Ivana Pavlović (foto: Đorđe Đoković)
Ivana Pavlović (foto: Đorđe Đoković)
16.12.2016, 13:20

Dokumentarni film „Sto godina iščekivanja”

č: | fb:

Premijera dokumentarnog filma "Sto godina iščekivanja" autorke Ivane Pavlović biće održana večeras od 20.00 časova u Centru za kulturu. Film govori o višegodišnjoj izgradnji pruge Valjevo-Loznica, ali je istovremeno i film o istoriji Srbije, bivše Jugoslavije i njenog naroda. Priča počinje 1886. godine kada je pokrenuta inicijativa za izgradnju pruge, doseže do današnjih dana, četiri puta su započinjani radovi i svaki put su je prekidali ratovi, otuda je poznatija i kao "ratna pruga".

 

Istorijski pregled razvoja trase pruge Valjevo-Loznica, radovi i na samoj pruzi, ali i događaji koji su ih pratili, studije opravdanosti, očekivanja meštana, mišljenja čelnih ljudi koji su odlučivali o izgradnji, sudbina pruge u okviru ruskog kredita, budućnost pruge Valjevo-Loznica, neke su od tema kojima se ovaj film bavi.

 

"Istraživanje je trajalo godinu i po dana. Snimljene su četiri rekonstrukcije događaja u autentičnim prostorima valjevskog Muzeja, Višeg suda i Arhiva sa glumačkom ekipom i statistima. Bez meštana ovoga kraja, čije su izjave i zapažanja vezana za događaje koji su pratili ovu prugu neverovatni, film ne bi bio toliko dobar kao što jeste. U dokumentarnom filmu ima 28 sagovornika, a do nekih je bilo izuzetno teško doći", rekla je autorks filma Ivana Pavlović.

 

Predsednik Skupštine grada Milorad Ilić zahvalio se Ivani ma tome što je aktuelizovala ovu temu, jer je pruga veoma značajna za Valjevo, Osečinu i Loznicu. "Pruge i putevi su život, uslovi modernog života i prosperiteta. Nema razvoja nijednog kraja bez puteva i pruga. Istorija ove pruge je istorija Srbije", poručio je Ilić verujući da će ovaj film ponovo pokrenutiu pitanje izgradnje ove pruge.

 

Dragan Aleksić

Dragan Aleksić (Foto: Đorđe Đoković)

Predsednik opštine Osečina Dragan Aleksić je rekao da je pruga izuzetno važna za Osečinu, jer ova opština nema prugu, za razliku od Valjeva i Loznice.

"Tema koja je odabrana je stogodišnja tema. Nadam se da će i ovaj film pomoći da oni koji odlučuju shvate da ova priča nije završena i da će jednog dana pruga biti konačno urađena. Opština Osečina će uvek podržati mlade ljude sa idejama", rekao je Dragan Aleksić uz zahvalnost Ivani koja je napravila ovaj film. Zaključio je da raduje to što dolaze nove generacije koje imaju ideje i dokazuju da u Osečini ne uspeva samo šljiva.

 

Film "Sto godina iščekivanja" traje 1 sat i 4 minuta, to je master rad autra Ivane Pavlović Na FPN u Beogradu, a snimljen je na teritoriji Republike Srbije i Republike Srpske. Večeras će biti prikazan premijerno u Valjevu, a sutra uveče u Narodnoj biblioteci u Osečini.

Premijera ovog filma je prilika da se pomogne radu Centra za vantelesnu oplodnju, tako što će posetioci moći da prilože novac za rad ovog Centra.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 23 sati 35 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara