(foto: Marija Đurić)
(foto: Marija Đurić)
13.01.2017, 10:03

Ženska radinost osečinskog kraja u valjevskom muzeju

č: | fb:

U galeriji Narodnog muzeja u Valjevu otvorena je izložba "Tehnike tradicionalne ženske radinosti u osečinskom kraju".

 

"Raduje to što se čuva nasleđe ovog kraja i ova izložba, kao i projekat su samo deo rezultata očuvanja baštine", rekao je sinoć na otvaranju direktor Narodnog muzeja dr Valdimir Krivošejev. Dodao je da ga raduje i to što posetilaca ima u tolikom broju, naročito ako se zna da je otvaranje izložbe pomereno sa tradicionalnog petka za četvrtak, a pritom je veoma loše vreme.

"To znači da je tema interesantna mnogima i vredna pažnje", rekao je Krivošejev.

Otvaranje izložbe u Muzeju

Otvaranje izložbe u Muzeju (Foto: Marija Đurić)

Direktorka Narodne biblioteke iz Osečine, mr Ana Ivković govorila je o svim fazama projekta koji je rezultirao ovom izložbom. Pored toga što se od 2013. u Osečini organizuje tradicionalno "Prelo", gde se okupljaju starije meštanke podgorinskog i rađevačkog kraja, prošle godine je organizovana radionica veza za koju se prijavilo dvadesetak učenika OŠ "Braća Nedić" iz Osečine.

 

Etnolog u Narodnom muzeju Gordana Pajić skrenula je pažnju da su na izložbi prezentovani radovi iz etnološke zbirke Narodnog muzeja u Valjevu koji se odnosi na osečiniski kraj, ali i ono što vredne žene osečinskog kraja, u privatnim zbirkama, čuvaju i ostavljaju u nasleđe svojim potomcima. Time je istakla da je za tu vrstu baštine najbitnije očuvanje u okviru porodičnog nasleđa.

Gordana Pajić, Vladimir Krivošejev i Ana Ivković

Gordana Pajić, Vladimir Krivošejev i Ana Ivković (Foto: Marija Đurić)

 

Izložbu, pored eksponata u vidu delova narodne odeće, ćilima i materijala, prate i tekstovi sa pričom o razvoju narodne radinosti u osečinskom kraju, audio-video zapis i opširan katalog sa fotografijama zabeleženim na terenu tokom trajanja projekta.

 

Izložba "Tehnike tradicionalne ženske radinosti u osečinskom kraju" nastala je u okviru istoimenog projekta, koji je realizovala Narodna biblioteka u Osečini u saradnji sa Gordanom Pajić, etnologom i muzejskim savetnikom u Narodnom muzeju u Valjevu, a uz podršku Opštine Osečina i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 18 sati 20 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 20 sati 57 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara