Matija Bećković (foto: Đorđe Đoković)
Matija Bećković (foto: Đorđe Đoković)
01.12.2016, 09:41

Spev Matije Bećkovića “Prahu oca poezije”

č: | fb:

U Valjevskoj gimnaziji su pre dve večeri u prepunoj sali, predstavljanjem nove knjige Matije Bećkovića "Prahu oca poezije", obeležena tri jubileja - 146 godina Valjevske gimnazije, 125 godina Srpske književne zadruge i 77. rođendan akademika Matije Bećkovića.

Publika na promociji knjige u Valjevskoj gimnaziji

Publika na promociji knjige u Valjevskoj gimnaziji (Foto: Đorđe Đoković)

Već po tradiciji 29. novembar dan rođenja Matije Bećkovića, obeležen je u Valjevskoj gimnaziji, ove godine predstavljanjem speva "Prahu oca poezije" posvećenog Njegošu.

 

Srpski pisac Milovan Danojlić u predgovoru je zapisao - "ovaj neveliki spev mogao bi se nazvati službom u crkvenom značenju tog pojma. On je pohvalnica poeziji kao svetinji i svetlosti našeg života, i oda pesniku kao svetitelju umetnosti reči".

Stojan Đorđić

Stojan Đorđić (Foto: Đorđe Đoković)

Na predstavljanju knjige "Prahu oca poezije", prof. dr Stojan Đorđić je rekao da je Bećković i do sada pisao o Njegošu, ali ovoga puta je sve to odgurnuo sa svoga stola i ne samo to nego je odgurnuo i sve ono što su drugi pisali o njemu.

"Dobili smo jedno novo delo posvećeno Njegošu kakvo do sada nismo imali, delo koje se može nazvati pohvalom, ali i više od toga, ono je apoteoza Njegošu, pokušaj pesničkog uzdizanja Njegoša na rang božanstva. U svojoj knjizi Matija je otišao korak dalje, on je napisao 45 soneta, koji imaju rimu i kompoziciju, i ja ću biti slobodan da ustvrdim da je ovo epski sonetni venac", rekao je Đorđić.

 

Duško Babić

Duško Babić (Foto: Đorđe Đoković)

Profesor Filološke gimnazije dr Duško Babić podseća da je prošlo 200 godina od rođenja Petra Petrovića Njegoša i da je za sve te godine na našem jeziku i na mnogim drugim jezicima sveta objavljeno na hiljade knjiga o ovoj pesničkoj i nacionalnoj veličini, ali nijedna u potpunosti nije otkrila tajnu Njegoša.

 

"Tajnu kako se iz jednog porobljenog malog naroda na pedlju zemlje rodio takav čovek, i odakle mu takva duhovna snaga, dokle ona seže i gde su njena ishodišta? Tom tajnom se od prvog do poslednjeg stiha bavi Matija Bećković", objašnjava Babić.

Dodaje da je zbog toga bilo važno dobiti knjigu u kojoj će se napokon postaviti na pravi pesnički način od strane jednog od najvećih, živih srpskih pesnika, to pitanje o tajni Njegoša.

 

"Već više od 50 godina Matija srpsku poeziju daruje svojim knjigama i svaka od tih knjiga je davala novu svežinu, novo pitanje, novu lepotu jezika i pevanja. Svaka od tih knjiga je bila svojevrstan događaj srpske poezije. Ova knjiga nije običan događaj, ona predstavlja vrstu svetkovine srpskog jezika", zakjučio je Babić na predstavljanju knjige Matije Bećkovića u Valjevskoj gimnaziji.

 

Matija Bećković

Matija Bećković (Foto: Đorđe Đoković)

Akademik Matija Bećković je podsetio na dan kada je Njegoš proglašem svetiteljem, dan kada se premestio na ikonu, dobio svoje žitije, svoj tropar i svoju službu.

 

"Ne zna se šta su Njegoševe zasluge za taj oreol. Ono što je uradio za života ili ono što je doživeo posle smrti, jer njegovo posmrtno mučeništvo traje do našega dana. U Srbiji traju do dan danas rasprave koja je dinastija bolja, Karađorđevići ili Obrenovići, a ja sam čuo kada je princ Đorđe Karađorđević rekao da je tu raspravu rešio vladika Njegoš kada je svoj "Gorski vijenac" posvetio "prahu oca Srbije", voždu Karađorđu. Meni se činilo da je pravda da se ocu Srbije pridruži i otac moderne srpske poezije. Karađorđe i Njegoš su obojica Petrovići i dele istu sudbinu u našem narodu. Ko god je po bolu Srbin, ko je svesno Srbin, ko ne može ništa drugo da bude, njega mora da boli sudbina Srbije i Srba do današnjeg dana. Sve što je Njegoš napisao je sveto i nemoguće je da su svete njegove knjige i reči, a da nije svet on i da je on svetac  svima koje smo proglasili za svece poslednjih decenija, a takva dva sveca imamo ovde u Valjevu, jedan je Nikolaj, a drugi Justin", rekao je Matija Bećković.

Dragan Lakićević

Dragan Lakićević (Foto: Đorđe Đoković)

 

Knjiga "Prahu oca poezije" je objavljena u Plavoj ediciji Srpske književne zadruge koja obeležava jubilej, 125 godina postojanja, a značaju jubileja doprinosi i to što je Matija Bećković svoju prvu knjigu "Međa vuka manitoga" objavio upravo u Srpskoj književnij zadruzi pre 40 godina. Na taj podatak je podsetio književnik i glavni i odgovorni urednik ove izdavačke kuće Dragan Lakićević.

On je ukazao i na dugogodišnju uspešnu saradnju Srpske književne zadruge i Valjevske gimnazije, koja je započela pre 25 godina kada je Valjevska gimnazija, pre drugih ustanova, škola i Domova kulture, obeležila stogodišnjicu najstarije kulturne i izdavačke ustanove u Srbiji.

Vojislav Andrić i Slobodan Jevtić Pulika na promociji u Gimnaziji

Vojislav Andrić i Slobodan Jevtić Pulika na promociji u Gimnaziji (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 4 sati 55 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 4 sati 56 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 4 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 4 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...