Slaven Batočanin i Zoran Mujbegović (foto: Đorđe Đoković)
Slaven Batočanin i Zoran Mujbegović (foto: Đorđe Đoković)
08.12.2016, 13:30

Treća po redu BitlVAnia

č: | fb:

Treća po redu BitlVAnia ili treći po redu performans by Slaven Batočanin & Zoran Mujbegović počinje večeras i trajaće do subote "uz obilje dobre svirke i zabave".

 

Večeras od 19.00 časova u Istraživačkoj kući u njihovom kafeu "Avantura" nastupaju valjevski bendovi Lazar Avramović i prijatelji, Jana i Đurđa, Blue train, Džimi i Dejan, Ivan i Siniša, Pilot blues bend, a specijalni gost biće Živko Ivković.

 

Sledeće veče BitlVAnie biće u galeriji Narodnog muzeja od 19.00 časova, gde će muziku Bitlsa svirati čelistkinja iz Valjeva Jella Chello, zatim Duo Ašković, nastupaće i horovi Vacapela i Adelina, a gost večeri biće Aleksandar Janković. 

 

Subota će biti u znaku koncerta na sceni Centra za kulturu gde će nastupati Dejan Cukić, Ljuba Ninković ("S vremena na vreme") i Best beat jedan od najboljih svetskih Bitls tribute bendova koji će svirati muziku "liverpulskih buba" iz perioda od 1966. do 1970. godine.

 

BitlVAnia

BitlVAnia (Foto: Zoran Mujbegović )

Od samog nastanka, BitlVAnia je drugačija od mnogih manifeatacija organizovanih ne samo u Valjevu. Ona je postavljena tako da je na granici realnog i irealnog, između mašte i stvarnosti, mogućeg i nemogućeg, a publici ostavljen izbor gde će se smestiti i u koji deo će poverovati.

 

Pre dve godine, na prvoj manifestaciji koja je posvećena Bitlsima bila je organizovana izložba fotomontaža boravka Bitlsa u Valjevu, koji su prošetali Tešnjarom, slikali se pored Stevana Filipovića i ostalih znamenitih valjevskih građevina... Izložba je izazvala pažnju, i različite komentare, uz najčešće postavljeno pitanje – šta je ideja? "Ideja je da pokažemo i dokažemo da su Bitlsi boravili i stvrali u Valjevu", kažu Slaven Batočanin & Zoran Mujbegović. 

Prošle godine su valjevski slikari oslikali na svoj način naslovne strane albuma "Bitlsa" i to prikazali na izložbi u holu Centra za kulturu.

 

Ove godine performeri Batočanin & Mujbegović su otišli korak dalje baveći se iscrpno i temeljno istražvanjem, kako to rade samo pravi istraživači posvećeni svom istraživačkom poslu, i otkrivaju ekskluzivu da su Bitlsi šezdesetih godina boravili u valjevskom selu Sandalj. Jedino što performeri-istraživači nisu pouzdano otkrili to je godina kada su Bitlsi sedeli u jendoj staroj, tipično srpskoj kući u Sandalju i jeli kačamak. Mujbegović navodi da je prema njihovim saznanjima to bilo u periodu od 1963. do 1967, a možda čak i do 1969. godine, ali fotografija „pouzdano” upućuje da je to ipak bilo 1966. godine. Izložba fotografija-fotomontaža biće otvorena večeras u kafeu "Avantura".

 

Fotografije Bitlsi u Sandalju

Fotografije Bitlsi u Sandalju (Foto: Zoran Mujbegović )

Grad je za ovu manifestaciju izdvojio 150.000 dinara u okviru sufinansiranja projekata iz kulture, a kao i prve dve godine tako i ove neće izostati pomoć sponzora, rekli su organizatori.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 15 sati 24 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 22 sati 21 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara