Radovan Beli Marković (foto: Đorđe Đoković)
Radovan Beli Marković (foto: Đorđe Đoković)
06.06.2016, 15:42

Radovanu Belom Markoviću nagrada „Grigorije Božović“

č: | fb:

Poznati srpski književnik Radovan Beli Marković dobitnik je nagrade „Grigorije Božović” za roman „Putnikova ciglana”. Belom Markoviću nagrada za stvaralaštvo pisano u duhu pripovedne proze Grigorija Božovića, koju dodeljuje Kulturni centar „Stari Kolašin” iz Zubinog Potoka, uručena je danas u Zubinom Potoku.

U obrazloženju žirija, u sastavu Mileta Aćimović Ivkov, Dragiša Bojivić i Andrijana Živanović, navodi se da je autor, oblikujući „stvarne priče iz izmišljenog života”, svojoj visokoj stvaralačkoj zidanici dodao i roman kontinuiteta „Putnikova ciglana”. U njemu su upečatljivo iskazane neke tipične i reprezentativne odlike njegovog prepoznatljivog književnog sveta i stvaralačkog postupka usredsređenog na snagu jezičke imaginacije, fantazijsko, groteskno i humorno oblikovanje proznog opisa i vizije sveta.

Roman Radovana Belog Markovića „Putnikova ciglana” objavila je Srpska književna zadruga. Jedan od junaka romana je i „mnimi literata R. B. Marković”, za koga autor kaže da je upravo onakav spisatelj kakav, u ćelijskom poimanju, spisatelj i treba da bude: magleni pojav o kojemu se sleganjem ramena najvećma kazuje, neomrznut ni izbliza toliko koliko se vikalo na njega, objavljeno je u Politici.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 13 sati 37 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 16 sati 27 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.