Beli Orlovi (foto: Udruženje Beli Orlovi)
Beli Orlovi (foto: Udruženje Beli Orlovi)
19.01.2017, 12:04

Izložba "Beli Orlovi"

č: | fb:

U Ogradnoj galeriji Doma vojske večeras u 18.00 časova biće otvorena izložba "Beli Orlovi" istoimenog udruženja. Izložba se sastoji od fotografija sa različitih manifestacija ovog udruženja, kao i delova srednjovekovne odeće i  opreme. Na otvaranju će članovi udruženja doći obučeni u srednjovekovnu odeću i posetioci će imati priliku da se slikaju sa njima, kao i da saznaju nešto više o njihovim aktivnostima. 

 

"Beli Orlovi" su udruženje za očuvanje starih veština i zanata, postoji od 2010. godine, i tokom svog postojanja učestvovalo je na brojnim dešavanjima, u zemlji i svetu. Glavni cilj, zbog koga je osnovano  društvo, jeste da se slavni period srednjevekovne Srbije prikaže ljudima u 21.veku.

 

Članovi ovog udruženja žele da verno prikažu sve aspekte života u Srednjem veku, kako viteškog, tako i onog običnog, svakodnevnog. Aktivnosti udruženja ogledaju se u organizaciji različitih tribina, prikaza viteških borbi, a takođe su pokrenute i radionice brojnih zanata kao što su tkački, kovački, izrada obuće, izrada oklopa i drugih artikala od kože, stolarski zanat, itd.

Središte Belih Orlova

Središte Belih Orlova (Foto: Udruženje Belih orlova)

 

Od pre tri godine "Orlovi" se aktivno takmiče i u novom sportu zvanom Bohurt, to su oklopljene fulkontaktne borbe,odnosno turnirske borbe iz srednjeg veka.

 

Turnir u manastiru Manasija, u okviru manifestacije srednjevekovnih zanata "Just Out", je trenutno najveći turnir bohurta u Srbiji koji privlači borce iz cele Evrope u pojedinačnim i grupnim borbama. Turnir je uvršten na mapi zvaničnih bohurt turnira svetske HMB organizacije. Takmičari iz Srbije i inostransva se aktivno bore pod zidinama Manasije i pred publikom koja je brojala preko pedeset hiljada ove godine.

 

Turnir u Gračanici, u okviru srednjevekovne manifestacije "Shield", je prvi put organizovan 2016-e godine. Bohurt turnir čiji je cilj širenje ovog sporta dalje po Srbiji i okolnom regionu, privukao je dobru publiku i pažnju, a boric su se pokazali odlično u trodnevnim borbama.

Veći deo reprezentacije Srbije sačinjavaju članovi ovog udruženja.

 

Ovom izložbom želimo da skrenemo pažnju da naš grad Valjevo ima više boraca u reprezentaciji Srbije, kao i da je Valjevo drugi grad u Srbiji koji ima najviše datih boraca, Jovana Vićentijevića, Nemanju Maksimović, Mladena Draškovića, Nadu Sirovljević, zatim kapitena i selektora reprezentacije Aleksandara Uroševića.

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 6 sati 18 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 6 sati 19 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 6 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 6 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...