Triptih u čast Džejmsa Džordža Frejzera Ljube Popovića  (foto: Đorđe Đoković)
Triptih u čast Džejmsa Džordža Frejzera Ljube Popovića (foto: Đorđe Đoković)
29.10.2016, 07:12

Iz podruma "Geneksovih" kula u Modernu galeriju

č: | fb:

U Modernoj galeriji u podne biće otvorena izložba "Triptih u čast Džejmsa Džordža Frejzera" Ljube Popovića, slike koja je proglašena za nacionalno blago Srbije. Jedno od remek dela nedavno preminulog slikara svetskog glasa godinama je krasilo veliku salu beogradskog hotela "Interkontinental", a poslednjih nekoliko godina ova izuzetno vredna slika nalazi se u podrumu "Geneksovih" kula.  

 

Direktor Moderne galerije Vojislav Jovanović kaže da je ovu sliku-ulje na platnu dimenzija 260x810 centimetara, koju je Ljuba radio skoro dve godine, Moderna galerija pozajmila na godinu dana od firme "Geneks" u čijem je vlasništvu kako bi bila dostupna javnosti.

Dodaje da ovo remek delo do sada nikada nije bilo izlagano ni u jednoj galeriji. "Slika je sedamdesetih godina namenski rađena za hotel 'Interkontinental', koji je u vlasništvu 'Geneksa', i godinama se nalazila u velikoj sali tog hotela. I kada je naručena i dok je rađena izazvala je velike polemike kod srpskih umetnika", kaže Jovanović.

 

Ljuba se protivio da njegova slika bude u prostoru hotela, ali je arhitekta "Interkontinentala" želeo da zid sale krasi baš Ljubina slika.  

"Ljuba je ostao dosledan sebi, nije podlegao ni imenu hotela, nije podlegao ni željama da njegova slika bude dekor u tom prostoru, nego je slikao onako kako je on želeo, čak sa jednom dozom još  više njegovih negacije života što se generalno kroz njegove slike pojavljuje", navodi direktor Moderne galerije.

Vojislav Jovanović

Vojislav Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Nakon velike sale "Interkontinentala" slika se već 20 godina nalazi u podrumu "Geneksovih" kula. "Ovo je prvi izlazak na svetlost ili bolje rečeno prvo pravo pojavljivanje u javnost, s obzirom na to da je u hotelu bila iza zavese jer mnogi koji su pravili svadbu nisu želeli da ova slika bude iza mladenaca. A i Ljuba se bunio i tražio je da se ispred nje ne jede i ne pije, jer ta slika ne služi za to", prepričava sudbinu remek dela Jovanović.

 

Na "Triptihu u čast Džejmsa Džordža Frejzera" Ljube Popovića se nalazi mnogo detalja i svaki od tih detalja je slika za sebe, otuda je bilo teško izabrati onaj koji će biti objavljen u katalogu.

S obzirom na to da je slika proglašena za nacionalno blago Srbije, ona nikada neće moći da izađe iz Srbije, a kakva će dalja sudbina ovog remek dela biti Vojislav Jovanović za sada ne zna. Ali ono što zna jeste da Moderna galerija žarko želi da "Triptih u čast Džejmsa Džordža Frejzera" ostane zauvek u Modernoj galeriji, da publika u njoj uživa mnogo više i duže od tri meseca koliko će biti otvorena izložba.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 8 sati 6 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 15 sati 3 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 15 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara