Narodni muzej Valjevo (ilistracija) (foto: Đorđe Đoković)
Narodni muzej Valjevo (ilistracija) (foto: Đorđe Đoković)
24.10.2016, 10:58

"Ana Frank – istorija za sadašnjost"

č: | fb:

"Ana Frank – istorija za sadašnjost", naziv je izložbe koja će biti otvorena večeras u 19.00 časova u Narodnom muzeju. Ova putujuća izložba do sada je obišla više od 300 lokacija u celom svetu, a u Srbiju je došla u sklopu projekta "Historija, Istorija, Povijest – lekcije za sadašnjost", koji Otvorena komunikacija realizuje pod pokroviteljstvom Kuće Ane Frank iz Holandije, a u saradnji sa partnerima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije i lokalnim sponzorima.

Prvo predstavljanje imala je u aprilu u Beogradu, sada će biti prikazana i pred publikom u Valjevu u Narodnom muzeju, gde će gostovati do 11. novembra.

 

Kroz 32 panoa, izložba donosi priču o sudbini Ane Frank, jevrejske devojčice koja je život izgubila u logoru u Drugom svetskom ratu. Izložba je opremljena retkim fotografijama zabeleženim tokom Aninog života i isečcima iz njenog dnevnika koji je pisala tokom dve godine skrivanja u tajnom skrovištu  u Amsterdamu.

 

Originalnoj postavci pridruženo je sedam lokalnih panoa, kreiranih u okviru HIP projekta po originalnoj metodologiji koju je patentirala Kuća Ane Frank. Oni prikazuju istorijska dešavanja iz proteklih 70 godina u Srbiji i regionu, obeleženih brojnim konfliktima i podelama. Mladi posetioci će kroz ovaj deo izložbe moći da se upoznaju sa ličnostima i događajima o kojima ne mogu saznati iz školskih udžbenika.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 8 sati 19 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 11 sati 9 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.