Ljubomir Simović (foto: Đorđe Đoković)
Ljubomir Simović (foto: Đorđe Đoković)
14.09.2016, 14:09

Nagrada "Ljubomir P. Nenadović" u rukama Ljubomira Simovića

č: | fb:

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Ljubomir P. Nenadović" za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku je pesnik, akademik i dramski pisac Ljubomir Simović za knjigu "Do Oba i Huangpua".

 

Primajući nagradu, Ljubomir Simović je rekao da značaj ove nagrade vidi pre svega u tome što ona obnavlja naše sećanje na jedan nekada lep i moćan, a u novije vreme prilično zanemaren, književni žanr, putopis, i u tome što nas u isto vreme podseća na jednu od najzanimljivijih književnih ličnosti našeg 19. veka, na pesnika i putopisca Ljubomira P. Nenadovića.

 

"Prva knjiga Ljube Nenadovića, i prva knjiga putopisa koji mi je došla u ruke, bila su njegova ‘Pisma iz Italije’. Bilo je to vreme kada sam se, kao đak, bavio neobičnim hobijem: skupljanjem pama i kada sam, klečeći na podu, kažiprstom satima pratio tokove afričkih reka i probijao se kroz sibirske tajge i amazonske prašume. Ta čitanja mapa dopunjavao sam čitanjem putopisa, koje je počelo čitanjem Nenadovićevih ‘Pisama iz Italije’, rekao je Ljubomir Simović.

 

Simović dalje dodaje da je Ljuba Nenadović, kao hajdelberški student, a i kasnije, putovao širom Evrope i sa tih putovanja šalje nam svoja "Pisma iz Italije" i "Pisma iz Nemačke", putopise čiji bi pojedini odlomci, kako ocenjuje strogi Skerlić, "mogli sa dovoljno časti stajati i u većim i razvijenijim književnostima no što je srpska".

Violeta Milošević i Ljubomir Simović

Violeta Milošević i Ljubomir Simović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Dobitnik nagrade "Ljubomir P. Nenadović" za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku, uz pohvalu Ljubomiru P. Nenadoviću i zahvaljujući na nagradi koja nosi njegovo ime, s posebnim zadovoljstvom je pohvalio valjevsku biblioteku, "koja svojim delovanjem dokazuje da zaslužuje ime koje nosi".

 

Odluku o dobitniku ovogodišnje nagrade doneo je žiri, koji čine profesori Filološkog fakulteta u Beogradu - prof. dr Radivoje Mikić i prof. dr Mihajlo Pantić, kao i urednik časopisa "Putopis" Vladimir Šekularac, koji se od 27 putopisnih naslova, koliko ih je bilo u konkurenciji, jednoglasno odlučio za knjigu Ljubomira Simovića.

 

Član žirija prof. dr Mihajlo Pantić, obrazlažući odluku, skreće pažnju da kao i svaki uzoran tekst te drevne književne vrste i dvozglobni putopis "Do Oba i Huangpua" Ljubomira Simovića nije tek običan izveštaj sa putovanja u bliže ili dalje zemaljske predele, u ovom slučaju u Rusiju i Kinu.

 

"U svom putopisu Simović ne prestaje da zapaža i opisuje specifičnosti posećenih, mnje ili više poznatih mesta, kao što nas upoznaje i sa ljudima koje sreće, ne propuštajući da nam dočara njihovu svakodnevicu, kako žive, kako i šta govore, kako se oblače i kako i šta jedu, šta ih čini sličnim nama, a šta različitim od nas. Važno je napomenuti da to po pravilu čini kao pesnik, vodeći računa o svakoj reči, bez viška deskriptivnosti i raspričanosti, sa punom usredsređenošću, težeći krajnjoj ekonomičnosti izraza, pri čemu tu sažetost ne treba shvatati kao škrtost, već kao svođenje na suštinu, na ono što je vredno spominjanja i nezaboravljanja”, rekao je prof. dr Mihajlo Pantić.

Dodela nagrade u Brankovini

Dodela nagrade u Brankovini (Foto: Đorđe Đoković)

Dodela nagrade u Brankovini

Dodela nagrade u Brankovini (Foto: Đorđe Đoković)

Nagrada "Ljubomir P. Nenadović" za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku, Ljubomiru Simoviću je uručena danas u Brankovini, rodnom mestu, i na dan rođenja, Ljubomira Nenadovića.

 

Kako je saopšteno iz valjevske biblioteke večeras neće biti održano, ranije najavljeno, književno veče Ljubomira Simovića i Matije Bećkovića, u Valjevskoj gimnaziji, pod nazivom "Nikakva kraja ne može biti".

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 4 sati 12 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 11 sati 9 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 11 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara