Gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
Gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
14.01.2017, 08:22

"Branko Obradović – knjiga smeha bez zaborava"

č: | fb:

Večeras će u Valjevskoj gimnaziji u 19.00 časova biti predstavljena monografija "Branko Obradović – knjiga smeha bez zaborava", Kulturno-prosvetne zajednice Valjevo.

 

Ideja da se napravi monografija o vrhunskom novinaru "Napreda", odličnom karikaturisti dobitniku "Pjerove" nagrade, koji nas je prerano napustio, rodila se pre 14 godina.  

Urednik izdanja Veseljko Belušević kaže da je 2004. godine prikupljen i skeniran u agenciji "Valjevac" najveći broj Brankovih karikatura i materijala o njegovom radu. Međutim iz raznih, ali objektivnih razloga, ideja tada nije realizovana.

 

"Kulturno-prosvetna zajednica je prošle godine formirala redakciju, koju je predvodio Dušan Arsenić, Brankov prijatelj i kolega. Sa ovim projektom, monografijom o jednom od najvećih i najboljih valjevskih novinara, KPZ je konkurisala kod Grada za sufinansiranje projekata u kulturi. Dobijeno je 120.000 dinara, a ostatak para, pre svega za štampu, obezbedili smo od prijatelja, a to su Valjevska pivara, Europrom, Dom Zdravlja, Hemikal i Napred", kaže Belušević.

 

Veseljko Belušević

Veseljko Belušević (Foto: Đorđe Đoković)

U monografiji je na 112 strana predstavljen Brankov profesionalni put i njegove karikature, ali su svoje mesto našli i tekstovi Brankovih kolega i prijatelja – Radovana Belog Markovića, Branka Lukića, Bude Novovića, Olge Petrović, Rade Filipović, Slavice Sabo Tripković, kao i intervju koji je Duško Vidaković objavio u listu Danas i to manje od godinu pre njegove smrti.

 

"Ponosni smo na to što ćemo ovom monografijom sačuvati uspomenu na Branka Obradovića, ali i pokazati da nismo zaboravili one kojih više nema, a koji su ostavili trag u ovom gradu. Ovo je samo jedan od načina da im se na adekvatan način odužimo. Knjiga je, ipak, pravi, najreprezentativniji trag koji ostaje za sva vremena", kaže Veseljko Belušević.

 

Urednik monografije "Branko Obradović – knjiga smeha bez zaborava" je Branko Lukić, tehnički urednik Dušan Arsenić i novinar Budo Novović. Na promociji monografije, večeras u 19.00 časova u Valjevskoj gimnaziji govoriće Brankov kolega i prijatelj, književnik i dugogodišnji novinar Napreda, Radovan Beli Marković, koji je napisao predgovor.

 

Karikatura Branka Obradovića

Karikatura Branka Obradovića

 

Branislav Branko Obradović

 

Branislav Branko Obradović (54), preminuo je 6. juna 2002. godine. Bio je novinar i karikaturista nedeljnika "Napred". Karikaturom se bavio od 1967. godine, a prve je objavio još kao srednjoškolac u Malom Ježu. Prvi strip "Nemirko" objavio je 1970. godine u kragujevačkom listu "Svetlost", a profesionalnu novinarsku karijeru počeo je 1975. godine.

 

Najviše se bavio problemima privrede i društva. Bio je zamenik glavnog i odgovornog urednika lista "Napred". Bio je jedan je od osnivača predsednik Udruženja novinara Valjeva.

 

Kao karikaturista, Obradović je dobijao prestižne domaće i strane nagrade. "Pjera" je prvi put dobio 1981. godine, a 1984. na istom konkursu osvojio je treću nagradu. Nagrađivan je i za strip, a sa Nikolom Majdakom autor je animiranog filma "Ostrvo".

 

Kao novinara, osim po dobrim, analitičkim i kritičkim tekstovima, kolege, posebno mlađi koji su pravili prve korake u novinarstvu, Branka Obradovića pamtiće po tome što je bio nesebičan, delio svoja znanja i saznanja, spreman da pomogne, pun razumevanja i strpljenja za želje mladih da postanu dobri novinari. Nekima je u tome i pomogao.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 9 sati 42 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 16 sati 39 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 16 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara