Miloš Šobajić u Modernoj galeriji (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Miloš Šobajić u Modernoj galeriji (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
13.12.2016, 15:27

„U Parizu br. 0487220“ od danas u Valjevu

č: | fb:

"Ako je jedan grad mogao svom slikaru da pokloni galeriju, zbog čega ja ne bih mogao toj galeriji da poklonim svoju sliku, posebno što je taj slikar koji ima svoju galeriju moj veliki prijatelj Ljuba Popović". Ovako je odgovorio Miloš Šobajić na pitanje koji je bio motiv da svoju sliku "U Parizu br. 0487220" pokloni Modernoj galeriji u Valjevu.

 

U Parizu br. 0487220

U Parizu br. 0487220 (Foto: Đorđe Đoković)

Slikar, koji je pre 71 godinu rođen u Beogradu, pre 46 godina završio Akedemiju vizuelnih umetnosti u Beogradu i već 44 godine živi i stavara u Parizu, slikar koji od 2005. predaje na Umetničkoj akademiji u Šenjangu u Kini, koji je 2012. godine dobio Vukovu nagradu..., 13. decembra 2016. godine doputovao je u Valjevo i svoj dar doneo u Modernu galeriju gde je sa strpljenjem čekao jednog po jednog valjevskog novinara, koji su, ne svojom krivicom, zbog nekoliko istovremenih događaja "malo kasnili" u Modernu galeriju.

Veličina čoveka ogleda se upravo u odnosu prema drugima, a svoju veličinu, koja je evidentna i davno potvrđena, pokazao je danas i u Valjevu Miloš Šobajić koji je sa svakim novinarom razgovarao sa uvažavanjem i poštovanjem. I to je nešto što se pamti i ostaje zabeleženo. 

Miloš Šobajić i Darija Ranković

Miloš Šobajić i Darija Ranković (Foto: Đorđe Đoković)

 

"Prvi put sam izlagao u Modernoj galeriji pre 28 godina i tada sam bio prijatno iznenađan saznavši da je Grad jednom slikaru poklonio ovakav, divan prostor. Posebnu prijatnost mom iznenađenju dala je i činjenica da je taj slikar upravo moj prijatelj Ljuba Popović", kaže Šobajić.

 

Slika, koja je postala deo vredne kolekcije Moderne galerije, nastala je u Parizu 2002. godine, a u nazivu je jedan ogroman redni broj. Šobajić objašnjava neobičan naziv za sliku "U Parizu br. 0487220":

"Broj je u nazivu slike jer se ja osećam kao jedan od milion brojeva u Parizu i tada sam se tako, kao broj osećao, i napravio ovaj moj trk kroz Pariz sa jednim spomenikom koji se vidi u daljini".

 

Dodaje da je fascinantno za Pariz to što ulicama tog čarobnog grada cirkulišu ljudi svih uzrasta, boja, rasa, sa kojima se svakodnevno mimoilazite i od kojih učite. Kaže da se u Parizu uvek osećao izvanredno dobro, ali ne kao u Srbiji gde se oseća još bolje.

"Srbija je moja zemlja i u Srbiji sam svoj na svome i među svojima. Ali Francusku doživljavam na poseban način, tu zemlju sam dobro upoznao, tu sam mnogo toga naučio, upoznao francusku istoriju i mogu da se pohvalim da je znam bolje od većine Francuza, posebno srednji vek koji je izuzetno bogat i pitoreskan i sve ono što je Evropa zapravo je stvoreno u francuskom srednjem veku", kaže slikar.

Miloš Šobajić

Miloš Šobajić (Foto: Đorđe Đoković)

Na pitanje da li je veličina slike koju je poklonio (195x130 cm) u srazmeri sa veličinom i značajem Moderne galerije, kroz osmeh kaže da nije, s obzirom na to da nije ni blizu Ljubine slike, koja je izložena naspram njegove, "Triptih u čast Džejmsa Džordža Frejzera", čije su dimenzija 810x260.

"Slika koju sam poklonio je neki moj standardni format. Istina imam i jedan veći 230x180, ali je ovo dobar format ili, kako bi Francuzi rekli, format 120 figura", objašnjava Miloš Šobajić.

 

Poklon Miloša Šobajića Modernoj galeriji značajan je i zbog činjenice da slike ne poklanja često, jer kako reče "više voli da dobije neki dinar". Naravno postoje trenuci kada od srca daruje, tako je nekoliko slika, manjeg formata, poklonio prijateljima, a veće slike je darovao nekolicini svetskih muzeja.

 

Na kraju razgovora Miloš Šobajić nam je skrenuo pažnju na to da je Moderna galerija posebna iz više razloga. Pre svega zbog toga što traje već 30 godina i iz godine u godinu je sve bolja i bolja. "Ali važnije od njenog trajanja jeste to što su u Modernoj galeriji izlagali brojni srpski slikari što je retko u Srbiji, kao i to što se u tolikoj meri posvećuje pažnja srpskom slikarstvu koje je bogato i dragoceno", kaže Miloš Šobajić.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 2 sati 41 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 9 sati 37 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 9 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara