviru programa gostovanja Valjevaca, realizovan je ugledni čas, u okviru kog  su zajedničke kompozicije izveli orkestar Feniks i hor i orkestar Gimnazije uz  dirigovanje profesora Stefana Daubnera i mr Snežane Stevanović. Dogovorena je realizacija zajedničkog programa u toku 2017. godine koji će ujediniti dve škole i dve zemlje i unaprediti saradnju na kulturnom planu izmedju Pfafenhofena i Valjeva.

Gostovanje orkestra Feniks je samo jedan deo projekta "Decenija valjevske klasike" čiju realizaciju ovaj ansambl planira do kraja  2016. godine u Valjevu kroz nekoliko muzičkih programa.

Boravak valjevskih profesionalnih i mladih muzičara realizovan je zajedničkom organizacijom Društva prijateljstva Valjevo- Pfafenhofen, nemačkim Udruženjem SOCIALE SCULPTURE i MŠ „Živorad Grbić“ uz podršku valjevskih firmi Bossis i King Komerc.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 13 sati 36 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 10 sati 46 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 13 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara