Dragan Todorović i Dragoljub Žarković (foto: Đorđe Đoković)
Dragan Todorović i Dragoljub Žarković (foto: Đorđe Đoković)
10.11.2016, 07:58

"Dragan Todorović je čudo od čoveka"

č: | fb:

"U tri lepe" naziv je nove knjige Dragana Todorovića novinara Vremena, koja je predstvljena sinoć u Grand hotelu. Knjigu čine 33 teksta Dragana Todorovića objavljena u Vremenu mahom 2015. godine, uz nekoliko ovogodišnjih i tekstova iz 2014. godine.

 

"U tri lepe" je peta knjiga valjevskog novinara, što će reći da na svake tri godine odabrani tekstovi iz Vremena budu smešteni u knjigu. Todorović kaže da su u njegovim tekstovima glavni junaci političari i vlast koje on prati na javnoj sceni skoro 30 godina.

Promocija knjige U tri lepe

Promocija knjige U tri lepe (Foto: Đorđe Đoković)

 

"Moje tekstove neko kvalifikuje kao reportažu, a ja bih rekao da su to hibridni tekstovi o ovoj našij svakodnevici ili kako sam napisao na početku knjige, to je dokumentarna proza. Glavni junaci su, pretežno, akteri vlasti, a glavni događaji su njihove aktivnosti, najčešće su to razna otvaranja", kaže Todorović i dodaje da je "aktuelna vlast najinspirativnija do sada i dobro su legli mom stilu".

 

Kaže da je čest i verni pratilac premijera Aleksandra Vučića. "Pratio sam Vučiča kada je otvarao 4,5 kilometra puta u Novacima kod Uba, gde je došlo 150 autobusa aktivista SNS-a ili 'meštana', kojima se premijer Vučić obratio sa rečenicom – ’drago mi je moj narode što verujete u mene i moju politiku', kao da on nema pojma da su to dovedeni ljudi iz ’Kolubare’ i okolnih opština. Pratio sam ja premijera kada je on obilazio škole po valjevskom kraju, Koceljevi, Ljigu... Kada je otvarao mostove i to jedan od 19 metara, a drugi od 22,5 metara, dok je onaj grandiozni kod Koceljeve bio dugačak čak 57 metara", navodi Todorović.

Dragan Todorović

Dragan Todorović (Foto: Đorđe Đoković)

Na pitanje Kolubarskih.rs šta je to inspirativnije kod ove vlasti u odnosu na prethodne, Todorović objašnjava da je dovoljno samo beležiti šta i kako rade i kažu. "Ja samo verno prenosim ono što se događa. To ispada kao neka parodija, čak sam dobio i nagradu za parodiju, ali ja pišem o stvarnosti, a ta stvarnost je parodija", tvrdi novinar.

 

Ono po čemu se pisanje Dragana Todorovića razlikuje od pisanja većine ili svih novinara jeste to što on ne prenosi samo izjave, podatke, poruke političara... On opisuje, na sebi svojstven način, događaje, ljude, mesto, uočava ono što drugi ne primećuju...

 

U tekstu o poseti premijera Vučića valjevskom "Krušiku" Dragan Todorović vešto i slikovito opisuje premijerov i "stajling" direktora vojne fabrike.

"Sa istočne strane pojavi se premijer Vučić, radni bledoplavi sako, ojačan na laktovi, bela košulja, farmerke, cipele kafene. Sa njim direktor sa Tomine strane Petković, koji na sivo odelo, sa u rupici sakoa maramče, imađaše adekvatne, manje kafene cipele..."

 

I u svakom tekstu stajling aktera je do detalja opisan, otuda moje pitanje šta ili ko je uticao da njegovi izveštaji ne budu stereotipni kao većine novinara, nego puni opisa i zanimljivih, često duhovitih detalja?

 

"Ideja je rođena pre 20 godina, kada sam bio kod Velje Ilića u Čačku, koji je tada bio gradonačelnik. Kada sam ušao u njegov kabinet i kada sam video njegovu sekretaricu, ja sam pao na dupe i morao sam do detalja da opišem njen stajling. Tako je počelo, i evo godinama se razvija, kao što se i mi kao društvo razvijamo i napredujemo", objašnjava Todorović.

Dragoljub Žarković

Dragoljub Žarković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Na predstavljanju knjige u Grand hotelu, pored autora, govorio je glavni urednik Vremena Dragoljub Žarković koji reče da je Dragan Todorović čovek stil.

"Čitalac će lako prepoznati tekst Dragana Todorovića, i ako nije potpisan, po jedinstvenom stilu. On je čudo od čoveka. Poseban, ona vrsta novinara koja se rađa, niti se uči niti se školuje. To nešto posebno, Todor ima u sebi, dubok osećaj za jezik, događaje i ljude o kojima piše. I to se vidi u svakom njegovom tekstu", opisuje kolegu Žarković.

 

Dodaje da Todora redakcija ne šalje na zadatke, jer on sam bira mesta i teme o kojima će da piše i što je najvažnije, on ume da prepozna te zanimljive događaje.

Svoje "čudo" Todor ostvaruje i zahvaljujući tome što radi u čudnoj redakciji kakvo je Vreme, koje samo čudom opstaje već 26 godina.

 

Dragoljub Žarković prepričava nedavni događaj sa Sajma knjiga u Beogradu. "Našem štandu gde je bila i nova Todorova knjiga na čijim koricama u gornjem delu piše – ’Vučiću, hvala!’, a niže u desnom uglu je naslov – ’U tri lepe’, prišla je jedna gospođa iz Švedske koja nije videla naslov nego je pročitala parolu i oduševljeno rekla – ’napokon da neko nešto lepo napiše’. Kupila je dve knjige da nosi u Švedsku“, kaže urednik Vremena Dragoljub Žarković.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 14 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 15 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 19 sati 8 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara