Izložba iz kolekcije Modern galerije (foto: Đorđe Đoković)
Izložba iz kolekcije Modern galerije (foto: Đorđe Đoković)
09.07.2016, 15:45

„Danas se očima našim vraća novi talas starog vida"

č: | fb:

Tačno u podne, tradicionalno, u Modernoj galeriji otvorena je još jedna izložba vredna pažnje i pogleda, ne samo umetnika i galerista, nego i pogleda običnog čoveka koji se kroz ovake izložbe i slike uči lepom i vrednom. Ukoliko je neko propustio otvaranje, a sigurno jeste, to može nadoknaditi bilo koji dan, vrata Moderne galerije su širom otvorena.

„Danas se, dame i gospodo, očima našim vraća novi talas starog vida“, poručio je književnik Radovan Beli Marković otvarajući izložbu „Iz kolekcije Moderne galerije“.

Izložba iz kolekcije Modern galerije

Izložba iz kolekcije Modern galerije (Foto: Đorđe Đoković)

Ovaj put, na trećoj izložbi "Iz kolekcije Moderne galerije, prikazano je 15 slika, 15 svetski poznatih i priznatih autora. Pojedine slike su, rekao je direktor Moderne galerije Dušan Jovanović, prvi put izvađene iz depoa i postale deo danas otvorene izložbe.

"Slike najmanje skupljaju prašinu", ustvrdio je književnik Radovan Beli Marković na otvaranju izložbe.

„Nipošto se ne može desiti da slike prebivajući u riznici Moderne galerije, u depou kako se to tužno i netačno kaže, okončavaju misiju svog postojanja. Prijatelju dragom, koga dugo videli nismo, postavićemo pri susretu ono polušaljivo pitanje – da li si to ti? Ne očekujući odgovora, dočim se ponovni susret sa davno viđenom slikom odvija u svetlu saznanja da se ni sa čim ne može pobrkati ono što isijava sopstvenu lepotu koja je sama sebi razlog i svrha“, rekao je Beli Marković.

Radovan Beli Marković i Dušan Jovanovič

Radovan Beli Marković i Dušan Jovanovič (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor Moderne galerije Dušan Jovanović je podsetio da Moderna galerija u Valjevu postoji 30 godina, za sve te godine bilo je 74 izložbe, 78 autora tekstova za kataloge, a vredna zbirka preko 400 slika i crteža je vlasništvo Grada i Galerije.

„I na ovoj izložbi pokazujemo deo onoga što smo skupili za ovih 30 godina. Pored toga što su nam učinili čast da njihove slike čine kolekciju Moderne galerije i budu izložene i danas, učinili su nam čast i da budu sa nama, danas, na otvaranju izložbe, a to su Stanko Zečević i Mihajlo Đoković Tikalo“, rekao je Dušan Jovanović.

Mihajlo Đoković Tikalo

Mihajlo Đoković Tikalo (Foto: Đorđe Đoković)

Stanko Zečević

Stanko Zečević (Foto: Đorđe Đoković)

„Moderna galerija je trideset i prvu godinu usidrena u Belom Valjevu, figurišući sve vreme kao pouzdana adresa slikarstva i sabiralište onih koje nisu izdale oči i vešta ruka, onih koji i nama neposvećenima bejahu i jesu kadri da vrate nešto vida za neslućene boje i senke, za skrivenu lepotu, vodeći nas kroz znane i neznane duševne oblasti“, rekao je na otvaranju izložbe književnik Radovan Beli Marković.

Izložba Iz kolekcije Modern galerije

Izložba Iz kolekcije Modern galerije (Foto: Đorđe Đoković)

"Iz kolekcije Moderne galerije" izložene su slike Voja Stanića, Stanka Zečevića, Dragoša Kalajića, Igora Vasiljeva, Dušana Gavele, Lidije Macure, Ljubice Mrkalj, Ksenije Divjak, Uroša Toškoviča, Mihajla Đokovića Tikala, Svetozara Samurovića, Olje Ivanjicki, Dragana Vuk Račića, Slobodana Matića i, naravno Ljube Popovića, osnivača Moderne galerije.

Izložba iz kolekcije Modern galerije

Izložba iz kolekcije Modern galerije (Foto: Đorđe Đoković)

 

 

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 10 sati 31 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 13 sati 20 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.