Matična biblioteka Ljubomir Nenadović (foto: Đorđe Đoković)
Matična biblioteka Ljubomir Nenadović (foto: Đorđe Đoković)
27.10.2016, 06:49

„Biblioteka se ne da“

č: | fb:

Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ već sedam godina realizuje projekat kolektivnog učlanjivanja valjevskih školaraca u septembru, po polasku u školu. Nakon godina koje su bile, nekad manje, nekad više, ali svakako plodonosne, ovoga puta iz Biblioteke odlučili su se za novi pristup ovom problemu – vršnjačkoj edukaciji.

 

U saradnji sa Grupom za društvene nauke Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“ i, jedinim ove godine upisanim, odeljenjem društveno – jezičkog smera Valjevske gimnazije, Biblioteka će u novembru pokušati da najmlađima u Valjevu pokaže šta to dobro čitanje donosi. Pod nazivom "Biblioteka se ne da" i sloganom "bleji ispravno, učlani se u biblioteku", ove tri institucije posetiće sve valjevske osnovne i srednje škole, te pokušati da ubede valjevske školarce da se učlane u biblioteku.

 

"Mi iz biblioteke pristupamo ovom projektu, omogućujući budućim članovima duplo manju članarinu na godišnjem nivou, što pokriva materijalni aspekt ovog projekta, ali takođe  pospešujemo čitanje među mladima u Valjevu", kaže direktorka Matične biblioteke, Violeta Milošević.

Dodaje da Valjevska biblioteka pruža širok opseg najrazličitijih pisanih i elektronskih sadržaja iz oblasti kulture, nauke i umetnosti, pa kao takva pruža mnoge pogodnosti za intelektualni razvoj mladih u Valjevu. Matična biblioteka uskoro će imati i novu elektronsku čitaonicu, sa značajno povećanim brojem računara za pristup akademskoj mreži, koju će moći da koriste svi članovi biblioteke.

 

Iz Grupe za društvene nauke navode da im je zadovoljstvo da sarađuju na ovom projektu sa Bibliotekom, ali i da je to za njih novi izazov, budući da se sa ovakvim vidom kampanje još uvek nisu sretali. Svakako, ono što Grupu čini dobrim saradnikom za ovaj posao, jeste iskustvo u vršnjačkoj edukaciji i aktivizmu.

"Mora biti drugačije kada se učenicima obraćamo mi, njihovi vršnjaci, nego kada to čine profesori, bibliotekari... Verujemo da će nam pokloniti više pažnje i da će bolje ’primiti k znanju’ ono što im govorimo", kaže naš sagovornik u ovoj grupi.

 

Profesor srpskog jezika i književnosti, Danijela Golubović, razredni starešina odeljenju Valjevske gimnazije, koje učestvuje u projektu, dodaje da ona već godinama svoja odeljenja vodi na kolektivno učlanjivanje i da je odziv đaka dobar, ali kao prednost ovog projekta naglašava broj đaka kojima je namenjen i kreativan pristup.

 

Društvenjaci i gimnazijalci osmislili su program promocije na malo moderniji način, odstupajući od tradicionalnog pristupa putem prezentacije. Oni su prirpemili muzičko – scenski i multimedijalni performans koji će na jedinstven način pokazati mnoge prednosti čitanja, počev od toga kako utiče na inteligenciju i elokventnost, pa do toga koliko potspešuje kreativnost. Putem kviza, skeča, navođenja razloga, muzike, radionice i kratkih priča o pogonosti čitanja, ovi srednjoškolci upoznaće valjevkse đake sa lepotom i koristima čitanja.

 

Ovi mladi ljudi jenoglasno šalju poruku svojim vršnjacima, ali i starijima da čitanje nije stvar navike, već stil života.

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 sati 59 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 1 sati 59 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 1 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 1 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...