Luka Milanović (foto: Đorđe Đoković)
Luka Milanović (foto: Đorđe Đoković)
27.11.2016, 09:53

Kada se od majstora uči, postaje se majstor

č: | fb:

Izložba fotografija gimnazijalca Luke Milanovića otvorena je u đačkom klubu "Gimnazijalac" u okviru programa obeležavanja 146 godina Valjevske gimnazije.

 

Izložba Luke Milanovića

Izložba Luke Milanovića (Foto: Đorđe Đoković)

Brojni posetioci, uz pohvale mladom i talentovanom fotografu, saglasni su da je "Lukinim fotografijama mesto u galerijama gde izlažu veliki i ozbiljni". Luka skromno, ali zadovoljan što se "ljudima sviđaju fotografije", kaže da je "Gimnazijalac" jedino i pravo mesto gde može da ih pokaže, a ja dodajem "možda, za sada".  

 

Luka Milanović

Luka Milanović (Foto: Đorđe Đoković)

Priča mi da je fotografisanje u početku bilo zabava i hobi, a da je danas mnogo više od hobija, postalo je ljubav i nešto što ga celog okupira. Nema višegodišnji staž, kao što bi se to moglo zaključiti na osnovu njegovih fotografija.

"Zainteresovao sam se za fotografiju pre tri godine kada sam upisao Gimnaziju. U prvom razredu sam iz zabave počeo da pravim neke fotografije po dvorištu i to sa najobičnijim aparatom. A onda sam pred kraj druge godine toliko bio okupiran fotografisanjem, fotografijom, onim što ona pruža, svetom koji se vidi samo kroz objektiv, tako da sam tom hobiju počeo da posvećujem više pažnje i vremena. Majstor fotografije Miroslav Jeremić me je naučio nekim tajnama i tehnikama fotografisanja, što mi je dosta pomoglo da moje fotografije dobiju na kvalitetu", priča Luka.

Dodaje da mu je veliki uzor upravo Miroslav Jeremić, koji ga, kako reče, svojim očaravajućim radovima inspiriše da istraje na svom putu.

Drugarica

Drugarica (Foto: Luka Milanović)

Proplanak

Proplanak (Foto: Luka Milanović)

Prag

Prag (Foto: Luka Milanović)

 

Za razliku od većine fotografa koji se opredele za jednu temu, najčešćeje su to portreti, koji su najveća inspiracija svakom umetniku, teme na Lukinim fotografijama su različite. I pored toga što ga najviše okupiraju pejzaži i portreti, često su u objektivu i građevine, predmeti... Objašnjava mi da to nije zbog toga što se još uvek nije opredelio za jednu temu, ili što bi neki pomislili da se još uvek traži, nego je to zbog toga što mu sve oko njega privlači pažnju i što jednako zanimljivi mogu da budu drvored na Pećini, građevine u Pragu, proplanak nadomak Valjeva, draga lica poput njegove bake, školskih drugova i drugarica, prijatelja... Svoju fascinaciju tajanstvenim nebom, munjama i gromovima, više puta je zabeležio fotoaparatom.

 

Munja

Munja (Foto: Luka Milanović)

Izuzetno je zadovoljan kada uspe da fotografijom neke osobe prikaže njenu suštinu, osećanja i karakter. Sudeći po fotografijama koje su izložene u "Gimnazijalcu" Lukino zadovojstvo je ogromno, jer njegove fotografije "govore". Gledajući ljude, gradove i predele učini vam se kao da su vam poznati i kao da ste na tim mestima nebrojeno puta bili.

 

Pohvale mladom fotografu, "koji ima oko i ume da uhvati trenutak, a bez trenutka nema fotografije", upitio je i slikar, koji skoro pola veka živi i stvara u Francuskoj, Valjevac Slobodan Jevtić Pulika, koji je bio gost Valjevske gimanizije u danu obeležavanja godišnjice.

Slobodan Jevtić Pulika

Slobodan Jevtić Pulika (Foto: Đorđe Đoković)

 

Volii slikarstvo, ali fotografiju voli više

 

Luka Milanović je rođen 13. jula 1999. godine u Valjevu. Kao dete je bio zainteresovan za razne vizuelne umetnosti, pogotovo likovnu. Već od prvog razreda osnovne škole počeo je da ide na časove slikanja kod poznatog profesora Milomira Romanovića Rome. Jedan od njegovih boljih crteža je izabran za naslovnu stranu kataloga izložbe radova Romine grupe. To mu je dalo podsticaja da nastavi da se bavi slikanjem.

Od trećeg razreda osnovne škole prelazi u grupu Katarine Marinkovic i tu ostaje do petog razreda. To su mu dragocena iskustva ispunjena ne samo likovnim stvaralaštvom već i nezaboravnim trenucima provedenim sa vršnjacima.

U budućnosti bi voleo da fotografiše što veći broj pejzaža neobičnih i nepoznatih destinacija i, naravno, da se profesionalno bavi fotografijom.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 2 sati 42 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 3 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 2 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara